Хуманитарна представа у Бачкој Паланци

Ученици средње стручне школе „Радивој Увалић“ из Бачке Паланке, организовали су хуманитарну представу „Бановић Страхиња“ у уторак 5. марта. Паланчани су се окупили да подрже ђаке у њиховој хуманој мисији и те вечери прикупили 8.330 динара за социјално угрожене вишечлане породице .

Ове године навршава се 800 година од стицања аутокефалности Српске православне цркве. Давне 1219. године Свети  Сава  постао је њен први архиепископ. Осам векова у српском народу, његовој историји, усменом предању, просвети, култури и уметности живи и проноси се тада установљена и утемељена идеја светосавља.

Шта све јесте светосавље ученици ССШ Раивој Увалић покушали су да кажу представом „Бановић Страхиња“.

Овај драмски комад Борислава Михајловића инспирисан  је једном од најпознатијих српских народних епских песама, једним од најпознатијих српских епских јунака, честитим и племенитим, храбрим и строгим, али спремним да прашта. Поред ових непролазних  врлина ово дело обухвата и непролазну идеју о Косову – српском Јерусалиму.

Захваљујемо се свим добрим људима који су подржали ову представу, као и ученицима и професорима. До неког следећег сусрета не заборавите – Деца су наша будућност!