У посјети породици Суџум из Гацког

Пут нас је ове године довео и до још једног херцевачког града, овога пута Гацка, гдје смо на позив наших пријатеља посјетили породицу Суџум. Са све већим бројем волонтера и пријатеља наше хуманитарне организације, како у граду Гацку, тако и у самој Херцеговини, појачавају се и активности на том подручју, па се тако створила и могућност да значајније помогнемо и једну породицу у овом крају.

Тако смо и чули за тешку причу самохране мајке Бојане Суџум. Прије неколико година њен муж је преминуо, а на њена плећа је пала сва брига о њихово четворо дјеце: Василија (18), Неђељка (17), Весне (15) и Веселина (14 година).

Једини приход који остварује породица јесте примање од 400 КМ по основу пензије од преминулог оца породице, а додатне приходе породица остварује бавећи се пољопривредом на имању које се налази надомак Гацка. Породица такође посједује једну краву, а посједују и значајну пољопривредну механизацију коју су путем кредита успјели да обезбиједе и која им умногоме олакшава живот и рад.

Прича породице Суџум је слична, а да не кажемо и истовјетна са причама већине породица које смо посјетили током ове године. Поред тешког живота и оскудјевања у већини ствари и породица Суџум се суочава са веома лошим и неусловним животним простором у којем бораве тренутно.

Кућу у којој тренутно живе породица је успјела да купи 2014.године. Узевши да је кућа била јако стара захтјевала је додатна улагања и адаптацију простора, па је тако уз помоћ добрих људи наредне године реновиран један спрат, но преостало је још много да се уради да би кућа била условна.

Прије свега приземље куће, је због пропалих подова ненамјештено и неуређено и потребно му је комплетно реновирање, чиме би значајно проширили животни простор породице који постаје све скученији, а додатно би спријечили хлађење куће и стварање влаге у њој, које тренутно представља проблем, поготово у зимском периоду. Такође, уколико се створе могућности, постављањем фасаде урадили би термоизолацију куће и извршили корекције на постављеној столарији, па би њихова породична кућа била адекватно реновирана и условна за живот за још много предстојећих година и спремна да дочека, надамо се и потомство.

Опет један велики пројекат, опет један велики изазов за нас. Хуманирарна дешавања у Гацку која су почела ове године Пикадом из блока, а настављена Биоскопом из блока са пуним правом нам уливају оптимизам да ћемо успјешно реализовати и помоћ за породицу Суџум. У наредном периоду очекујемо још много хуманитарних дешавања како у Гацку, тако и широм Херцеговине али и Републике Српске, како би помоћ стигла до оних којима је најпотребнија.

Због тога позивамо све да прате догађања која наши волонтери организују и подрже их, а што да не и покрену иницијативу да сами организују неки, јер осјећај за учињено добро дјело је заиста неописив и захтјева да се добра дјела наставе умножавати што више.

И даље, најједноставнији начин за донације у Републици Српској и Босни и Херцеговини је позив на број: 17763 путем којег се донирају двије конвертибилне марке и важи за све мобилне и фиксне оператер. А за све оне који желе на неки други начин да донирају своја средства могу то да учине путем наше донаторске платформе.

И зато укључи се и ти у наше акције, подржи, учини добро дјело! Нема предаје!