Лонгин: Црква чува да се не одродимо

Чланови организације Срби за Србе и ове године за 4. јул, амерички национални празник, Српска православна епархија новограчаничко-средњозападноамеричка организовала је традиционални пикник у порти манастира Нова Грачаница у Либертивилу, удаљеном око 40 миља од Чикага. По изузетно лепом и сунчаном дану, на лепо уређеном манастирском имању, окупило се неколико хиљада Срба. Пикник је започео светом литургијом у 10 сати ујутро коју је служио владика Лонгин уз саслужење епархијског свештенства.   Домаћин овогодишњег пикника биле су црквене општине Светог Ђорђа из Источног Чикага, затим Светог Архангела Михаила из Ленсинга, Светог Николе из Брукфилда, Светог Стефана Дечанског из Леланда, Светог Саве из Милвокија и Светог Васкрсења Христовог из Чикага. Почасни гост скупа био је Војислав Михаиловић из Београда, унук Драже Михаиловића.Целог дана пристизали су људи са свих страна Илиноиса и Висконсина. И док су се одрасли дружили уз разговор, шетњу и музику, деца су се забављала спортским активностима, а лепо је било прошетати поред великог језера које се налази уз манастирску порту. Многи су уживали седећи на ћебадима на трави у хладовини крошњатог дрвећа, а неки играјући у колу. На пикнику је служена домаћа храна, а ред за ћевапе протегао се чак на 10 метара! Локални трговци такође су напунили тезге својом робом, а највише су се продавале књиге на српском језику, од српских писаца и иконе. Званични део програма почео је америчком и српском химном. Свештеник Саво Босанац подсетио је на трагичне догађаје у Србији и позвао све госте да добровољним прилозима помогну нашем народу. Славко Пановић, дугогодишњи председник Српске народне одбране, поздравио је све госте, говорио о Дражи Михаиловићу и поздравио његовог унука Војислава Михаиловића, који је био гост скупа. На једном штанду представници Генералног конзулата Репубике Србије из Чикага, на челу са вице конзулом Миленком Шпицом сакупљали су доборвољне прилоге. – Генерални конзулат Републике Србије је искористио данашњи дан, национални […]

Чланови организације Срби за Србе и ове године за 4. јул, амерички национални празник, Српска православна епархија новограчаничко-средњозападноамеричка организовала је традиционални пикник у порти манастира Нова Грачаница у Либертивилу, удаљеном око 40 миља од Чикага. По изузетно лепом и сунчаном дану, на лепо уређеном манастирском имању, окупило се неколико хиљада Срба. Пикник је започео светом литургијом у 10 сати ујутро коју је служио владика Лонгин уз саслужење епархијског свештенства.

 

Домаћин овогодишњег пикника биле су црквене општине Светог Ђорђа из Источног Чикага, затим Светог Архангела Михаила из Ленсинга, Светог Николе из Брукфилда, Светог Стефана Дечанског из Леланда, Светог Саве из Милвокија и Светог Васкрсења Христовог из Чикага. Почасни гост скупа био је Војислав Михаиловић из Београда, унук Драже Михаиловића.Целог дана пристизали су људи са свих страна Илиноиса и Висконсина. И док су се одрасли дружили уз разговор, шетњу и музику, деца су се забављала спортским активностима, а лепо је било прошетати поред великог језера које се налази уз манастирску порту.

Многи су уживали седећи на ћебадима на трави у хладовини крошњатог дрвећа, а неки играјући у колу. На пикнику је служена домаћа храна, а ред за ћевапе протегао се чак на 10 метара! Локални трговци такође су напунили тезге својом робом, а највише су се продавале књиге на српском језику, од српских писаца и иконе.

Званични део програма почео је америчком и српском химном. Свештеник Саво Босанац подсетио је на трагичне догађаје у Србији и позвао све госте да добровољним прилозима помогну нашем народу. Славко Пановић, дугогодишњи председник Српске народне одбране, поздравио је све госте, говорио о Дражи Михаиловићу и поздравио његовог унука Војислава Михаиловића, који је био гост скупа. На једном штанду представници Генералног конзулата Репубике Србије из Чикага, на челу са вице конзулом Миленком Шпицом сакупљали су доборвољне прилоге. – Генерални конзулат Републике Србије је искористио данашњи дан, национални амерички празник, да сакупи помоћ за настрадале у поплавама. Овде продајемо Звездине дресове, тек смо почели и надамо се да ће акција бити успешна, каже Шпица.

После њих госте је поздравио Његово преосвештенство новограчаничко-средњозападноамерички владика Лонгин и позвао све госте да се заједно помоле за наш народ без обзира где живи и где се налази под овом небеском капом.- Наша црква и вера православна увек нас чувају да се не одродимо и да останемо оно што су били наши стари вековима – Срби православне вере, који су се крстили са три прста, који су писали ћирилицу, волели своју цркву, своју песму и дивне обичаје који су увек хранили народ Светог Саве. Ви сте та црква, јер је народ црква, а не зграда. Кад се заједно састану народ и свештенство, онда смо ми божја деца оца нашег који је на небесима. Зато се сви радујемо када можемо да се окупимо око наших цркава, рекао је владика Лонгин и напоменуо да је потребно са истим жаром одржавати цркве, доводити децу на веронауку, чувати обичаје и бити захвалан Богу, свештеницима, колу Српских сестара и свима онима који се труде око наших богомоља. Он се захвалио онима који су саградили Нову Грачаницу и још старији манастир Светог Саве јер због тога Срби који су дошли касније имају где да запале свећу, да се помоле, исповеде и причесте. – Сваки ваш долазак је подршка и помоћ овој богомољи, рекао је владика Лонгин окупљеним гостима.

Највише света окупило се око штанда Хуманитарне организације Срби за Србе. Њени чланови су изложили мајице, поставили кутију за добровољне прилоге, а све донације иду за поплављена подручја и вишечлане српске породице које живе у тешким условима.

Петко Петровић, директор маркетинга за ХО Срби за Србе у Северној Америци каже да они сваке године на штанду сакупљају новац за донације. – Све паре одмах пребацујемо у Србију и користимо за реновирање кућа вишечланим породицама, међутим после поплава почели смо да помажемо том угроженом становништву. Када се то рашчисти, онда се враћамо на наш стандардни рад и помоћ породицама. Њима купујемо пољопривредну опрему, белу технику, стоку и све што је потребно. Паре не дајемо никоме јер не знамо како ће да заврше. Ми прво упознамо породицу, направимо интервју, информишемо се шта им недостаје и онда то наручујемо. Све што радимо је 100 одсто транспаретно и све донације, рачуни, извештаји и слике се одмах постављају на наш веб сајт. Од 2005. помогли смо око 350 породица. Кад су се поплаве догодиле многи су нам се обратили што нас је јако изненадило и на то смо јако поносни.

Извор: Франкфуртске вести