Срби за Србе хвала вам за наш дом – поручују мали Глигоријевићи са распетог Косова!

Каква радост на страдалном Косову и Метохији у дому младе породице Глигоријевић! Поносно се вијори тробојка на још једној задужбини наше организације, коју приложисмо за спас и очување својих сународника.

Неизмерна срећа на лицима свих присутних, који су били ту да увеличају славље, које је породица Глигоријевић из села Новаке код Призрена, уприличила у свом новоизграђеном дому у Штрпцу. Целу свечаност улепшала је и мала Дарја у традиционалној српској ношњи, дочекујући нас са погачом, на којој су у знак захвалности јасно били изображени мотиви наше организације.Радују се и небеса овом богоугодном делу, а радујемо се и сви ми, када видимо колико су срећни и захвални Глигоријевићи. Заслужили су то свакако, посебно имајући у виду да глава породице Бранимир, уз свој редовни посао, брине о достави лекова и намирница за бројна старачка домаћинства са тог подручја, о којима нема ко да брине. На услузи је редовно и оцу Михаилу, игуману манастира Свети Архангели код Призрена за све што треба око манастирске економије, а који је иначе и предложио ову породицу нашој организацији за помоћ.

Не могу сакрити задовољство Бранимир и супруга му Милица. Знају да су прескочили једну велику животну препреку и да ће одрастање бити кудикамо лакше за њихове бисерчиће Матију (8), Дарју (6) и Андрију (3). Онолико колико се може лако одрастати на заборављеном нам Космету.

Пресрећни смо! Људи хвала вам до неба и од срца и Бог вас све благословио – усхићено је пренео Бранимир, од милоште познатији и као Мирче.

Да подсетимо, породица је раније живела у малој повратничкој кући, у селу Новаке код Призрена, са Бранимировим оцем. Није само скучен простор био разлог да се крене у овако велики пројекат изградње породичног дома Глигоријевићима, већ и удаљеност од самог Штрпца, за које је породица везана и послом и школским обавезама које имају најмлађи.

Осим што је изграђена кућа од 75 м2, иста је у потпуности опремљена најосновнијим намештајем и белом техником, а поврх свега тога, породици је обезбеђен и пластеник, мотокултиватор, као и материјал за изградњу свињца. Тиме је овај пројекат у потпуности заокружен, с обзиром да је породици омогућено да остварује додатне приходе бавећи се пољопривредом и сточарством. Целокупна помоћ за породицу Глигоријевић износи 45.000 евра.

Увек сте добродошли да нас посетите и будете наши гости, када год сте у прилици и када боравите у овим нашим крајевима. Ми ћемо се трудити да све што смо добили сачувамо, а Боже здравља и да проширимо породицу сада када имамо све услове за живот – додао је Бранимир.

Дечица су већ капарисала своје собице, посложили су своје школске реквизите и играчке и одредили где ће ко да спава. Као и код све деце, која се по први пут у животу сусретну са чарима добијања сопствене собе, прва жеља су наравно другари.

Зваћу моју другарицу Звездану да дође, да се играмо и да јој покажем како ми изгледа соба – рекла нам је Дарја, новопечени ђак првак.

Остављамо Глигоријевиће да уживају у свом новом дому и новој животној шанси која им је пружена. Тежиште активности преносимо даље на остале крајеве широм Балкана, где је у току на десетине других пројеката налик овоме, па се надамо да ћемо се убрзо јављати са сличним лепим извештајима у којима преовлађују осмеси деце и задовољна лица њихових родитеља.Рачуни и потврде финансиране помоћи