Полијевају се кантама воде у празној просторији да се окупају – породица Јакшић из Ножичког код Српцa

Хуманитарна организација Срби за Србе посјетила је шесточлану породицу Јакшић из Ножичког код Србца што је била прва наша посјета у овој општини.

Глава куће је мајка Слађана, обзиром да је отац Здравко недавно преминуо. Најстарији син Радован (18) ове године је постао пунољетан, ту су и Саво и Анђела који имају 16 година, Гојко (14) те најмлађи Слађан (7). Породица живи у изнимно лошим условима, те су због надолазеће зиме једни од приоритета за помоћ наше организације. Купатило немају. Користе пољски ве-це или се полијевају кантама воде у просторији која је намијењена за купатило и тако се купају. Свуда је присутна влага, а дјеца немају своје собе. Мајка спава са најмлађим сином у једној собици, у другој, на једној угаоној спавају тројица браће, а кћерка борави у кухињи. Намјештај је дотрајао, излизан и нефункционалан.

Породица гаји кокоши и сију башту за личну употребу. Имају 97 КМ дјечијег додатка од читавих примања. Мајка настоји да ишколује дјецу и труди се да буду уредни. Бори се и да заврше кућу и имају нешто грађевинског материјала: цигле, цријеп, цемент коју су као ранију помоћ добили од Општине Србац, а која им је и започела градњу куће.

Хуманитарна организација Срби за Србе одлучила је комплетно реновирати приземње куће, подићи спрат и ставити кров. Додатно, биће потребно урадити и хидроизолацију куће, у доњем дијелу како би се трајно ријешио проблем влаге. Планирана вриједност радова и помоћи износи 40.000 КМ.

Позивамо све наше донаторе да се и овај пут у складу са својим могућностима одазову и помогну.