„Након реновирања куће, имам још више разлога да никада не напустим кућу у којој су ми живели отац и деда!ˮ

Дежевска долина, некадашњи центар српских великаша и велможа, данас је центар у ком столује још једна великашка породица. Великашка не по материјалном богатству и титулама већ по броју деце!

Породица Костовић из села Љуљац сигурно је једна од најбројнијих породица са тог подручја. Нажалост, то не би било толико тешко и да броје много мање деце од осморо, кoлико их живе тренутно у домаћинству од укупно једанаесторо, с обзиром на пустош која влада у том пределу, а и генерално у селима наше напуштене Србије. Костовићи се могу подичити и самом чињеницом да потичу недалеко од села Мишчиће родног места највеће личности српске историје, нашег архиепископа у вечности Светога Саве.

Током прве посете породици Костовић

Да се подсетимо, отац Драги и мајка Радованка у домаћинству живе са својом децом: Милошем (23), Миљаном (12), Тањом (11), Иваном (10), Данилом (6), Луком (4), Анђелом (3) и Кристијаном (1), као и са баком Гаврилом и дедом Момиром.

Породицу смо пре много година помогли у виду одеће, рачунара, веш машине, косилице и краве и телета, а ову прилику смо искористили да их помогнемо још више. Оронула и недовршена кућа, неуређене просторије, представљале би проблем и у много питомијим крајевима него што су обронци Голије, где владају сурове зиме. Сагледавши комплетно стање и у договору са породицом, одређено је како да се на најефикаснији начин помогну Костовићи. Отац Драги је претходном приликом изјавио да не би желео нигде са прађедовског огњишта, тако да смо изашли у сусрет и на најбољи могући начин обезбедили све што је тражено.

Кућа некада и сад


Некада неугледна и оронула кућа, сада је преточена у прави мали бело-сиви дворац, онакав какав и доликује за једну овакву „великашкуˮ породицу. Како би оронулу и недовршену кућу претворили у мали дворац Костовића, урадили смо демит фасаду на кући, заменили комплетну столарију. Затим је урађена дренажа и бетонска стаза око куће, плато испред куће, замењени су олуци и стављене ветар лајсне. Ова мала чаролија коштала је 985.575 дин. Посебну захвалност дугујемо Србима у Кини који су овај пројекат подржали донацијом од 1.000 евра.


Захвалан сам што сте нам омогућили да се кућа великим делом санира и што је најбитније да се уради изолација и замени столарија, па ће сада у целој кући бити много топлије. То нам значи посебно због Ивана и Кристијана који имају проблем са бронхитисом. Сада, након реновирања куће, имам још више разлога да никада не напустим кућу у којој су ми живели отац и деда – рекао нам је отац Драги.

Можда ова помоћ подстакне храбру мајку Радованку да на свет донесе још малих Костовића, како нам је то и рекла у шаљивом тону приликом наше прве посете. Шала или не, свакако су Костовићи својом храброшћу да донесу на свет чак једанаесторо деце у оваквим околностима светао пример многима, а наша организација је задужена да такве примере пронађе, препозна и подржи.

Костовићима желимо пре свега добро здравље, посебно најмлађима пред којима је тек живот, а ми настављамо нашу мисију помоћи неким другим Костовићима којима је подједнако потребна подршка и помоћ!

Рачуни и потврде финансиране помоћи