Најчешћа питања

КОЈА ЈЕ НАША МИСИЈА?

Мисија Хуманитарне организације Срби за Србе јесте да кроз своје пројекте и хуманитарне активности утиче на свест српског народа, а све у циљу стварања квалитетнијег друштва за будуће нараштаје.

ЗАШТО СРБИ ЗА СРБЕ?

Желимо да кроз хуманитарни рад и друштвену помоћ угроженим породицама изградимо урушену веру српског народа у заједништво и братољубље.

КОМЕ ПОМАЖЕМО?

Помажемо социјално угроженим породицама са четворо и више деце широм Балкана. У последње време излазимо у сусрет и породицама с троје деце уколико је у питању самохрани родитељ или нека посебно тешка ситуација. Што се тиче Косова и Метохије, Крајине, Федерације Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Прешева, Бујановца, Медвеђе и делова Рашке области, односно крајева где је угрожен опстанак српског народа, помажемо и породицама са мањим бројем деце.

КАКО ДЕФИНИШЕМО ЛОШУ МАТЕРИЈАЛНУ СИТУАЦИЈУ?

Под лошом материјалном ситуацијом сматрамо изостанак једног или више основних услова неопходних за живот попут хране, одеће, обуће, покућства, оруђа за рад, купатила, куће, безбедности. Трудимо се и да помогнемо вредним вишечланим породицама којима мало фали да стану на ноге и да сутра и оне буду у прилици да помажу другима.

ЗАШТО ПОМАЖЕМО?

Сматрамо да је потреба сваког човека да помогне другом у невољи. Помоћ је не само велика људска врлина, већ и хришћанска дужност. Усмеравањем наше помоћи на многочлане породице утичемо директно на њихово осамостаљивање од социјално-зависних програма државе, а индиректно и на повећавање наталитета Срба где год они живели. Помажући другима, заправо помажемо и себи.

КАКО ПОМАЖЕМО?

Наша помоћ се састоји, када год је то могуће, пре свега у елиминацији узрока који су довели до сиромаштва породица. Помоћ се огледа у животињама за узгој, пластеницима, пољопривредној механизацији, машинама за рад, покућству, грађевинском материјалу, изградњи, куповини, доградњи и санацији кућа итд. Наше активности се састоје из више сегмената: посета породици и утврђивање конкретних разлога сиромаштва породице, израда пројекта помоћи у сарадњи са породицом, објављивање извештаја о посети на сајту и друштвеним мрежама организације, прикупљање донација, реализација помоћи, објављивање извештаја о реализованој акцији на сајту и друштвеним мрежама организације, евалуација одрживости, учинковитости и ефикасности реализоване акције.

КОЈИ ЈЕ ЦИЉ НАШЕ ПОМОЋИ?

Циљ наше помоћи је да угроженим породицама, најчешће отуђеним од остатка друштва, омогућимо услове да живе и поштено издржавају породицу од свог рада. Сматрамо да институција домаћинства има дугу традицију у српском народу која је последњих деценија нарушена, па је добар део српског народа данас сведен на зависнике од социјалног система и милости државе и појединаца. Такође, последњи ратови и прогони нашег народа утицали су да многе породице насилно изгубе све оно што су годинама брижљиво стварали на својим огњиштима.

КРАЈЊИ ЦИЉЕВИ НАШЕ ПОМОЋИ?

Породица је спремна да саму себе издржава и самостално подмирује своје рачуне, деца су охрабрена за школовање и стварање сопствених породица, чланови и донатори организације су задовољни активностима и спремни да помогну друге породице, породица је спремна да у будућности помогне другима.

КО НАМ ЈЕ ПОТРАБАН У ОРГАНИЗАЦИЈИ?

Потребни су нам донатори који ће обезбедити финансијску стабилност кроз финансирање конкретних пројеката, акција и даљег рада организације, потребни су нам волонтери који су спремни да део свог слободног времена, енергије и средстава искористе за спровођење активности организације. Наглашавамо да рад организације неће и не сме бити кориштен у било чије индивидуалне, политичке или идеолошке сврхе. Наша вера и љубав према деци слабијег имовног стања изричито забрањује било какве поделе. Негујемо христољубље, братољубље и слогу, што смо у претходним годинама доказали остваривим.

ДА ЛИ ПОМАЖЕТЕ ПОРОДИЦЕ СА МАЊИМ БРОЈЕМ ДЕЦЕ, БОЛЕСНИМА И СТАРИМА?

Главни мотив при формирању организације био је борба против беле куге која је захватила наш народ. Због тога смо одлучили да средства која будемо прикупљали користимо за пружање помоћи породицама са великим бројем деце, које чине праве драгуље српског народа. Свесни смо огромних размера сиромаштва и да је помоћ неопходна и другим угроженим категоријама попут болесних, особа са инвалидитетом, старих, породица са мањим бројем деце. Ипак, услед врло ограничених средстава, не успевамо ни нашу циљну групу да „покријемоˮ, па смо принуђени да на огроман број молби које нам свакодневно стижу одговоримо негативно. Само тренутно имамо преко 700 вишечланих породица на чекању. Из тих разлога нисмо за сада у прилици да проширујемо делокруг рада, иако смо то чинили већ пар пута од настанка организације. Даће Бог да временом, како буде стизало више донација, почнемо да помажемо и шири круг људи. За сада многима индиректно помогнемо најпре тиме што их саслушамо, а затим и слањем предлога коме још да се обрате за помоћ, слањем списка свих фондација за које смо чули и ширењем њиховог апела уз позив људима директно да се укључе.

ЗАШТО СУ РАЂАЛИ ТОЛИКО ДЕЦЕ КАД НЕ МОГУ ДА ИХ ИЗДРЖАВАЈУ?

Свака породица је прича за себе. Не могу се све вишечлане породице ставити у један кош и осудити. Живимо на просторима где се све може окренути преко ноћи, па су тако и многе породице живеле у нормалним условима, а онда су се сплетом разних околности (губитак посла, болест, ратови, губитак живота итд.) нашли у ситуацији да им је потребна помоћ. Наше није да судимо било коме, него да сходно својим могућностима помогнемо превасходно због деце.

ДА ЛИ ПРИКУПЉАТЕ ГАРДЕРОБУ, НАМИРНИЦЕ И НАМЕШТАЈ?

Наша организација не прикупља робне донације јер немамо магацин где бисмо могли да одложимо веће количине, а искрено и у мањку смо с временом услед редовних активности да бисмо се и томе озбиљно посветили. Раније смо имали доста лоших искустава у вези с тим и схватили смо да је у питању изузетно захтеван посао за који тренутно немамо довољно капацитета. Ко жели на тај начин да донира може можда одабрати неку од породица са нашег сајта које смо обилазили у претходном периоду, па да им директно пошаље/допреми. А могу се контактирати и Верско Добротворно Старатељство, столар Миле или Франкфуртске Вести у вези те врсте помоћи.

ДА ЛИ НЕКО ВАН ОРГАНИЗАЦИЈЕ МОЖЕ ПОМОЋИ СА ВАМА У ПОСЕТУ НЕКОЈ ПОРОДИЦИ?

У посету породицама углавном иду чланови организације и донатори који изразе такву жељу. Сви остали који осећају потребу лично да обиђу неку породицу могу добити од нас њихов контакт телефон, а могу је и с нама обићи ако успемо да се ускладимо.

КО СТОЈИ ИЗА ВАС?

Иза нас не стоји ниједна странка, политичка организација, државна институција, амбасада, међународна организација или корпорација. Организацију су покренули млади, образовани, енергични и породични људи који су целој причи ударили здраве темеље, а затим кренули да ређају циглу по циглу. Од 2005. године градимо једну племениту причу засновану искључиво на поштеном, стрпљивом и истрајном раду. Иза нас стоји превасходно огроман број појединачних донатора из целог света што нам омогућава да делујемо у потпуности слободно.

ДА ЛИ САВ НОВАЦ ОД ДОНАЦИЈА ОДЛАЗИ ЗА ПОМОЋ ПОРОДИЦАМА?

Од самог настанка 2005. године, организација обезбеђује директну помоћ породицама кроз прикупљене донације, али и кроз неизоставне административне трошкове који прате процес прикупљања и доставе помоћи. Транспарентност не подразумева да трошкови не постоје, већ да се сви они трошкови који се покривају од донација јасно и јавно приказују. На почетку нашег рада, због малог обима спроведених акција административни трошкови су били мали, а како је организација годинама расла и ширила се на бројне државе и континенте, тако су се ти трошкови увећавали. Сваки организован догађај и реализован пројекат помоћи породицама прате транспортни, маркетиншки и други трошкови, као и трошкови запослених представника организација који брину о спровођењу свих акција. Сви ти административни трошкови неопходни су у функционисању сваке велике организације зарад несметаног прикупљања донација, пружања транспарентности, реализације акција и раста организације. Оно што је посебно охрабрујуће је што се сваки уложен динар у хуманитарном раду, под условом да се ради озбиљно и дугорочно, враћа бар десетоструко. Хуманитарна организација Срби за Србе све своје трошкове који се покривају од донација приказује кроз ексел табелу протока новца, скениране рачуне, месечне и годишње извештаје и, наравно, правдајући средства пред надлежним органима свих десет земаља у којима смо регистровани.

КОЛИКО ВАС ИМА У ОРГАНИЗАЦИЈИ?

Поред десет огранака у свету, организацију Срби за Србе данас чини више стотина волонтера, четрнаест запослених особа у Србији, три запослене особе у Републици Српској и преко 40.000 донатора. Са постепеном професионализацијом започето је 2013. године услед непрестаног увећања обима посла и жеље чланова организације да се рад организације подигне на виши ниво у циљу прикупљања више донација и пружања помоћи већем броју породица.

ДА ЛИ САМО СРБИ МОГУ ДА ПОМОГНУ?

Наравно да не. Од самог настанка организације у акцијама учествују бројни пријатељи српског народа.

ДА ЛИ ВИ ПОМАЖЕТЕ ИСКЉУЧИВО СРБЕ?

Идеја „Срби за Србеˮ настала је као жеља Срба у расејању да помогну својим угроженим сународницима на Балкану. Хуманитарна организација Срби за Србе, као материјализација те идеје, постала је спона између људи који желе да помогну и оних којима је та помоћ најпотребнија. Наш циљ је превасходно буђење солидарности, братољубља и саборности унутар српског народа, ма где он живео. Као сваки прави домаћин трудимо се да решавамо проблеме најпре унутар своје куће, по угледу и на друге народе у свету и окружењу. Наравно, многи од нас, руковођени хришћанским начелима милосрђа, учествују и у разним другим акцијама, а постоји и низ примера да смо као организација помогли и породицама које не припадају српском народу. Реалност је, нажалост, да су у неким крајевима многе породице социо-економски и безбедносно угрожене баш зато што припадају српском народу, па оне представљају посебан фокус деловања наше организације.

КОЛИКА ЈЕ МИНИМАЛНА ДОНАЦИЈА?

Не постоји минимална донација. Сви су позвани да донирају према својим материјалним могућностима. Неко ће донирати 100, неко 1.000 динара, неко 50, 100 или 200 евра. Наш циљ није да активности организације зависе од малог броја људи који ће издвајати повећа финансијска средства, него управо да се успостави систем који ће чинити велики број људи који скромним, али редовним, уплатама омогућавају да се помогне што већи број породица. Тај пут јесте тежак, дуготрајан и изискује велико стрпљење, али га сматрамо јединим исправним и започели смо га још 2005. године. Данас окупљамо по неколико хиљада донатора месечно који уграђују себе у ову идеју, а циљ је да једног дана дођемо до нивоа да нас има на десетине и стотине хиљада сваког месеца.

КОЈЕ СУ ГАРАНЦИЈЕ ДА НЕКО НЕЋЕ ЗЛОУПОТРЕБИТИ НОВАЦ?

До сада је било много сумњивих хуманитарних пројеката и проневеравања новца. Људи који су спремни да манипулишу поверењем добрих људи постоје и данас. Ми, стога, никога не позивамо да нам верује на дату реч. Верујемо искључиво у дуготрајну изградњу поверења на два једина могућа начина – константним радом и потпуном транспарентношћу. Хуманитарна организација Срби за Србе је можда и једина српска организација која потпуно јавно презентује своје финансијско пословање, како у погледу прикупљених средстава, тако и у погледу утрошених средстава, иако то сада већ изискује доста времена и енергије. То су механизми путем којих се може контролисати наш рад. На овај начин нисмо направили организацију која ће функционисати годину или две, већ организацију која ће предано да ради и у наредним деценијама.

МОЖЕТЕ ЛИ ДА ДОКАЖЕТЕ ВАШУ ТРАНСПАРЕНТНОСТ?

Хуманитарна организација Срби за Србе кроз неколико корака пружа потпуну транспарентност, односно свој рад ставља на јавни увид и контролу свима:

 • На главној страници сајта се увек налази тренутно стање на рачунима свих десет огранака организације.
 • Имена свих донатора и износи донација се неколико пута недељно ажурирају. Сви донатори од настанка организације до данас се могу наћи овде.
 • Након одрађених акција објављују се извештаји са детаљним описом ситуације у којој породица живи, фотографијама уручене помоћи и скенираним рачунима за сваки утрошен динар. На овај начин је до сада помогнуто више хиљада породица које се могу наћи поређане по земљама у падајућем менију „Помогли смоˮ.
 • Комплетна документација организације (рачуни, потврде итд.) може се наћи овде.
 • Неколико пута недељно ажурира се табела протока новца кроз коју су приказане све финансијске трансакције организације. То је вероватно и најважнија ставка транспарентног пословања.
 • Израђују се месечни и годишњи извештаји у склопу којих се налазе и финансијски извештаји. Све их можете погледати овде.

НА КОЈИ НАЧИН ПОМАЖЕМО КУПОВИНОМ ИЗ СЗС ПРОДАВНИЦЕ?

Сви који се одлуче да поред донација купују производе из наше продавнице пружају подршку раду и јачању саме организације, а заузврат добијају жељени производ. У питању је веома важан сегмент у функционисању организације јер се на тај начин покривају бројни административни трошкови који су део свих великих организација, а посебно организације Срби за Србе због своје специфичности и услова у којима ради.

Комплетан приход од продаје ствари иде у Пројекат за развој и јачање организације. Пројекат за развој и јачање организације превасходно има за циљ смањивање постојећих трошкова организације. Жеља свих чланова је била да кроз тај пројекат издвајају средства за ствари за које не би оптерећивали главне рачуне организације путем којих стижу донације и одакле се помажу породице, а неопходне су за функционисање сваке озбиљне организације. Средства у Пројекту за развој и јачање организације прикупљају се кроз прилоге чланова организације у дијаспори и матици и продају ствари из СЗС продавнице. Ово су неке од ствари које се покривају кроз Пројекат за развој и јачање организације:

 • производња и дистрибуција производа из продавнице,
 • набавка, сервисирање и одржавање возила која се користе за потребе организације,
 • ситни путни трошкови,
 • трошкови канцеларија и локала у Србији и Републици Српској,
 • набавка компјутера, фото опреме, промотивног и канцеларијског материјала за потребе организације,
 • трошкови прослављања славе организације,
 • прилози манастирима које посећујемо и који нам указују гостопримство,
 • поклони за славе других хуманитарних организација и манастира које посећујемо,
 • путовање на Косово и Метохију и вечера у знак захвалности свим волонтерима у Србији, Републици Српској, Црној Гори и свету,
 • помоћ члановима организације и члановима њихових породица у случају тежих болести,
 • повремено учешће у хуманитарним акцијама које не реализује организација Срби за Србе,
 • помоћ члановима организације из подручја у којима је српски народ дискриминисан у случају да због активизма у организацији угрозе себе и своју породицу на било који начин,
 • изненадни и хитни трошкови у случају ванредних ситуација,
 • део новца се уплаћује кроз разне догађаје као донација на рачун организације.
ШТА ИМАТЕ ВИ ОД ТОГА?

Велику духовну корист и осећај испуњености због учествовања у оваквој племенитој мисији. Велики је утисак за човека када посети сиромашну породицу која је захвална на самој чињеници да их је неко посетио. Да неко „из далекаˮ мисли на њих. Снажно на човека утиче и чињеница да сте некој породици помогли да стане на ноге и постане самостална. Укратко, извући дечији осмех веће је задовољство од било какве материјалне користи. Такође, кроз организацију обишли смо огроман број прелепих српских села, насеља и градова широм Балкана. Редовно посећујемо православне светиње и знаменитости од националног значаја. И на самом крају, кроз активизам у Хуманитарној организацији Срби за Србе стекли смо пријатеље за цео живот.