С балонима и осмесима, спремно дочекали осмог брата у новој кући у срцу Шумадије!

У нашем народу породице са седморо деце су права реткост. Шта тек рећи за оне са осморо? Недовић Кристина (15), Милица (14), Александар (11), Анђела (9), Николина (8), Дуња (7) и Лазар (2) с лепим балонима и широким осмесима дочекали су осмог брата – новорођенче Николу. Да све буде боље него икада раније, побринула се Хуманитарна организација Срби за Србе која је непосредно пред његово рођење завршила доградњу куће за ову вредну и ведру породицу!


Све се поклопило да долазак малог Николе у њиховом дому у селу Претоке код Кнића протекне незаборавно. Апел се раширио, донатори су се одазвали, мајстори су вредно радили и, уз помоћ неуморног оца, ова деца су добила две нове собе и, по први пут, функционално купатило. Када смо дошли затекли смо домаћина Сашу (37) у радовима на сушари коју граде у дворишту. Погледао нас је и, уз уздах олакшања, загрлио:


Хвала вам, све је сјајно. Добили смо две потпуно опремљене собе, кров, купатило… Створио се простор за још једну собу коју ћу полако да сређујем. Па шта да кажем?

Овакве породице су важне као светионици у време када нас је због беле куге из дана у дан све мање. Најмање што можемо јесте да их, без осуђивања, подржимо.


Истина је да смо најбројнија породица овде, али у Општини Кнић има једна са још више деце. Сад нам беже за двоје деце – исказао је отац кроз осмех ведар дух који их краси.

До скоро су живели у три просторије у склепаној кућици. Неуморни Саша је дограђивао део по део, кад год је могао. Поред се налази и стара кућа у којој живе деда Витомир и баба Марина. Заједно брину о дворишту за које се види да је заиста сређено цакум-пакум.


Радује нас завршетак ове акције. Саша се показао као врло вредан и одговоран, па, као што није само чекао на наш долазак, тако ни ових месеци није седео скрштених руку. Сушара се приводи крају, мајсторима је помагао, а део радова је и сам обавио. Што се тиче помоћи коју је наша организација финансирала односила се на доградњу две собе и купатила, опремање купатила, постављање крова, лимарије, олука и PVC столарије, зидање оџака, развлачење електро-инсталација, постављање ламината и гипс плоча и кречење. Такође, обезбедили смо материјал за стазу око куће и пола материјала за изолацију куће. Другу половину донирала је фирма Alti Retail из Чачка, која је и изводила радове. Укупна вредност помоћи је 1.312.575 динара – истакла је Јелена Ћировић, представница организације Срби за Србе.

Помоћ за Недовиће се ту није зауставила.


Доста људи нам се јављало, па смо добијали гардеробу и намирнице. Долазили су из Горњег Милановца, Новог Пазара итд. Један човек нам је донео оних 100 евра од државе кад је прочитао вашу причу у Илустрованој Политици, а с некима смо се и спријатељили – додала је мајка Силвија (35).

Нефункционално купатило пре

Ново купатило сада

Недовићи имају башту и ситнију стоку, примају социјалну помоћ и дечији додатак, а Саша и ради приватно кад може. Све је било лакше до пре неколико година када је због приватизације остао због посла. Без обзира на то, ова деца нису гладна и не оскудевају у основним стварима, а сада ће имат и далеко више простора за живот.

За крај ове лепе приче, желимо да се обратимо свим вишечланим породицама које имамо на чекању, а тренутно их је преко 800. У извештају из наше прве посете овој породици можете прочитати да је Саша рекао да није веровао у хуманитарну помоћ. Само се нама био јавио за помоћ и, пошто је од тада прошле већ две-три године, почео је да губи наду. Помоћ је, ипак стигла, али је за њу било потребно стрпљење. Наша организација се труди да помаже колико год може, али су потребе тренутно вишеструко веће од наших могућности. Надамо се да ћемо, уз помоћ наших донатора, успети у времену пред нама да помажемо још више и још брже!

Изглед куће пре

Изглед куће сада

Рачуни и потврде финансиране помоћи