Срби за Србе на Кестенијади у Костајници

На позив пријатеља организације Срби за Србе из Костајнице у Републици Српској, имали смо прилику да представимо наш рад на још једној народној манифестацији, а овај пут ради се о Кестенијади која се сваке године, крајем мјесеца октобра, традиционално организује у Костајници.

Манифестацију организује Туристичка организација општине Костајница и за три дана колико траје манифестација, испече се и подијели неколико тона кестена, по којем је овај крај посебно познат. Такође, саму манифестацију прате и разна културна дешавања у граду, а последњег дана манифестације организује се такмичење у прављењу котлића под називом „Котлић Кестенијаде”, у којем су и наши пријатељи узели учешће, пријавивши екипу под називом Срби за Србе.

Иначе, најважнији дио манифестације је дружење и посебно гостопримство које становници Костајнице указују свима који долазе у њихов град. Тих дана, на главном градском тргу на којем се и одржава манифестација, поред печеног кестења, можете да испробате и бројне кулинарске специјалитете које сви учесници великодушно изнесу пред госте. Додатно, атмосферу својим изведбама увесељавају културно-умјетничка друштва и оркестри народне музике.

Како је ријеч о једној заиста прелијепој манифестацији, којом ријетко које мјесто може да се похвали и како као организација готово да нисмо помагали у овом крају, нити организовали хуманитарне догађаје, радо смо се одазвали позиву наших пријатеља. Манифестацији смо присуствовали у недјељу 14.10.2018. године и поред стола са храном и послужењем, поставили смо и штанд на којем су сви заинтересовани могли да се упознају са радом организације, да добију примјерак годишњег извјештаја за 2017. годину или да купе ствари из наше хуманитарне продавнице.

Том приликом смо путем донаторске кутије прикупљали донације и на крају догађаја је прикупљено укупно 116,00 КМ донација које ће бити утрошене за помоћ социјално-угроженим породицама. Више него добар резултат за наше прво појављивање у овом граду.

Значајније од самих прикупљених донација је чињеница што смо први пут могли да се упознамо и испричамо са многим нашим дугогодишњим пријатељима и донаторима наше организације. Екипа из Костајнице свакако обећава организацију и других хуманитарних догађаја у наредном периоду, а узевши у обзир два велика бастиона наше организације Козарску Дубицу и Приједор, који су географски јако близу то не сумњамо да ће и од њих да стигне велика помоћ.

На самом крају морамо да похвалимо и сам догађај Кестенијаду, који нас је својом организацијом и уопште читавом атмосфером која у те дане влада у Костајници одушевио, а не скривамо да се већ радујемо одласку на следећу. Такође ћемо искористити прилику да позовемо све који подржавају и прате рад наше хуманитарне организације да имају у виду овај народни догађај јер је свакако вриједан посјете.

НЕМА ПРЕДАЈЕ!

СЗС Република Српска