Да ли је ово могуће? – нова кућа за породицу Гачић! (видео)

„Синоћ кад сам ушао у кућу и видио све ово запитао сам се само – Да ли је ово могуће?!” – био је ово одговор Слободана Гачића, оца породице Гачић, на питање какав је осјећај сада када имају нову кућу и када конaчно могу да почну са новим животом.

„Да ли је ово могуће?!”, ускликнули смо и ми након што смо нешто више од двије и по године од почетка, успјешно крају привели и овај пројекат помоћи породицама.

Кућа у којој су Гачићи некада живели

Породицу Гачић чине отац породице Слободан и мајка Милка и четири сина: Лука (23), Славко (17), Боро (11), и најмлађи брат Гаврило који има 5 година. Породицу смо први пут посјетили почетком 2017. године и увјеривши се у катастрофалне услове у којима живи породица у јуну мјесецу покренули смо кампању да сакупимо средства и породици изградимо нову кућу, а средства су се скупљала и на турнирима Тројка из блока одржаним те године у Линцу, Козарској Дубици и Приједору и надалеко чувеном догађају Камена с рамена из блока одржаном на Карибима.

Првобитни план је био да одмах након окончања кампање кренемо са грађевинским радовима на имању на којем су живјели, међутим од тога смо врло брзо морали да одустанемо и већ у припремним радовима прекинемо акцију. Разлог једноставан, на имању није била доведена електрична енергија, није било воде, а ни адекватног пута којим би стизао материјал. А трошкови обезбјеђивања ова три веома битна сегмента били су изузетно велики, па смо наставак акције одложили за наредну годину.

И у немаштини, најмлађи Гачићи су се трудили да задрже осмех

Тако смо ту наредну 2018. годину утрошили на покушаје да пронађемо адекватан плац на којем бисмо почели градњу или да нађемо већ готову кућу са имањем у непосредној близини локације на којој је породица живјела.

И после доста безуспјешних покушаја коначно се појавила опција која нам је одговарала, а у сусрет нам је изашао свештеник Миладин из Будимлић Јапре који је понудио да прода кућу у којој живи и која припада Епархији бихаћко-петровачкој. Обзиром да је намјеравао да се пресели у другу кућу и да су му потребна значајна средства да би изградили парохијски дом код цркве, једно овакво рјешење било би сигурно на обострану корист.

Тако је почетком 2019. године утаначено све око продаје, а на љето смо кренули са радовима реновирања куће јер је на истој ипак требало урадити корекције. Прво, замјенили кров и ојачали кровну конструкцију, а након тога наново су урађени подови и измалтерисани зидови и комплетно замјењена столарија на кући. На крају, приступили смо завршним грађевиснким радовима кречења зидова и постављања ламината, као и постављања фасаде на кућу, а кућа је опремљена основном техником: пећ на дрва, фрижидер, замрзивач и веш машина и неопходним намјештајем: четири лежаја, угаона гарнитура, радни сто и столица, трпезаријски сто и столице и нова кухиња. Укупна вриједност помоћи породици Гачић износи 70.844,48 КМ.

Иначе кућа се налази у Будимлић Јапри удаљена око 4,5 километара од имања на којем су претходно живјели, тако да пресељење породици није представљало проблем, а имање ће моћи наставити несметано да користе, превасходно за пољопривредне послове којим се највише баве. Морамо да споменемо и то да је поред куће, породица додатно добила и имање од 5.500 m2 и један помоћни објекат уз кућу.

Крај сваке акције коју приведемо крају буди посебне емоције код свих. Олакшање које наступа због успјешно завршеног посла преплиће се са дирљивим емоцијама због пружене руке помоћи и на крају задовољства великог броја донатора и волонтера док читају и гледају извјештај о помоћи. Поготово када један пројекат помоћи потраје оволико дуго, утисак је утом већи и снажнији, а све препреке и потешкоће које су се јављале током истог нестају као руком однесене и тада са осмјехом на лицу увиђамо да су и оне биле саствани дио цијеле приче и као такве неопходне и потребне.

Не можемо да завршимо овај извјештај а да не истакнемо и захвалимо оцу Миладину, свештенику из Јапре, за немјерљиву подршку при реализацији пројекта и његову спремност да нам изађе у сусрет, те да му пожелимо да истраје у намјерама да заврши започети посао изградње парохијског дома у овом мјесту. Велику захвалност за реализацију дугујемо и великом броју донатора на указаном повјерењу и прије свега стрпљењу да дочекају срећан крај још једне акције.

За сам крај, вратићемо се на питање са почетка овог текста и поносно дати одговор: ЈЕСТЕ, МОГУЋЕ ЈЕ – породица Гачић има нову кућу!

 

Рачуни и потврде финансиране помоћи