Маштањима је дошао крај – најмлађи Митровићи ће од сада бодрити Србију из свог новог дома!

„Нека вас Бог благослови!“ – део је текста захвалности којим смо дочекани испред нове куће породице Митровић у месту Четирце у Северној Македонији, а која је саграђена уз помоћ донација наших великодушних донатора са свих страна света. Да ли је потребно више од тога да добијемо, и да ли постоји већа награда од тога када вас неко благосиља и жели вам да сте Богом благословени, из ког год разлога? Сувишно је објашњавати.

То је уосталом најмање што нам треба, а најбитније што можемо да добијемо, када је реч о изражавању захвалности помогнутих породица за добијену помоћ.

Некад и сад

Усамљена четворка више неће бити усамљена. Александар (14), Александра (14), Данијела (10) и Немања (8) одлазе из готово етнички чистог албанског села Сопот и  започињу нову етапу свог детињства са родитељима Мирославом и Надицом у Четирцу, где их очекује упознавање са новим другарима и живот у условима какве заслужује да има свако дете.

Митровићи нису могли да сакрију ни своју срећу, а ни своју захвалност за слободно можемо рећи нови живот. Јер нова кућа представља за сваког човека нови живот, а узевши у обзир како су и где до сада живели, нема сумње да је ово уистину нови почетак за њих.

Некад и сад

Организација Срби за Србе нам је променила живот. Посебно ми се свиђа купатило, то нам много значи али и све остало у кући. И нема више страха јер смо сада ипак у нашем селу, да барем око тога не морам да бринем за њих, да ли ће и како ће проћи кроз село и да ли ће их неко дирати – задовољно нам је испричала своје утиске мајка Надица

Док траје церемонија усељења присећамо се како су се ређали одговори ових малишана када смо их прошле године упознали у трошној кући од камених плоча и блата, на питање шта је то што би желели да имају:

Собе, собе, другари, собе и купатило.

И све је то испуњено. Све собе су на броју, ту је и купатило, а другари се спремају да дођу у посету и на дружење.

Велика је разлика између старе куће и нове. Сад имам собу у овој кући и долазиће ми другови. Свиђа ми се и то што имамо купатило. Наравно планирам на европском првенству да пратим Србију и да навијам за Александра Митровића, као и до сад – рекао нам је имењак и презимењак нашег прослављеног фудбалског репрезентативца.

Некад и сад

Испуњени смо радошћу, јер нема лепшег осећаја него када сведочите о промени нечијег живота на боље. А посебно када знате да сте ви добрим делом суделовали у томе.

Некад и сад

Нова кућа за мене представља радост. Имамо више соба, купатило где можемо да одржавамо хигијену и неће бити буба као у старој кући – додала је и Александра своје утиске.

Са друге стране Данијела је имала занимљива запажања и пренела нам је шта се њој највише допада:

Кухиња ми се највише свиђа. Ту ћу помагати мами да кува, а у купатилу ми се свиђа што имамо огледало.

Некад и сад

Апел за помоћ породици Митровић снажно је одјекнуо. Више стотина донатора се одазвало и у рекордном року је прикупљено довољно средстава да започнемо и довршимо овај пројекат. Уз помоћ пријатеља организације Српског културно-информативног центра СПОНА из Скопља, купљено је земљиште за изградњу куће.

Некад и сад

Наша организација је финансирала копање бунара за довод воде у кућу, изградњу куће и опремање куће основним намештајем (један брачни кревет, кухиња са судопером, два радна стола са столицама, четири кревета са душецима, три ормана, трпезаријски сто са шест столица и угаона гарнитура) и белом техником (шпорет на дрва, електрични шпорет, фрижидер и машина за веш). Свеукупно вредност пројекта помоћи породици Митровић износи 59.644 евра (од чега је у 2023. години исплаћено 19.740 евра и 26.958 динара).

Додали смо још једну малу задужбину у ризницу нашег деловања на подручју Северне Македоније, а која ће бити трајни сведок о великодушном и преданом раду свих нас.

Некад и сад

Захваљујемо се овим путем и истакнутим појединцима и групама донатора који су конкретно подржали овај пројекат, Србима из Кине, Немањи С. из Србије али и свим учесницима догађаја, као што су:  Дечији фестивал на Калемегдану, Хуманитарни турнир у Кумодражу, Меморијални фудбалски турнир Немања Љубичић-Шваба у Земуну, и Тројка из блока у Смедереву на којима су се средства наменски прикупљала за породицу Митровић.