Најчешћа питања

Мисија организације?

Мисија Хуманитарне организације Срби за Србе јесте да кроз своје пројекте и хуманитарне активности утиче на свест српског народа, а све у циљу стварања квалитетнијег друштва за будуће нараштаје.

Зашто Срби за Србе?

Желимо да кроз хуманитарни рад и друштвену помоћ угроженим породицама изградимо урушено поверење српског народа у заједништво и братољубље.

Коме помажемо?

Помажемо српским породицама које живе на Балкану у лошим материјалним условима и имају четворо или више деце.

Како дефинишемо лошу материјалну ситуацију?

Под лошом матријалном ситуацијом сматрамо изостанак једног или више основних услова неопходних за живот: храна, одећа, обућа, покућство, оруђе за рад, купатило и безбедан простор за становање.

Зашто помажемо?

Сматрамо да је потреба сваког човека да помогне другом у невољи. Помоћ је не само велика људска врлина већ и хришћанска дужност. Усмеравањем наше помоћи на многочлане породице утичемо директно на њихово осамостаљивање од социјално-зависних програма државе, а индиректно на повећавање наталитета Срба где год они живели.

Како помажемо?

Наша помоћ се састоји пре свега у елиминацији узрока који су довели до сиромаштва породица. Наш рад би се усмерио да те узроке најпре утврдимо, пре него што темељно помогнемо одређену породицу.

Наше активности се састоје из више сегмената:

– утврђивање конкретних разлога сиромаштва породице
– припрему израде пројекта помоћи у сарадњи са породицом
– утврдити резултате успеха зацртаног циља у одређеном временском периоду

Који је циљ наше помоћи?

Циљ наше помоћи је да угроженим породицама, отуђеним од остатка друштва, омогућимо услове да живе и поштено издржавају породицу од свог рада у будућности. Сматрамо да институција домаћинства има дугу традицију у српском народу, коју је период комунизма, а за њим и капитализма уништио и свео већи део српског народа на зависнике од социјалног система и милости државе и појединаца. Такође, последњи ратови и прогони српског народа су утицали да многе породице насилно изгубе све што су годинама брижљиво стварале на својим огњиштима.

Крајњи циљеви наше помоћи:

– породица је спремна да саму себе издржава и самостално подмирује своје рачуне
– њихова деца су охрабрена за школовањем и стварањем сопствене породице
– наши донатори су задовољни активностима и спремни су да помогну друге породице
– ми смо задовољни резултатима пројеката
– породица је спремна да у будућности постане наш донатор и помогне другим породицама (иако је ово нереално изгледало при оснивању организације, данас већ имамо неколико таквих примера)

Ко нам је потребан у организацији?

– Потребни су нам чланови/донатори који ће обезбедити финансијску стабилност кроз финансирање конкретних пројеката, акција и даљег рада организације. Донатори се могу прикључити активностима унутар организације ради што бољег координисања на реализацији предвиђених циљева.

– Потребни су нам волонтери који су спремни да део свог слободног времена искористе за рад при самој организацији. Активности волонтера и њихови задаци би се прецизно утврдили у зависности од потреба и могућности њих лично и организације. Из тог круга волонтера би се касније припремали нови лидери.

– Наглашавамо да рад организације неће и не сме бити кориштен у било чије индивидуалне, политичке или идеолошке сврхе. Наша вера и љубав према деци слабијег имовног стања изричито забрањује било какве поделе. Негујемо христољубље, братољубље и слогу, што смо у претходним годинама доказали остваривим.

Да ли помажете породице са мањим броје деце?

Кад смо кренули у прављење организације, главни мотив нам је била борба против беле куге која је захватила наш народ. Из тог разлога смо одлучили да средства која скупимо користимо за набавку помоћи породицама са великим бројем деце, које чине праве драгуље нашег народа. Свесни смо сиромаштва ког има на све стране и да је помоћ неопходна и другим угроженим категоријама попут болесних, ометених у развоју, старих, породица са једним, два или три детета, али нисмо у могућности да изађемо у сусрет свима услед, још увек, веома скромних средстава којим располажемо.

Да ли неко ван организације може да пође са вама у посету некој породици?

Наравно. Сви људи који осећају потребу да лично обиђу неку породицу могу да нас контактирају, па ћемо се око свега договорити.

Ко стоји иза вас?

Иза нас не стоји ниједна странка, политичка организација или институција. Нашу организацију су покренули млади и образовани људи, који су најпре ударили здраве темеље, а затим кренули да ређају циглу по циглу. Организација постоји од краја 2005. године и од тада ми градимо једну племениту причу искључиво засновану на поштеном, стрпљивом и истрајном раду. Иза нас стоје само наши донатори из свих земаља на свету у којима има Срба.

Да ли сав новац од донација одлази за помоћ породицама?

Од самог почетка свог рада 2005. године, организација је обезбеђивала директну помоћ породицама кроз прикупљене донације али и неизоставне административне трошкове које прате процес прикупљања и доставе потребе помоћи породицама. На почетку нашег рада, због малог обима спроведних акција помоћи административни трошкови су били мали, а како је организација годинама расла и ширила се на бројне државе и континенте, тако су се административни трошкови повећавали. Сваки реализован пројекат помоћи породицама прате транспортни трошкови, банкарске провизије, трошкови телекомуникација, као и трошкови запослених представника организације који спроводе акције на самом терену. Такође, трошкови израде финансијског извештаја за пореску инспекцију, одржавање сајта и други административни трошкови су неопходни у свакодневном несметаном функционисању рада организације и помоћи породицама.

Да ли ви помажете искључиво Србе?

Идеја „СРБИ ЗА СРБЕ” настала је као начин повезивања Срба у расејању и Срба у матици. Ми смо спона између људи који желе да помогну и оних којима је та помоћ најпотребнија. Наш циљ је буђење солидарности и саборности унутар српског народа. Самим тим се трудимо да морално и материјално подржимо угрожене српске породице, ма где оне живеле. То не значи да смо апсолутно имуни на проблеме и других народа, али као и сваки прави домаћин прво се трудимо да решимо проблеме у својој кући. Тако фунцкионишу сви озбиљни народи, тако да и ми поучени тим искуствима као организација помажемо српске породице, за шта и добијамо средства од донатора, док је свако од нас као појединац слободан да, руковођен хришћанским начелима милосрђа, помогне и свима другима којима је помоћ неопходна.

Колико је потребно минимално уплатити?

Не постоји минимална донација. Сви су позвани да донирају према својим материјалним могућностима. Неко ће да донира 100 динара, неко 1.000, неко 50 евра. Није ни циљ да активности организације зависе од малог броја људи који ће издвајати повећа финансијска средства, него је управо циљ да се упостави систем који ће чинити велики број људи који скромним, али редовним, месечним уплатама омогућавају да се помогне што већи број вишедетних породица. Тај пут јесте тежак, дуготрајан и изискује велико стрпљење, али га сматрамо јединим исправним и започели смо га 2005. године. Данас имамо сваког месеца преко 500 донација. Хоћемо да сутра имамо и 1.000 донација месечно. Здраве темеље смо ударили, сада ређамо циглу по циглу.

Постоје ли гаранције да неко неће злоупотребити новац?

Не верујемо у дату реч. До сада је било много хуманитарних пројеката и много проневеравања тог новца. Верујемо искључиво у дуготрајно грађење поверења на два једина могућа начина – константним радом и потпуном транспарентношћу. То су и стубови наше организације. Хуманитарна организација Срби за Србе је можда и једина српска организација која потпуно јавно презентује своје финансијско пословање. Стање на рачунима сваки посетилац нашег сајта може да види у сваком тренутку. Имена свих донатора се објављују на сајту, као и величина донације. Сваки утрошен динар од донација је поткрепљен рачунима који се налазе скенирани на сајту, а сваку нашу акцију прати и детаљан извештај са сликама. Такође, потпуно смо доступни и отворени за све људе који желе да се упознају са нама или да крену са нама неку од акција. На овај начин ми нисмо направили организацију која ће функционисати годину или две, већ организацију која ће предано да ради и у наредним деценијама.

На који начин помажемо куповином ствари из СЗС продавнице?

Сви који се одлуче да поред донација купују производе из наше продавнице пружају подршку раду и јачању саме организације, а заузврат добијају жељени производ. У питању је веома важан сегмент у функционисању организације јер се на тај начин покривају бројни административни трошкови који су део свих великих организација, а посебно организације Срби за Србе због своје специфичности и услова у којим ради.

Комплетан приход од продаје ствари иде у Пројекат за развој и јачање организације који је формиран са растом организације. Пројекат за развој и јачање организације превасходно има за циљ смањивање постојећих трошкова организације. Жеља свих чланова је била да кроз тај пројекат издвајају средства за ствари за које не би оптерећивали главне рачуне организације путем којих стижу донације и одакле се помажу породице, а неопходне су за функционисање сваке озбиљне организације.

Средства у Пројекту за развој и јачање организације прикупљају се кроз прилоге чланова организације у дијаспори и матици и продају ствари из СЗС продавнице. Ово су неке од ствари које се покривају кроз Пројекат за развој и јачање организације:

– производња и дистрибуција производа из продавнице,
– набавка, сервисирање и одржавање возила која се користе за потребе организације,
– ситни путни трошкови,
– трошкови канцеларија и локала у Србији и Републици Српској,
– набавка компјутера, фото опреме, промотивног и канцеларијског материјала за потребе организације,
– трошкови прослављања славе организације,
– прилози манастирима које посећујемо и који нам указују гостопримство,
– поклони за славе организација и манастира које посећујемо,
– путовање на Косово и Метохију и вечера у знак захвалности свим волонтерима у Србији, Републици Српској, Црној Гори и свету,
– помоћ члановима организације и члановима њихових породица у случају тежих болести,
– помоћ члановима организације из подручја у којима је српски народ дискриминисан у случају да због активизма у организацији угрозе себе и своју породицу на било који начин,
– изненадни и хитни трошкови у случају ванредних ситуација.

Шта имате ви од тога?

Велику духовну корист. Велики је утисак за човека када посети сиромашну породицу која је захвална на самој тој посети, на самој чињеници да их је неко посетио. Да неко „из далека” мисли на њих. Снажно на човека утиче и чињеница да сте некој породици помогли да стане на ноге, да постане самостална, да сте јој омогућили да ради и изрджава се. Укратко, извући дечији осмех веће је задовољство од било какве материјалне користи. Такође, кроз организацију обишли смо огроман број прелепих српских села, насеља, градова широм Балкана. Редовно посећујемо православне светиње и бројне знаменитости од националног значаја. И на самом крају, кроз активизам у Хуманитарној организацији Срби за Србе стекли смо пријатеље за цео живот.