Срби за Србе награђени у Вршцу

У суботу 2. јуна, у оквиру фестивала Дечије радости – Ширимо осмехе, Мала школа “Бранко Радунковић – Воља чини чуда“ је у вршачком Народном позоришту “Стерија“ обележила мали јубилеј и по пети пут доделила истоимене награде. Дивни људи пуни радости и позитивне енергије поново су се окупили на једном месту и својим животним причама и искуствима напунили батерије присутних гостију за целу годину.

Добитници овогодишње награде су:

  • Александар Гајшек – уредник и водитељ култне емисије „Агапе“ (коју је пре више од једне деценије покренуо у сардњи са академиком Владетом Јеротићем)“,

  • Милан Богојевић – аутор књиге „Милунка Савић – ордење и ожиљци“,
  • Дарко Николић – аутор књиге „Гвоздени пук“ (награда му је накнадно уручена, јер је био спречен да присуствује додели),

  • протојереј-ставрофор Кристо Алексић – старешина Храма Васкрсења Господњег у Новој Пазови и

  • Хуманитарна организација Срби за Србе – председник Игор Рашула.

Оснивач Мале школе Зоран Вучетић подсетио је у свом обраћању на почетке рада и разлоге због којих она и постоји.

– 3. јуна 2013. године покренули смо инцијативу и окупили оснивачки одбор уз договоро и чика Бранков благослов да Мала школа носи његово име и тај слоган по којем је он познат “Воља чини чуда“, са жељом да и ми сведочимо и учимо децу оним принципима по којим је чика Бранко живео и по којима и даље живи, и не одустаје – рекао је Вучетић.

Награде су ове године уручене вече уочи рођендана Бранка Радунковића, човека чија воља већ 77 година чини чуда, и који сваком речју буди оно добро у људима. Како је рекао, све их је окупила љубав, јер кад има љубави нема жртве и ништа у животу није тешко.

– Хвала вам свима што сте дошли вечерас на ово, ја то тако осећам, молитвено саборовање. И ако вечерас, и увек где се у славу Бога нешто дешава, не оплеменимо своју душу онда ћемо бити као жељезо које није оплемењено златом, сребром, николм, рђа брзо нагриза – напоменуо је Радунковић.

Пети рођендан школе и пето уручење награда увеличали су и претходни добитници ове награде: Студио савремене игре „Оља„, Марина Клиска и Хор „Распевани професори„, Лазар Ришар – маратонац из Сомбора, Драган Виторовић – оснивач и председник Социјално-хуманитарног удружења параплегичара и квадриплегичара „Параквад ВШ“, Александра Нинковић Ташић – оснивач и председник Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“. Специјални гости били су чланови Црквено-градског хора „Света Три Јерарха“ из Алибунара.

Прошлогодишњи добитници: Арно Гујон – оснивач и председник Хуманитарне организације „Солидарност за Косово„, Радош Бајић – глумац, сценариста и редитељ, и Маја Ковачевић – мајка једанаесторо деце, власник издавачке куће „Глас Србије“ и оснивач и председник удружења „Књегиња Персида Карађорђевић“ (за помоћ породицама са више деце), присутнима обратили путем видео порука, јер из оправданих разлога нису били у могућности да присуствују Свечаној академији.

Након Свечане академије и фотографисања са публиком, добитници су били угошћени на „агапе“ (трпезу љубави) где су дочекали чика Бранков 77. рођендан са песмом „Многаја љета“.

Позивамо вас да погледате и краткометражни филм о чика Бранку који у 20ак минута описује њега и његов животни пут: