Одржано књижевно вече у Бечу

У Бечу је у уторак 8. октобра, у организацији хуманитарне организације Срби за Србе и удружења “Краљевина Србија” из Аустрије организовано хуманитарно књижевно вече.

Том приликом је, у просторијама библиотеке Саборног храма Светог Саве Епархије аустријско-швајцарске Српске православне цркве, представљена бесплатна књига “Гвоздени пук“, а прикупљана су средстава за осмочлану породицу Тодоровић која у изузетно тешким условима живи у Реткоцеру, малом селу код Медвеђе које је у Великом рату дало и једног носиоца Карађорђеве звезде.

Аутор књиге, Дарко Николић, подсетио је присутне на најодликованију јединицу српске војске у Првом светском рату, али пре свега на оно што је током вишегодишњег истраживања открио о моралу тадашњих сељака, домаћина а војника, који су поробљеној земљи вратили слободу.

– Ми се, ето, поздрависмо старим поздравом “Помоз’ Бог – Бог ти помогао”, али у ова нова времена то користимо само у неким приликама које имају духовну конотацију или, ето у некој згради која нас подсећа на нашу духовност, попут ове у којој смо се окупили. Ван тих прилика, ми Бога углавном остављамо по страни, што је негде и логична последица вишедеценијског рада на томе да баш тако и буде.

Ипак, оволико присуство људи и оволико радосна лица приликом тог поздрава говоре да се она нит, која нас спаја са нашим славним прецима, можда и није баш скроз прекинула. А да бисмо је сачували, није довољно само знати нешто о онима који су за нас и нашу слободу давали животе, већ да, пре свега, живимо попут њих, кроз наша дела. Књигу ће добити свако ко је жели, уз молбу организатора и мене да, колико ко може, приложи како би се породици са шесторо малишана која живи у старој кући, без воде, помогло. Јер, као што су наши преци живели уз љубав према Богу и роду своме, тако смо и ми позвани да чинимо исто тако, не заборављајући ни Бога, ни оне којима је помоћ потребна – рекао је аутор, који је од Срби за Србе добио плакету за допринос у раду и развоју ове хуманитарне организације.

После једносатног представљања неких од најзанимљивијих открића током истраживања за књигу, те одговора на питања присутних, Гвоздени пук је стигао у руке свих заинтересованих, а том приликом је за породицу Тодоровић, за коју су Срби за Србе у неколико недавних акција прикупљали средства, сакупљено 515 евра.

На крају, још једном се захваљујемо свештенству Саборног храма Светог Саве на уступљеном простору, аутору Дарку Николић и свима који су дали свој допринос у реализовању овог пројекта. Позивамо све људе из Беча и околине да и даље прате наш рад јер нас до краја године очекују нови догађаји у склопу пројекта Тројка из блока.