СЗС у посети Источној Славонији

Искористили смо прилику да током посета породицама које су добиле помоћ у склопу Божићне акције на подручју Источне Славоније, посетимо и две породице које би биле предвиђене за нешто веће пројекте, с обзиром на ситуацију у којој се налазе.


Уз помоћ представника општине Борово, дошли смо до информација о породици Варга, тачније о изузетно тешкој ситуацији у којој се налази ова породица. У прескромном и оронулом кућерку без купатила у свега 28м2 одраста и одрасло је чак дванаесторо деце. Две мале просторије и улаз у назови кућу, били су до пре неколико година дом старијих шесторо деце оца Радослава. Током тих претходних година деца су отишла својим животним путевима, неко у потрази за послом, док су се неке од ћерки удале и већ добиле своју децу.

Са самохраним оцем Радославом ког је жена напустила, живи млађих шесторо малишана. Од тренутно најстаријег Здравка (12 год), преко Иване (11), Дејана (9), близанаца Луке и Марије (8), до најмлађе Ане (6). Радослав је запослен у комуналном предузећу, а на име деце породица добија и дечији додатак. Свакако недовољно да би се било шта променило набоље у животу ове дечице. С обзиром да је отац већи део дана због посла одсутан, деца практично одрастају сама и препуштени су једни другима.

У разговору са Радославом и представницима општине, закључили смо да је једино решење за иоле бољи и квалитетнији живот ове породице обезбеђивање новог дома. За сада најпрактичније решење које ћемо размотрити јесте куповина неке од десетина кућа у Борову селу које су на продају, с обзиром на велики број људи који све чешће одлазе пут западне Европе. Претпоставка је да би износ за реализацију овог пројекта износио око 15.000€ за куповину квалитетне и одговарајуће куће, као и још неколико хиљада € за опремање и евентуалну санацију. Надамо се да ћемо у блиској будућности успети да прикупимо средства за реализацију овог пројекта, јер услови у којима ови малишани одрастају од рођења су најблаже речено недостојни и животиња, а камоли деце.

Друга породица коју смо посетили овом приликом јесте породица Барбарић из села Острово. Породицу чине отац Далибор и мајка Србијанка, као и три мале ћеркице Далија (5), Дениса (3,5) и Николина (1,5). Такође у изузетно нехуманим условима живи ова породица.

Од скоро је отац Далибор запослен у локалној пекари, а примају и дечији додатак. Оронула кућа, без купатила знатно отежава ионако тежак живот ове породице. С обзиром да је купатило истакнуто као горући проблем, у том смеру су текли разговори са породицом. Поред довршетка градње купатила и опремања, потребно је затворити улазе у кућу пвц столаријом, како би цео мини пројекат имао смисла. Процена вредности радова била би око 2.000€.

Помозимо породице Варга и Барбарић

Позивамо како редовне тако и потенцијалне донаторе да се укључе и подрже ове пројекте на подручју страдалне Источне Славоније, како би за чак деветоро малишана обезбедили донекле срећније детињство и лепше услове за одрастање и дружење.