Писмо које је променило живот – купљена кућа за породицу Поткоњак из Винковаца

Након изузетно узнемирујућег писма које смо добили на адресу организације од стране мајке Бранке Поткоњак из села Мирковци крај Винковаца, почетком 2020. године, нисмо могли остати равнодушни. У том периоду године, када је још увек било могуће несметано прелазити границу и када нисмо знали још за пошаст у виду корона вируса која нас је све затекла, организовали смо ургентну посету, како би се на лицу места упознали са породицом Поткоњак и свим њеним члановима – синовима Драганом (30) и Горданом (11), ћеркама Драганом (26), Сањом (16) и Милицом (8).

Ситуација није деловала обећавајуће. Подстанарски живот, који је сапутник породице Поткоњак одувек био, указивао нам је само на једно – неопходност решавања стамбеног питања за ову породицу, односно куповину куће.

Видевши све околности у којима породица живи, поготово стање ћерке Сање која је од рођења слепа и ометена у развоју, а самим тим и неспособна да се самостално брине о себи, натерали су нас да озбиљно размотримо покретање нимало скромног пројекта. Надали смо се сходно пређашњем искуству куповина кућа у тим крајевима, да ће бити потребно знатно мање средстава да се ова акција спроведе у дело, али, нажалост, није било тако. Пресељење у неке удаљенија места ван Мирковаца, које би самим тим значило и повољнију понуду по питању кућа, није било могуће, због неге коју прима ћерка Сања и јер пребивалиште породице мора да буде на подручју општине Винковци. Непосредна близина Винковаца као града, такође, условила је да цене некретнина буду доста веће. Лествица коју је требало пребацити кретала се између 28-30.000 евра за једну одговарајућу кућу, која би задовољила све потребе ове породице.

Неколико месеци било је потребно да уз помоћ верних донатора достигнемо жељену цифру и да снови Поткоњака коначно постану стварност. Пронађена је кућа величине 125 м², са помоћном зградом од 76 м² и пространим двориштем. Морамо се захвалити и продавцу куће, који је спустио цену са 30.000 на 25.000 евра, тако да је уз плаћање пореза и пратећих трошкова целокупна акција куповине куће за породицу Поткоњак износила 26.200 евра. У кући је остао и део употребљивог намештаја и беле технике, који ће свакако за прво време бити од великог значаја породици док се не стекну услови за куповину новијих ствари.


Чула сам за вас колико радите у овим нашим крајевима и решила да вам се обратим путем најобичнијег писма, искрено сумњајући да ће уопште писмо стићи до вас. Дугујемо свима вама неизмерну захвалност, јер сама чињеница да сад можемо имати уредно пријављено пребивалиште и то не било где, већ у нашем сопственом дому нам пуно значи, посебно због Сање којој је неопходна константна нега, а коју не би могла да добија да немамо легално пребивалиште – рекла нам је мајка Бранка.Када видимо колико је породици значило да има легално пријављено пребивалиште, не можемо речима пренети тај осећај радости на њиховим лицима због свих осталих олакшица које са собом носи живот у свом дому, на какав су сви заједно чекали деценијама. А нови дом породице Поткоњак је као што смо могли и сами да посведочимо заиста пристојан и омогућиће један нови почетак свима њима, а посебно школарцима Гордану и Милици пред којима је тек живот.


Рачуни и потврде финансиране помоћи