Савановићима изграђена кућа у Бања Луци (видео)

Гдје дјеца нису бијесна, кућа није тијесна воли да каже наш народ. Но да ли је то баш тако увијек, најбоље знају родитељи Жељко (38) и Сузана Савановић (34) из Бања Луке који имају чак десеторо дјеце и који до скоро нису имали своју кућу, па су били принуђени да живе и подижу дјецу у малој кући у власништву једне бањалучке средње школе, а која им је исту уступила на кориштење.


Извор: РТРС

Зато данас, када читате ове редове, Драгана (16), Викторија (15), Немања (12), Милана (10), Ивана (9), Жељка (7), Милан (6), Сунчица (4) и близанаци Лана (3) и Ненад (3) имају нову кућу коју смо подигли из темеља и комплетно опремили са намјештајем и бијелом техником, са два купатила, а на комплетан пројекат је утрошено 89.661,65 КМ.

Првобитна замисао да породици купимо намјештај, како би кућу у којој су живјели претворили у иоле функционалан животни простор, помоћу једне намјенске донације претворила у највећи пројекат који је провела наша хуманитарна организација до сада.


Новогодишњи пакетићи су поклон од ђака Електро-техничке школе из Приједора

Но ствари нису текле толико лако, а све је почело средином 2017. године када смо и посјетили породицу први пут. Породица је живјела у мјесту Ивањска удаљеном 15-так километара од Бања Луке у туђој кући, уступљеној на кориштење.

Како смо се крајем године спремали да породици испоручимо планирану помоћ у виду намјештаја, стигла нам је и вијест о великој намјенској донацији, са којим средствима смо могли да почнемо са градњом куће за Савановиће.

Али ту се јавио проблем земљишта на којем бисмо градили кућу и које породица није посједовала, па смо већи дио године безуспјешно провели у тражењу адекватног земљишта, са ријешеним имвинско-правним статусом. Додатни проблем је био обезбиједити средства за куповину земљишта која су недостајала.

Коцкице су се коначно сложиле крајем љета. Иницијативом новинара са интернет портала еТрафика обезбијеђен је већи дио средстава за куповину земљишта, пронађено је земљиште од четири дунума (40 ари) у мјесту Барлоцви код Бања Луке и радови су могли да крену, а трајали су до краја године када је кућа комплетно завршена.

Иако својим пожртвовањем и вољом да заснују велику породицу Савановићи заслужују да им се сазида царска палата, један овакав стамбени објекат који посједује близу 140 квадратних метара стамбеног простора, два купатила, те комплетно опремљен намјештајем и бијелом техником ће сигурно задовољити њихове потребе.


Извро: БН телевизија

На самом крају остављамо Савановиће у њиховом новом дому. Свакодневна борба да дјеци обезбједе основне услове за живот и одрастање родитеља Жељка и Сузане се наставља, но надамо се да смо овом помоћи ријешили један велики животни проблем који су имали и после кога ће све бити много лакше.

Да буде што више оваквих акција и изграђених кућа – позовите хуманитарни телефонски број 17763 или донирајте путем наше платформе.

НЕМА ПРЕДАЈЕ!

СЗС Република Српска

Рачуни и потврде финансиране помоћи