10. децембра 2016.

Први део испоруке помоћи на КиМ

Први део испоруке помоћи на КиМ
Прошлог месеца представници Хуманитарне организације Срби за Србе нашем народу на Косову испоручили су први део помоћи за 9 од укупно 20 породица, које смо посетили  у октобру, а у Метохији је испоручена помоћ мештанима Гораждевца и села Рудница. Вредност помоћи за 20 породица и за мештане села Гораждевац и Рудница износи 25.280 евра. Акција је започета у манастиру Високи Дечани где је у препуној црвки прослављена ктиторска слава Св. Стефан Дечански.

 Предствницима Гораждевца уручене су две пресе за сено

Након литургије представницима Гораждевца уручене су две пресе за сено које ће користити укупно 8 породица, а мештанима села Рудница уручена је прскалица од 450л и шпартач за кукуруз.

 Мештанима села Рудница са шпартачем за кукуруз и прскалицом од 450 л

Дан након славе искористили смо прилику да се још једном уверимо у лепоте Шар планине и посетимо Штрпце.

 Прелеп поглед са Шар планине

Следећег дана смо заједно са нашим пријатељима из Епархијске хуманитарне организације Мајка девет Југовића обишли први део помогнутих породица  на централном Косову и Косовском Поморављу, а којима је помоћ испоручена пар дана пре нашег доласка. Прво смо посетили породицу Велић у центру Грачанице, коју чине родитељи Славиша и Слађана и њихово троје деце Милица (20), Анђела (16) и Алекса (12). Велићима смо обезбедили фрижидер и 32м2 ламината.

 Нови ламинат у просторији породице Велић

 СЗС са породицом Велић, поред новог фрижидера

Следећа дестинација је село Кузмин где су помогнуте три рођачке породице Стојковић.

 Прву породицу Стојковић чине Синиша и Весна и деца Стефан (20) и Кристина (14).

 Другу породицу Стојковић чине тата Живорад и мама Ђемиља и њихова деца Никола (18), Андријан (15), Бојан (13), Оливер (11) и Страхиња (6) које смо раније већ помагали.

 Трећу помогнуту породицу Стојковић чине Жарко и Марица и деца Игор (28) и Ивана (26).

За све три породице обезбеђен је по један електрични шпорет.

 Породица Симијоновић са новом веш машином

Пут нас даље води у село Батусе код породице Симијоновић коју чине глувонеми деда Крсто и његова ћерка Соња која је самохрана мајка два сина Милана (14) и Марка (13).

 Марко Симијоновић поред новог електричног шпорета

Симијоновићима су испоручена два кревета, веш машина и електрични шпорет, а најмлађима је додатну радост и осмех на лица измамио копмјутер који је добијен посредством сарадње са господином Банетом Којићем и његовим пријатељима.

 Срби за Србе са породицом Симијоновић

Даље идемо до породице Стојановић у селу Стража, кући затичемо два од укупно четири брата.

За  њих је обезбеђено 4 кревета, фрижидер, сто и 6 столица. Породицу у којој су два брата и мајка психички оболели услед преживљених страхота и траума за време нато бомбардовања чине Градимир и Бисерка и синови Милош (27), Игор (26), Стефан (25) и Александар (17).

Породица живи у јако тешким условима у трошној кући без купатила. Ситуацију додатно отежава психичко стање чланова, немогућност за рад и недостатак воде у овом делу села.

 Један од три кревета за породицу Стакић

У Доњој Гуштерици помоћ у виду три кревета и шпорета на дрва испоручена је Стакић Славиши и Јелени и деци Тијани (22), Тамари (20) и Миљани (19) који су  расељени из Штимља и  Гуштерици живе као подстанари.

 СЗС са породицом Ђорђевић поред материјала за купатило

Ђорђевић Станоју, Биљани и њиховој деци Слађани (22), Радовану (21) и Александру (20) који живе у селу Бостане испоручен је материјал за купатило.

Први део испоруке помоћи завршавамо у селу Мешина где смо Јевтић Димитрију, Надици и синовима Слободану (27) и Марку (24) испоручили краву са телетом. Наиме пре месец и по дана Јевтићима, који су иначе једина породица која је заједно са децом остала у селу, украдене су две краве са телетом и тако им нанета велика штета.

 Димитрије и Надица Јевтић

 Крава и теле за породицу Јевтић

Искористили смо прилику и посетили Газиместан и подсетили се Косовске жртве нашег народа од Св. Кнеза Лазара па до данашњих дана, а уједно и обавезе да чувамо ту земљу и народ који на њој у ово тешко време преживљава. Одлазимо пуни утисака и као сведоци тешког положаја у којем се наш народ налази без посла са минималним примањима угњетаван и у страху али и њихове борбе и истрајности да остану и опстану на Косову и Метохији.

 Споменик косовским јунацима на Газиместану

Овим је завршен први део испоруке помоћи породицама на Косову и Метохији, а други део испоруке ће бити реализован ускоро. Захваљујемо се свим донаторима и људима који дају свој допринос за рад наше организације и опстанак српског народа на Косову и Метохији и позивамо све добронамерне људе да се укључе и помогну рад Хуманитарне организације Срби за Србе.

Рачуни и потврде финансиране помоћи

Повезане вести

Коментари