На трећој донаторској вечери у Београду прикупљена потребна средства за изградњу фабрике у Грачаници! (видео)

Треће донаторско вече за Косово и Метохију успешно је одржано у уторак 7. септeмбра у београдском ресторану Три тачке. Хуманитарна организација Срби за Србе заједно са прослављеним српским репрезентативцем Марком Кешељем окупилa je велики број донатора који су се одазвали позиву и својим новчаним прилозима обезбедили неопходна средства за изградњу новог фабричког постројења за прераду сокова и џемова на пољопривредном имању манастира Грачаница.

Након уводних и поздравних речи господина Александра Гајшека, водитеља програма, гостима се обратио Владика рашко-призренки господин Теодосије.

Владика је, говорећи о простору Косова и Метохије, истакао да су их наши свети преци подигли, нама завештали и предaли, а ми их чувамо, одржавамо како би их предали даље будућим генерацијама. Економски комплекс од 55 хектара je само два километара од манастира Грачаница, које је Епархија рашко-призренска почела да развија пре само три године, подсетио је Владика Теодосије, подстакнут потребама нашег народа који тамо живи и ради.


Наш живот на Косову и Метохији састоји се у томе да помажемо једни друге, да опстанемо на тим просторима. Ми који тамо живимо чинимо све што је до нас, али не можемо сами, па нам је свака испружена рука добродошла. Ми од срца благодаримо свим нашим добротворима који помажу наш народ на Косову и Метохији, нарочито многодетне породице, народне кухиње, манастире и светиње. Наши преци су посејали светиње по целом Косову и Метохији и наша дужност у времену у којем живимо јесте да те светиње сачувамо, да буду живе, да се ту служе свете литургије, молитве, и да наш народ има где да дође. Када дође, да то не буду само споменици и камени музеји, већ да активно учествују у молитви и да те светиње у нашем времену имају своју мисију и своју улогу, како су и настале и постале.

Захваљујући донаторима и фирмама које су подржале реализацију овог пројекта, прикупљено је 28.907 евра пре, током и одмах након донаторске вечери, што је довољно средстава за завршетак пројекта изградње и опремања фабричког постројења за прераду воћа у Грачаници. Другу половину неопходних средстава обезбедила је француска организација Солидарност за Косово на челу са господином Арно Гујоном, њеним председником.

Након обраћања Владике Теодосија, приказан је кратки филм о реализацији претходне две донаторске вечере које су имале за циљ изградње кућа за социјално угрожене и вишедетне породице са Косова и Метохије – Савић из села Коретиште као и Тасић из села Мочаре код Косовске Каменице.

Присутним гостима се потом обратио и домаћин вечери господин Марко Кешељ који се захвалио свим присутним гостима на доласку и подршци и навео да „смо вечерас овде, а уз Божију помоћ, догодине у Призрену”.

Након обраћања председника Хуманитарне организације Срби за Србе господина Игора Рашуле, уручене су пригодне награде и захвалнице досадашњим донаторима и пријатељима организације за помоћ у организацији донаторских вечери али и помоћ у досадашњем раду саме организације. Први је награђен управо господин Марко Кешељ за сву помоћ и подршку коју годинама пружа раду Хуманитарне организације Срби за Србе.

Господину Кешељу уручена је икона Св. Василија Острошког, осликана с љубављу и молитвом у манастиру Св. Луке код Никшића.

Презадовољан сам на одзиву великог броја донатора и пријатеља наше организације на синоћној донаторској вечери као и свима који су били спречени али су ипак уплатили донацију. Посебну част нам је својим доласком учинио Владика рашко-призренски господин Теодосије који је свим гостима предочио да су економски пројекти преко потребни нашем народу на Косову и Метохији како би остали и опстали на својим огњиштима. Ми као организација смо то препознали и подржали, па ћемо, надамо се, већ током октобра свечано покренути рад фабрике за прераду воћа у Грачаници, захваљујући донацијама које смо прикупили у склопу синоћне донаторске вечери. Наставићемо са овим донаторским окупљањима и следеће године, надам се у већем броју и ако Бог да и у другим градовима широм света – истакао је председник Хуманитарне организације Срби за Србе господин Игор Рашула.

Уз музички наступ а капела састава Србски Православни Појци, скуп је завршен позивом свим присутним гостима на ново, четврто по реду, донаторско окупљање за Косово и Метохију, које ће се одржати у Београду следеће године.