Кешељ и Срби за Србе изградили још једну кућу на Косову и Метохији! (видео)

Седмочлана породица Тасић из села Горње Мочаре, општина Косовска Каменица, на Косову и Метохији, са великим усхићењем дочекала је усељење у свој нови дом! Захваљујући онлајн донаторској вечери која је одржана почетком септембра, у организацији прослављеног кошаркаша Марка Кешеља и Хуманитарне организације Срби за Србе, средства која су том приликом прикупљена, била су довољна да се Тасићима изгради и потпуно опреми нова кућа!

Tасићи почетком јула на месту где је саграђена нова кућа

 

 

Свечаном тренутку, због тешке ситуације изаване корона вирусом и мера које су донешене, присуствовала је мања група чланова организације Срби за Србе и Епархијске хуманитарне организације Мајка девет Југовића из Грачанице која је и логистички подржала ову акцију.

Подсетимо, ове године, одлучено је да се не прекида континуитет у организовању донаторских вечери. Поштујући прописане мере, друго по реду, овога пута онлајн донаторско вече, емитовано је директно на друштвеним мрежама Хуманитарне организације Срби за Србе, па су гледаоци били у прилици да слањем СМС порука на број 7763 учествују у прикупљању неопходних средстава. Након што је, прошле године, изграђена кућа десеточланој породици Савић из села Коретиште крај Гњилана, пристојне услове за живот и одрастање добила је још једна породица која живи на Косову и Метохији.


Тешка времена рађају хероје, тешка времена рађају велика дела. Успели смо у овим изазовним временима да организујемо друго донаторско вече по реду, да оно прерасте у традицију. Захваљујем се свим донаторима и људима добре воље који су нам помогли да и ова наша акција буде успешна, да породица Тасић добије кров над главом и прилику да њихова деца одрастају у хуманим условима – рекао је Марко Кешељ.

Онлајн донаторско вече

Марко Кешељ, свечано полагање камена темељца на почетку радова

Породици Тасић кућа је изграђена недалеко од средњевековног манастира Убожац, у месту Горње Мочаре у општини Косовска Каменица. Поред мајке Драгане и оца Драгана породицу чини и њихово петоро принцеза – Бојана (12), Анђела (9), Тамара (7), Милица (5) и Јована (8 месеци). Живе од пољопривреде, социјалне помоћи и дечијих додатака. Како су нам рекли, нова кућа им је највећи подстицај да наставе живот на свом вековном огњишту.


Захваљујем се свим донаторима што су нам омогућили да се данас уселимо у нови дом. Ми смо сложна породица и ово је велики корак напред за све нас. Девојчице су пресрећне – скромним гласом, видно убзбуђен рекао нам је отац Драган.

Манастир Убожац (доле-лево) и нова кућа породице Тасић (горе-десно)

За успешну реализацију изградње и опремања куће породици Тасић утрошено је 30.000 евра, док је фирма Динамик трејд из Звечана обезбедила донацију у виду израде и уградње нове PVC столарије.


Трудићемо се да сваке године у Београду организујемо хуманитарна окупљања са циљем да нашој браћи и сестрама на Косову и Метохији помогнемо. Велико хвала господину Кешељу који нас све окупља и уз чију помоћ смо и ове године успели да организујемо овај велики догађај. Такође, хвала и свим нашим донаторима, приложницима, посебно, господину Александру из Темишвара који је донирао готово половину неопходних средстава – рекао је председник организације Срби за Србе, Игор Рашула.


И ове године, наша организација, направила је велики искорак у испорученој помоћи на Косову и Метохији. Поред редовних акција, организоване су и велике акције помоћи у виду реновирања, адаптације и изградње нових кућа за неколико угрожених породица. Позивамо све донаторе да и у новој години подрже наш рад у јужној српској покрајини како бисмо помогли још већи број породица!

Породици је ископан и бунар испред куће након усељења како би увели воду

Рачуни и потврде финансиране помоћи