Први део испоруке помоћи на КиМ

Прошлог месеца представници Хуманитарне организације Срби за Србе нашем народу на Косову испоручили су први део помоћи за 9 од укупно 20 породица, које смо посетили  у октобру, а у Метохији је испоручена помоћ мештанима Гораждевца и села Рудница. Вредност помоћи за 20 породица и за мештане села Гораждевац и Рудница износи 25.280 евра. Акција је започета у манастиру Високи Дечани где је у препуној црвки прослављена ктиторска слава Св. Стефан Дечански.

 Предствницима Гораждевца уручене су две пресе за сено

Након литургије представницима Гораждевца уручене су две пресе за сено које ће користити укупно 8 породица, а мештанима села Рудница уручена је прскалица од 450л и шпартач за кукуруз.

 Мештанима села Рудница са шпартачем за кукуруз и прскалицом од 450 л

Дан након славе искористили смо прилику да се још једном уверимо у лепоте Шар планине и посетимо Штрпце.

 Прелеп поглед са Шар планине

Следећег дана смо заједно са нашим пријатељима из Епархијске хуманитарне организације Мајка девет Југовића обишли први део помогнутих породица  на централном Косову и Косовском Поморављу, а којима је помоћ испоручена пар дана пре нашег доласка. Прво смо посетили породицу Велић у центру Грачанице, коју чине родитељи Славиша и Слађана и њихово троје деце Милица (20), Анђела (16) и Алекса (12). Велићима смо обезбедили фрижидер и 32м2 ламината.

 Нови ламинат у просторији породице Велић

 СЗС са породицом Велић, поред новог фрижидера

Следећа дестинација је село Кузмин где су помогнуте три рођачке породице Стојковић.

 Прву породицу Стојковић чине Синиша и Весна и деца Стефан (20) и Кристина (14).

 Другу породицу Стојковић чине тата Живорад и мама Ђемиља и њихова деца Никола (18), Андријан (15), Бојан (13), Оливер (11) и Страхиња (6) које смо раније већ помагали.

 Трећу помогнуту породицу Стојковић чине Жарко и Марица и деца Игор (28) и Ивана (26).

За све три породице обезбеђен је по један електрични шпорет.

 Породица Симијоновић са новом веш машином

Пут нас даље води у село Батусе код породице Симијоновић коју чине глувонеми деда Крсто и његова ћерка Соња која је самохрана мајка два сина Милана (14) и Марка (13).

 Марко Симијоновић поред новог електричног шпорета

Симијоновићима су испоручена два кревета, веш машина и електрични шпорет, а најмлађима је додатну радост и осмех на лица измамио копмјутер који је добијен посредством сарадње са господином Банетом Којићем и његовим пријатељима.

 Срби за Србе са породицом Симијоновић

Даље идемо до породице Стојановић у селу Стража, кући затичемо два од укупно четири брата.

За  њих је обезбеђено 4 кревета, фрижидер, сто и 6 столица. Породицу у којој су два брата и мајка психички оболели услед преживљених страхота и траума за време нато бомбардовања чине Градимир и Бисерка и синови Милош (27), Игор (26), Стефан (25) и Александар (17).

Породица живи у јако тешким условима у трошној кући без купатила. Ситуацију додатно отежава психичко стање чланова, немогућност за рад и недостатак воде у овом делу села.

 Један од три кревета за породицу Стакић

У Доњој Гуштерици помоћ у виду три кревета и шпорета на дрва испоручена је Стакић Славиши и Јелени и деци Тијани (22), Тамари (20) и Миљани (19) који су  расељени из Штимља и  Гуштерици живе као подстанари.

 СЗС са породицом Ђорђевић поред материјала за купатило

Ђорђевић Станоју, Биљани и њиховој деци Слађани (22), Радовану (21) и Александру (20) који живе у селу Бостане испоручен је материјал за купатило.

Први део испоруке помоћи завршавамо у селу Мешина где смо Јевтић Димитрију, Надици и синовима Слободану (27) и Марку (24) испоручили краву са телетом. Наиме пре месец и по дана Јевтићима, који су иначе једина породица која је заједно са децом остала у селу, украдене су две краве са телетом и тако им нанета велика штета.

 Димитрије и Надица Јевтић

 Крава и теле за породицу Јевтић

Искористили смо прилику и посетили Газиместан и подсетили се Косовске жртве нашег народа од Св. Кнеза Лазара па до данашњих дана, а уједно и обавезе да чувамо ту земљу и народ који на њој у ово тешко време преживљава. Одлазимо пуни утисака и као сведоци тешког положаја у којем се наш народ налази без посла са минималним примањима угњетаван и у страху али и њихове борбе и истрајности да остану и опстану на Косову и Метохији.

 Споменик косовским јунацима на Газиместану

Овим је завршен први део испоруке помоћи породицама на Косову и Метохији, а други део испоруке ће бити реализован ускоро. Захваљујемо се свим донаторима и људима који дају свој допринос за рад наше организације и опстанак српског народа на Косову и Метохији и позивамо све добронамерне људе да се укључе и помогну рад Хуманитарне организације Срби за Србе.

Рачуни и потврде финансиране помоћи