Да сачувамо свету земљу дужни смо нашој деци, на то нас обавезују наши славни преци – још једна успешна Божићна акција помоћи народу на Косову и Метохији!

Није битка изгубљена, док год има и зрнце пркоса које клија у онима који су одлучни и истрајни, у онима који верују у крајњу победу. Посетили смо поново наш страдални народ на Косову и Метохији и заједно са нашим дугогодишњим сарадницима доказали, да и даље верујемо у крајњу победу, упркос свим околностима које нас окружују и на које не можемо утицати. Оно што можемо и што уосталом и радимо годинама, јесте да пружимо подршку народу који је остао да чува светолазаревски завет у име свих нас и да им вратимо веру, како би истрајали и како не би поклекли. Нова Божићна акција коју смо успешно окончали, уверила нас је да и даље има и оних који желе да остану по сваку цену на Косову и Метохији, али и оних који су спремни да им у тој намери помогну. Уз помоћ хиљаде добротвора наше организације, испоручена је помоћ за двадесетједну породицу, укупне вредности 66.660 евра.

Као и увек, у две целине смо поделили испоруку помоћи. Први део акције се односио на косовско поморавље, док је други део помоћи спроведен у Метохији.

Прва породица која је посећена, била је породица Далибора Вуковића из Житковца код Звечана. Бројније домаћинство одавно нисмо имали прилике да посетимо. Вероватно једна од најбогатијих породица у овом делу наше земље, ако се говори о оном правом богатству, броји чак једанаесторо деце. Поменимо их редом: синови Милан (19), Страхиња (13) и Саво (1) и ћерке Анђела (18), Катарина (14), Милица (11), Софија (9), Јелисавета (8), Тамара (6), Ксенија (4) и најмлађа, али са најлепшим именом Милунка (2). Координисаном акцијом канцеларије за Косово и Метохију и Епархије рашкопризренске, са разлогом је овој породици купљен плац, а затим изграђена и опремљена кућа. Домаћин Далибор, радећи само у болници, никада не би успео сам све то да оствари. Зато се осим свог примарног посла, бави и пољопривредом, а то је и био разлог зашто је наша организација одлучила да им помогне куповином половног трактора са прикључним машинама – плугом и дрљачом. Исплаћено је 6.000 евра у ту сврху. Захвалан је Далибор, јер како нам је и сам рекао, патио се доста са превозом сена у комбију, а сада ће му трактор бити од велике помоћи.

У Грачаници посећујемо породицу Јовановић, коју чине супружници Бојан и Биљана, са децом Анђелом (22), Анастасијом (19), Филипом (18) и Ксенијом (6). Биљана иначе ради као куварица у манастиру Грачаница, док Бојан не ради тренутно нигде, због последица инфаркта који је доживео. Пре неколико година, задесио их је и пожар на кући, који им је оштетио оџак и један део крова. Успели су делимично да санирају штету, али ипак им је била потребна додатна помоћ.  Сходно томе, донирали смо им ПВЦ столарију и цреп у вредности од 3.500 евра.

Самохрану мајку Александру Трајковић затичемо у Сушици, у старој кући у којој живи са сином јединцем Ђорђем (5) и оцем Младеном. С обзиром да живе само од пензије деде Младена и социјалне помоћи, немају услова да прикупе средства да било шта на кући поправе и замене. Наша организација им је обезбедила оно што им је тренутно било најпрече, а то је ПВЦ столарија, за коју је издвојено 2.550 евра.

Још једну самохрану мајку помогли смо у Новом Бадовцу. Такође Александра, али Миленковић, има ћерку Анђелу (11) и сина Матеа (9). Александра поред посла у КБЦ Приштина, често ради и додатне послове, како би успела да заради довољно за своју породицу. Иначе живе у кући коју им је доделила општина, с обзиром да је њена породица расељена из Урошевца. Њима смо обезбедили ПВЦ врата, фрижидер, тросед, кухињске елементе, електрични шпорет, орман и ламинат. Вредност помоћи за породицу Миленковић износи 2.300 евра.

Млади брачни пар Ивицу и Јовану Стојковић из Новог Насеља, помогли смо набавком материјала за изолацију куће. Вредни Стојковићи се баве углавном пољопривредом, с обзиром да социјална помоћ, дечији додатак и пензија деде Момчила, нису довољни да би се покриле основне потребе за њихову дечицу Сару (6), Алексу (2) и Сању (8 месеци). Издвојено је 2.702 евра за набавку потребног материјала.

Прекопотребну подршку, пружили смо породици Бојана Аксића, који се са супругом Мајом и дечицом Катарином (11), Анђелијом (8) и Миленијом (2) вратио у Коретиште прошле године из београдског насеља Сурчин. Имају жељу да остану, тако да су почели да уређују и реновирају своју породичну кућу. Ми смо им помогли, набавком неопходне ПВЦ столарије у износу од 3.200 евра.

Посетили смо и помогли једну малу породичну задругу Симића у Горњем Кусцу, коју чине браћа Милан и Миодраг са својим породицама и родитељима Зораном и Златком. Милан и супруга Марина имају ћеркице Дуњу (4) и Неду (1), док Миодраг са супругом Иваном има сина Ивана (2). За њих је такође била потребна помоћ у виду ПВЦ столарије, која је уједно и обезбеђена, за шта смо утрошили округло 3.000 евра.

Савићи из Доње Будриге, родитељи Синиша и Сузана, са синовима Миланом (17) и Дејаном (15) и ћерком Јованом (20) такође су били на списку помогнутих од стране наше организације. Вредни су, баве се пољопривредом, а син Милан конобарише кад год може. Још једна су у низу породица, којој је била потребна ПВЦ столарија. Обезбеђено им је то што је било потребно, а вредност добијене помоћи износи 3.200 евра.

Породицу Ристић коју чине Драган и Драгана, са децом Софијом (4), Лазаром (3) и Ксенијом (1) из Пасјана, помогли смо набавком ПВЦ столарије, фрижидера, замрзивача, шпорета на дрва, брачног кревета, кревета на спрат, једног ормана, кауча и ламината, у нади да ће ипак одлучити да се задрже на Косову и Метохији. Наиме, отац Драган је често ангажован на грађевини у Београду, а мала Софија има проблема са говором, па су честе посете лекарима у Београду неминовност. Све су то потенцијални разлози за селидбу у Београд. За њих смо издвојили 3.500 евра.

Јовановићи из места Грнчар живе у великој породичној заједници. Мајка, односно бака Јагода, има синове Слободана (31), Славољуба (28) и Стефана (21). Од њих тројице, Слободан је први успео да заснује породицу, тако да и његова супруга Санела и дечица Андреј (4) и Зорана (1) живе заједно са њима у домаћинству. Нажалост, средњи син Славољуб има епилепсију због које није у могућности нигде да се запосли. Иначе деле стару кућу са стрицем и дедом, па су започели градњу нове куће, али нису у могућности да доврше радове на купатилу тренутно. Од наше организације су добили материјал за довршетак купатила, веш машину и један електрични шпорет, укупне вредности 1.901 евра.

Посетили смо и две породице из изолованог Штрпца. Породицу Тирић чине супружници Станиша и Биљана и деца Катарина (18), Стефана (17), Михајло (15) и Василија (9). Живе од плате мајке Биљане која ради у Дому здравља и од Станишине пензије. Њих смо такође помогли, обезбедивши им ПВЦ столарију у износу од 3.700 евра.

Самохрану мајку Слађану Стевановић, која има дечаке Дариа (12) и Филипа (9), помогли смо набавком ПВЦ столарије и грађевинског материјала за санирање две собе. Живе од социјалне помоћи и дечијег додатка, тако да им је ова помоћ добро дошла. Издвојили смо 3.000 евра за помоћ овој скромној породици.

Марко Симијоновић са супругом Иваном, сином Луком (2) и бебом Виктором (14 дана), братом Миланом (27), мајком Стојанком и оцем Новицом живи у Церници. Суочавају се са великим проблемом недостатка пијаће воде, посебно у летњем периоду, тако да су принуђени да користе комшијин бунар. Наша организација је финансирала копање бунара, како би им помогли у решавању поменутог проблема, а вредност изведених радова износи 2.000 евра.

Након Штрпца и Цернице, посетили смо и Добротин, тачније породицу Богдановић. У овом домаћинству живе родитељи Ивица и Јелена, са сином Андрејем (17) и ћерком Саром (12). С обзиром да минималац који примају и дечији додатак, нису никако довољни за пристојан живот, баве се додатно пољопривредом, узимају 10 хектара земље у закуп и имају малу ауто перионицу. Њима смо такође обезбедили ПВЦ столарију, коју смо платили 3.400 евра.

Што се тиче Метохије и овај пут смо обезбедили помоћ за малобројне српске породице, које и даље одолевају свим недаћама и опстају на својим огњиштима. Седам породица је добило од наше организације вредну помоћ.

Обилазак Метохије смо започели из Ораховца, где је помогнута породица Витошевић. Занимљива прича о двоје младих који су се упознали, када је мајка Оливера током ходочасничких тура које организује братска организација Сви за Космет, упознала супруга Милана и решила да остане у Ораховцу. Круна њихове љубави, јесте беба Јакша (4 месеца). Милан ради у школи као чувар, а уз то ради и најразличитије грађевинске послове. Вредан је и жели на тај начин додатно да зарађује, па му је био неопходан одређени алат, како више не би позајмљивао исти. Издвојили смо 3.000 евра и набавили разноврсну помоћ за овај млади брачни пар: сто и 6 столица, тросед, кухињу, плакар, комоду за бебу, кревет за бебу, ормам за бебу, фрижидер, ламинат, тепих, мердевине, моторку, секач плочица, хилти, ручни циркулар, брусилицу и остали ситни алат.

Гораждевац је увек у епицентру наших активности, када је реч о Метохији. Четири породице су добиле помоћ у склопу ове Божићне акције. Прво су посећени Стевановићи. У овом домаћинству живе родитељи Миодраг и Снежана, са дечицом Радомиром (14), Јаковом (12) и новорођеном бебом Ленком која се родила само дан пре наше посете. Обезбеђена им је ПВЦ столарија у вредности од 3.000 евра.

Посетили смо након Стевановића и самохраног оца Драгана Дунића, који живи са ћерком Станом (17). Најнеопходније је било да се набави материјал за реновирање купатила, што је и обезбеђено (плочице, туш кабина, лавабо) и још неколико комада основног покућства у виду машине за судове, ормара и кревета за Станину собу. За све наведено смо издвојили 3.000 евра.

Породицу Јововић чине родитељи Александар и Марија и деца Дамјан (9), Софија (5) и Ксенија (5). Још једну лепу причу о упознавању и љубави, чули смо од Александра и Марије. Наиме Марија је из Београда и приликом посете родбини коју има у Гораждевцу, упознала је будућег супруга и решила да замени Београд за Гораждевац и није се покајала. Троје златне дечице, говори у прилог томе. Јововићима је такође била неопходна помоћ примарно у виду ПВЦ столарије, што им је и обезбеђено, а уз то им је купљен и ламинат, два кауча, сточић и пет плафоњерки. 3.000 евра је било довољно, да би се све поменуто набавило.

Четврта породица из Гораждевца која је заслужила нашу помоћ, били су Бешовићи. Ову младу породицу чине родитељи Димитрије и Гордана, са малишанима Ивоном (4) и Вуканом (1). С обзиром да имају честе проблеме са кровом, обезбеђен им је материјал за санацију у износу од 2.500 евра.

Старе знанце, породицу Коматовић из маленог села Жач, поново смо посетили и помогли. Прошло је сад већ дугачких осам година, од наше прве посете Вељку и Маријани Коматовић, а доста тога се променило код њих, барем када је реч о деци. Страхиња (10) и Марија (8) су тада били јако мали, а након неколико година су добили појачање у виду брата Николе (4). Уз то ускоро се очекује још једна принова у дому Коматовића, на опште задовољство свих нас. Као и тада када смо обезбедили решетке за шталу и гаражна врата, суштина обезбеђене помоћи била је обезбеђивање имања од нежељених посетилаца. У износ од 3.000 евра укључена је била набавка стубића и жица за ограду, али и набавка осам оваца.

Последња породица коју смо имали прилику да посетимо, били су Репановићи из Осојана. Отац Зоран и мајка Јелена, са децом Петром (17), Николином (14), Луком (12) и Јованом (10) чине ову породицу коју смо већ помогли електричним шпоретом и столаријом, фасадом и термоизолацијом. Изразили су жељу да их помогнемо набавком једне приколице и грађевинског материјала за свињац (блокови и цреп), што смо и учинили. Уз то, купљено је и пет прасића за узгој. Утрошили смо 3.000 евра на име помоћи породици Ресановић.

Што је мање живота Срба на Косову и Метохији, то је мање терета онима који желе да намакну таму заборава на нашу земљу. Размакнимо таму заборава која се намеће на наш народ на Косову и Метохији и помозимо онима који су најхрабрији да издрже, јер само њиховим опстанком на заветној нам земљи, можемо се надати остварењу ултимативног циља коме сви тежимо.

Користимо као и увек ову прилику, да изразимо неизмерну захвалност нашим сарадницима са терена Епархијској добротворној организацији Мајка девет Југовића из Грачанице и братству манастира Високи Дечани, без којих сав наш уложени труд, не би имао своју пуноћу.

Рачуни и потврде финансиране помоћи