Досањан сан мајке Душанке – кућа и за породицу Лукић из Бања Луке (видео)

Дуго је самохрана мајка, чак шесторо дјеце, Душанка Лукић сањала исти сан – кућу за своју дјецу. Дуго се будила са морама да неће успјети у својим намјерама, но уз несебичну подршку великог броја људи широм свијета који су се уљкучили у акцију, сан је ипак досањан и данас три генерације Лукића, њих чак деветор живе под истим кровом. И то својим!
Потрајала је и ова акција скоро двије године од самог почетка и наше прве посјете, било је током ње и проблем и недаћа, али на крају све се завршило на радост и осмјехе како породице, тако и великог браја донатора и волонтера који су се укључили у ову акију.

Кренимо редом, породицу Лукић чине поред самохране мајке Душанке и њена четири сина Стефан (19), Никола (17), Немања (16) и Горан (14 година). Поред четири сина, Душанка има још двије кћерке, Младену која је од скоро са свијим сином Василијем дошла да живи заједно са мајком, те Ивону која са својом породицом живи у Словенији. Такође, настарији син Стефан се оженио и са својом женом Мајом добио кћеркицу Милу која још увијек нема мјесец дана и која је, како смо видјели приликом наше посјете, права миљеница у кући.

Породица је живјела у изнајмљеној кући у Дебељацима код Бањалуке, коју су уз договор са власницом куће, намјеравали једног дана да откупе. Како смо од наше прве посјете са породицом увидјели да се ради заиста вриједној породици, којој ништа није тешко да ради и исто тако ничега се не боји радити и која заиста живи у једној складној заједници, одлучили смо се да им помогнемо и да откупимо кућу, а откупна вриједност куће износила је 22.500 КМ.

Тада смо и кренули са акцијама прикупљања средстава за куповину куће. Три турнира Тројка из блока одржана у Бањалуци, Нирнбергу и Минхену прикупљала су средства за помоћ породици, а одржано је и прегршт мањих догађаја. па смо на крају могли да кренемо у релаизацију. Споменућемо и то да се чудним сплетом околности у акцију укључила и рукометна екипа „Калуђер” из Бања Луке, који су, не знајући за нашу акцију, покренули сами акцију да скупе средства да откупе кућу и који су нам притом много помогли. На крају заједничким снагама исплатили смо износ од 22.500,00 КМ, у којем је наша организација учествовала са 12.100,00 КМ, док је екипа РК Калуђер издвојила 10.4000, КМ. Вриједно спомена је и то да су Калуђери за преостали дио прикупљеног новца успјели да врате кредит који је породица подигла за куповину кошница.

Преостао је након тога други дио акције, а то је да се кућа оспособи и доведе у функционално стање. Обзиром да се сваким даном повећавала потреба за већим животним простором, одмах је било јасно да морамо да средимо оба спрата. Тако смо постојећу кућу прво проширили израдивши унутрашње степенице које нису постојале. Како није постојала плоча између првог и другог спрата, салили смо исту и комплетно озидали спрат, а све су пратиле и корекције на крову које смо морали да извршимо. Такође, замијењена је постојећа столарија и постављена нова гдје је нодостајала, а на два балкона смо морали да израдимо заштитну ограду. Кућа је због великих потреба добила пет соба и два купатила и као завршну тачку кућу смо опремили новим намјештајем (кухиња, трпезаријски сто, осам столица, комода, четири ормара, лежај, два радна стола, две радне столице, три кревета и шест комада постељине) и бијелом техником (замрзивач, шпорет на струју и шпорет на дрва).

На крају породицу смо уселили у кућу, а укупна вриједност помоћи коју је издвојила наша организација износила је: 90.255,67 КМ. Узевши у обзир и допринос коју је издвојила екипа РК Калуђер укупна вриједност акције износила је више од 102.000 КМ.

Лукићи током прве посете

Лукићи током прве посете

Заиста велики износ, али ова породица то је и заслужила! Видјевши како се старају о добијеном и како су већ изградили помоћне објекте у којима су почели да држе живину и свиње, те како су три најстарија сина већ почели да раде, ниједног тренутка нећемо сумњати да помоћ није дошла у праве руке. А у знак захвалности породица је спремила пригодан ручак, на којем су поред чланова наше организације били присутни још и чланови РК Калуђер и наше братске организације Србско сабрање Баштионик из Бања Луке који су у неколико наврата до сада помогли породици.

За крај један велики уздах, који морамо увијек да испустимо када завршимо велике пројекте какав је био и овај. Била је ово последња акција у 2020. години коју смо спровели у Републици Српској, но одмора нема јер нас очекују нове акције помоћи које морамо да завршимо. Турбуленто вријеме које нас је погодило и које још увијек траје не смије да нам улијева страх, већ да нас опомене да се окренемо једни другима и погледамо на своје ближње.

Рачуни и потврде финансиране помоћи