Нови дом и за породицу Суџум из Гацка (видео)

Иако овај пут нисмо градили кућу „из темеља” већ само реновирали и адаптирали постојећу кућу, ипак можемо слободно да кажемо, након завршетка акције, да је и породица Суџум из Гацка добила нови дом.Соба током прве посете

Породици смо комплетно реновирали приземље и оспособили и опремили за живот, те успјели да ријешимо проблем влаге који се константно појављивао у том дијелу куће. Такође, кућа је обложена изолацијом и фасадом, а вриједност помоћи износила je 31.732,66 КМ.

Купатило током прве посете

Породицу Суџум чини самхохрана мајка Бојана и њено четворо дјеце: Василије (19), Неђељко (18), Весна (16) и Веселина (15 година). Отац породице нажалост je преминуо прије неколико година, па је сва брига о породици пала на мајку Бојану. Уз помоћ добрих људи, породица је, још док је отац био жив, успјела да купи кући и да је колико-толико оспособи за живот, али за даља улагања није било. Како дјеца расту и како већ стасавају у велике људе, простора у кући бива све мање, па смо приликом наше прве посјете 2019. године одмах увидјели да је породици неопходно реновирати и оспособити приземље, а почетак радова смо оставили за прољеће 2020. године.

Тако смо и са доласком прољећа и почели да радимо и уз много труда радове завршили крајем године, а кућа заиста није могла да се препозна. Приземље које је било готово руинирано, без подова и зидова уништених влагом – сада блиста и опремљено је намјештајем и бијелом техником и спремно за усељење. Такође, један дио приземља испреграђиван je зидовима чиме смо добили више простора и урађено је купатило, а на вањској страни куће смо урадили преправке како вода не би више натапала зидове у приземљу. За крај, кућу смо обложили са изолацијом и фасадом, а о учињеном ће много више да посвједоче слике од самих ријечи.

Спецификација помоћи:

  • равнање подова и постављање ламината у приземљу куће,
  • наново малтерисање и кречење зидова,
  • реновирање купатила,
  • преграђивање ходника у кући,
  • израда изолације и фасаде на кући,
  • израда дренаже темеља и подрума,
  • постављање нове унутрашње столарије у кући (петоро унутрашњих врата),
  • опремање куће намјештајем (купљено: два ормара, кревет, кауч, кухиња, сто, четири столице и два тепиха) и
  • опремање куће бијелом техником (купљено: веш машина, фрижидер, шпорет на дрва, шпорет на струју).

Породица Суџум током прве посетеБила је ово једна од двије велике акције помоћи наше хуманитарне организације у Гацку у току 2020. године јер смо поред породице Суџум помогли и породицу Елез. Због недостатка логистике и правих информација о потребама за помоћи, били смо нешто неактивнији у Херцеговини, што ћемо се итекако трудити да исправимо у наредним годинама.

Радује и чињеница да је све више наших волонтера присутно у Херцеговини, али и велики број оних који Херцеговину носе у срцу и који су у потрази за собом и својим животом морали да је напусте, но одакле су потекли не заборављају. Велику захвалност за реализацију акције дугујемо и нашем канадском огранку коју су у доба највеће пандемије вируса корона одржали несвакидашње дружење и прикупили невјероватних 9.310 долара које су преусмјерили за реализацију ове акције.


Зато и позивамо све да наставе да прате рад наше хуманитарне организације, да нам се придруже и да у складу са својим могућнoстима подрже наше рад, еда бисмо заједно наставили да ћерамо!

Рачуни и потврде финансиране помоћи