Постављен камен темељац за фабричко постројење у Грачаници (видео)

Представници Хуманитарне организације Срби за Србе заједно са прослављеним српским кошаркашем Марком Кешељем положили су у уторак 14. септембра камен темељац за изградњу фабрике за прераду воћа на пољопривредном имању манастира Грачанице на Косову и Метохији. Средства за изградњу обезбеђена су у склопу донаторске вечери одржане 7. септембра у Београду и хуманитарних догађаја одржаних у Руми, Бору, Београду, Горњем Милановцу и Новом Београду. Освећењу темеља присуствовао је Владика рашко-призренски господин Теодосије као и представник организације Солидарност за Косово, која је обезбедила половину неопходних средстава за изградњу фабричког постројења.

Уједно, освештани су и темељи будућег постројења за прераду млека и млечних производа на парцели која ће се налазити одмах поред будуће фабрике сока, а чију изградњу финансира Епархија рашко-призренска.

Планиран завршетак радова на изградњи постројења за прераду воћа је средина октобра, када је планирано и пуштање целокупног погона у рад. Објекат ће бити површине од 90 квадрата и састојаће се из три дела – простора за производњу, расхладне коморе и магацинског дела.

Капацитет производног погона биће од 500 до 1.000 литара на дан, узимајући у обзир да на пољопривредним добрима манастира Грачанице и других манастира Епархије рашко-призренске постоје веће и мање парцеле на којима се узгаја воће. То је разноврсно воће које, нажалост, пропада услед недостатка могућности да се адекватно складишти и прерађује.

Један део производа користиће се за потребе Богословије Св. Кирила и Методија у Призрену, затим за друге манастире на територији Епархије рашко-призренске али и за потребе продаје која би омогућила покривање текућих трошкова читавог производног система.

Пројекат ће бити од великог значаја за читаву српску заједницу на Косову и Метохији јер је циклично везан за већ постојеће пројекте, па отвара могућност да се радно запосле млади људи и да им се на тај начин омогући останак и опстанак на вековном огњишту, уз могућност сопствене зараде и издржавања породице. Овај пројект пружа велику шансу у запошљавању од троје до чак шесторо људи.