„Ви идите, ја нећу!“, приказан у 27 градова у склопу акције „Биоскоп из блока“

Након пројекција које су биле одржане почетком месеца у Градишци и Бијељини, хуманитарни пројекат „Биоскоп из блока“ у последњих десетак дана одржан је у двадесет пет градова широм света!

Имајући у виду да хуманитарна организација Срби за Србе већ више од четрнаест година промовише активан начин борбе за светлију и бољу будућност нашег народа, пре свега кроз помоћ најугроженијим вишечланим породицама, одлучили смо да ове године дамо свој допринос у неговању културе сећања и тиме обележимо три важне годишњице:

 1. Петнаест година од мартовских прогона српског и неалбанског становништа са Косова и Метохије
 2. Двадесет година од почетка НАТО агресије на СР Југославију
 3. Двадесет четири године од НАТО бомбардовања Републике Српске

Овога пута, одлучили смо да годишњице обележимо великом хуманитарном акцијом Биоскоп из блока на којој је приказан документарни филм – „Ви идите, ја нећу!“. Уз помоћ наших волонтера, донатора и пријатеља организације, успели смо да ову велику хуманитарну акцију организујемо у двадесет седам градова широм света. Укупна цифра која је тренутно сакупљена у акцији Биоскоп из блока је 7.883 евра!Оно што нам је посебно драго и на шта смо веома поносни, филм се приказује са благословом Митрополита Амфилохија, а продукција Александрија Филм на челу са редитељем филма Хаџи-Александром Ђуровићем је исти уступила бесплатно за ову хуманитарну акцију. Сва прикупљена средства биће искориштена за помоћ породицама на Косову и Метохији у склопу Васкршње акције Хуманитарне организације Срби за Србе.


 1. Пројекција у Љубљани одржана је у недељу 17. марта у Парохијском дому цркве Светих Ћирила и Методија од 17 часова. На овој веома успешној пројекцији прикупљено је 945 евра, а присуствовало је преко сто људи. Након пројекције, окупљени су сабрали утиске о филму, који је на њих оставио веома снажан утисак. Многи су изјавили да су сећања на погром свежа и да у њима и даље изазивају веома јаке реакције.
 2. Пројекција у Источном Сарајеву одржана је у недељу 17. марта у Културном центру Источно Ново Сарајево од 20 часова. Укупно је прикупљено 557 КМ, а пројекцији је присуствало стотинак људи. 
 3. Пројекција у Власеници одржана је у недељу 17. марта у Културном центру од 19 часова. Укупно је прикупљено 451 КМ, а пројекцији је присуствало око сто педесет људи.
 4. Пројекција у Фочи одржана је у недељу 17. марта у биоскопу Доли Бел од 18 часова. Укупно је прикупљено 300 КМ, а пројекцији је присуствало стотинак људи.
 5. Пројекција на Палама одржана је у недељу 17. марта у Културном центру од 19 часова. Укупно је прикупљено 192 КМ, а пројекцији је присуствало педесетак људи.
 6. Пројекција у Гацку одржана је у недељу 17. марта у Културно-спортском центру од 19 часова. Укупно је прикупљено 218 КМ, а пројекцији је присуствовало педесетак људи.
 7. Пројекција у Грацу одржана је у недељу 24. марта у Гринбоксу од 16 часова. Укупно је прикупљено 180 евра, а пројекцији је присуствало десетак људи.
 8. Пројекција у Оџацима одржана је у недељу 24. марта у сали спортског центра општине Оџаци од 18 часова. Укупно је прикупљено 50.370 дин, а пројекцији је присуствало око сто педесет људи. Одазив средине је био на завидном нивоу, како старијих грађана, тако и млађих који су желели да се образују и сазнају праву истину о догађајима о којима филм говори. Уз сваку купљену улазницу гледаоци су на поклон добили годишњи извештај наше организације за целокупну прошлу годину и летак са ликом Милоша Ћирковића, који је изговорио реченицу која је наслов филма. Захваљујемо се спонзорима који су нам помогли у реализацији ове акције: Туристичка организација општине Оџаци, Спортски центар општине Оџаци, Паги Фото, кафе Цвјећарница и ОШ „Мирослав Антић“.
 9. Пројекција у Сремској Митровици одржана је у недељу 24. марта у Центру за културу Сирмиумарт од 18 и 20 часова. Због недовољно великог простора у којем би се пројекција одржала, одлучено је да се одрже две пројекције, у различито време, како би сви заинтересовани присуствовали овој хуманитарној акцији. Укупно је прикупљено 20.230 дин, а пројекцији је присуствало педесетак људи.
 10. Пројекција у Лозници одржана је у недељу 24. марта у Вуковом дому културе од 19 часова. Укупно је прикупљено 27.000 дин, а пројекцији је присуствало стотинак људи.
 11. Пројекција у Берлину одржана је у недељу 24. марта у цркви Светог Саве од 13 часова. Укупно је прикупљено 359 евра, а пројекцији је присуствало седамдесетак људи.
 12. Пројекција у Београду одржана је у недељу 24. марта у Академији 28 од 16 часова. Укупно је прикупљено 36.890 дин, а пројекцији је присуствало стотинак људи. Филм је оставио веома јак утисак на све присутне, а могло се приметити да има пуно сузних очију. Битно је нагласити да су публику углавном чинили млади људи, који су у време дешавања радње филма били бебе или нису ни били рођени. Пројекцији је присуствовао и редитељ филма Хаџи-Александар Ђуровић.
 13. Пројекција у Бањалуци одржана је у понедељак 18. марта на Факултету политичких наука од 19 часова. Укупно је прикупљено 671,7 КМ, а пројекцији је присуствало око сто двадесет људи.
 14. Пројекција у Требињу одржана је у четвртак 21. марта у Културном центру од 20 часова. Укупно је прикупљено 490 КМ, а пројекцији је присуствало око стотинак људи.
 15. Пројекција у Модричи одржана је у недељу 24. марта у Српском културном центру Модрича од 19 часова. Укупно је прикупљено 800 КМ, а пројекцији је присуствало око осамдесетак људи.
 16. Пројекција у Новом Саду одржана је у недељу 24. марта на СПЕНС-у Амфитеатар први спрат од 19:30 часова. Укупно је прикупљено 37.760 дин, а пројекцији је присуствало око стотинак људи. У Новом Саду заказана је још једна пројекција која je одржана 31. марта од 19:30 часова на истом месту. Oвом приликом прикупљено је 10.260 дин.
 17. Пројекција у Приједору одржана је у недељу 17. марта у Кину Козара од 16 часова. Укупно је прикупљено 512,6 КМ, а пројекцији је присуствало око сто двадесет људи.
 18. Пројекција у Мркоњић граду одржана је у суботу 23. марта у сали скупштине општине Мркоњић град од 19 часова. Укупно је прикупљено 50 КМ, а пројекцији је присуствало десетак људи.
 19. Пројекција у граду Паола (Telgha Ta Ras Hanzir Paola) на Малти одржана је у недељу 24. марта у The Pavilion Gastro Pub од 18 часова. Укупно је прикупљено 305 евра, а пројекцији је присуствало петнаестак људи.
 20. Пројекција у Херцег Новом одржана је у понедељак 25. марта у Дворани парк Херцег Нови од 20 часова. Укупно је прикупљено 478,7 евра, а пројекцији је присуствало око стотинак људи. Након уводног дела присутнима се обратио протојереј-ставрофор Отац Радомир Никчевић, који је послeдњи разговарао са Милошем Ћирковићем и коме је Милош и рекао сада већ култне речи – „Ви идите, ја нећу!“. Он се у име Митрополије захвалио хуманитарној организацији Срби за Србе и похвалио њен рад. Изразивши велико поверене у рад организације, позвао је свештенство и народ на још већу подршку и помоћ организацији, а преко ње и помоћ нашем народу на Косову и Метохији. Отац Радомир је такође дао предлог да се покрене иницијатива да у Херцег Новом једна улица носи име Милоша Ћирковића.
 21. Пројекција у Прњавору одржана је у недељу 17. марта у Дому културе од 19:30 часова. Укупно је прикупљено 177 КМ и 80 дин, а пројекцији је присуствало тридесетак људи.
 22. Пројекција у Косовској Митровици одржана је у среду 20. марта у Амфитеатру средње техничке школе од 18 часова. Укупно је прикупљено 11.450 дин, а пројекцији је присуствало тридесетак људи.
 23. Пројекција у Теслићу одржана је у недељу 24. марта у Биоскопској сали од 19 часова. Укупно је прикупљено 421 КМ, а пројекцији је присуствало седамдесетак људи. За разлику од свих осталих градова, у Теслићу се приказивао филм Енклава редитеља Горана Радовановића.
 24. Пројекција у Брчком одржана је у недељу 17. марта у Дому културе од 19 часова. Укупно је прикупљено 575 КМ, а пројекцији је присуствало око сто тридесет људи.
 25. Пројекција у Пoжеги одржана је у недељу 24. марта у Биоскопу Пожега од 18 часова. Укупно је прикупљено 8.000 дин, а пројекцији је присуствало двадесетак људи.

Биоскоп из блока се наставља и у априлу, тако да позивамо све вас да пратите наш сајт, како би сазнали у којим ће се све градовима одржавати ова хуманитарна акција.