Tреће донаторско вече за Косово и Метохију! (видео)

Хуманитарна организација Срби за Србе у сарадњи са прослављеним српским репрезентативцем Марком Кешељем организује треће донаторско вече у Београду, у уторак 7. септембра са почетком од 20 часова у ресторану Три тачке (Булевар кнеза Александра Карађорђевића 31).По благослову Његовог Преосвештенства Владике рашко-призренског г. Теодосија циљ овогодишње донаторске вечери је изградња постројења за прераду воћа и производњу домаћих сокова на имању манастира Грачаница на Косову и Метохији.

Погон за производњу сока биће смештен на пољопривредном добру Епархије рашко-призренске где се тренутно прави фарма са свим пратећим објектима где ће бити смештена целокупна пољопривредна и прерађивачка добра манастира Грачаница. Објекат ће бити површине од 90 квадрата и састојаће се из три дела – простора за производњу, расхладне коморе и магацинског дела.

Капацитет производног погона биће од 500 до 1.000 литара на дан, узимајући у обзир да на пољопривредним добрима манастира Грачанице и других манастира Епархије рашко-призренске постоје веће и мање парцеле на којима се узгаја воће. То је разноврсно воће које, нажалост, пропада услед недостатка могућности да се адекватно складишти и прерађује.Укупна вредност читавог пројекта је 67.000 евра. Половину потребних средстава ће обезбедити организација Солидарност за Косово Арно Гујона, а другу половину Хуманитарна организација Срби за Србе кроз предстојеће донаторско вече.Један део производа користио би се за потребе Богословије Св. Кирила и Методија у Призрену, затим за друге манастире на територији Епархије рашко-призренске али и за потребе продаје која би омогућила покривање текућих трошкова читавог производног система.

Пројекат би био од великог значаја јер је циклично везан за већ постојеће пројекте, па отвара могућност да се радно запосле млади људи и да им се на тај начин омогући останак и опстанак на вековном огњишту, уз могућност сопствене зараде и издржавања породице. Овај пројект пружа велику шансу у запошљавању од троје до чак шесторо људи.Извештај о реализацији помоћи са прве донаторске вечериИзвештај о реализацији помоћи са друге донаторске вечери Пријаве за донаторско вече: organizacija@srbizasrbe.org или +381 64 175 7751цена улазнице 100 евра или више, број места је ограничен. Улазница за донаторско вече се може обезбедити кроз донацију на рачун Хуманитарне организације Срби за Србе бр. 160-279491-71, са напоменом „Донаторско вече” или на самом догађају.

Хуманитарна организација Срби за Србе већ пуних 16 година пружа помоћ за социјално угрожене породице и заједнице широм Балкана, током којих је прикупила 6.5 милиона евра донација и са њима обезбедила вредну материјалну помоћ за више од 3.000 породица које заједно броје 13.000 деце, као и помоћ за више од 100 пројеката који су за циљ имали помоћ читавим заједницама. Организација Срби за Србе носилац је Ордена Светог Саве од 2015. године. Све информације о раду организације потражите на www.srbizasrbe.org.