СЗС у посети Крстићима из Бољевца

Почетком августа, одмах након одржане Тројка из блока у Бољевцу чланови Хуманитарне организације Срби за Србе посетили су бољевачку породицу Крстић која живи у тешким условима, оптерећена несрећама из блиске прошлости. Отац Драган (55 година) недавно је доживео тежак мождани удар, а недуго потом породица је остала без деде Вукашина, оца Драганове супруге Сузане који је био стуб породице. Како Сузана 24 сата дневно води рачуна о свом супругу који након можданог удара није у стању да се стара о себи и како њих двоје већ неко време бораве сами у Алексинцу на старом имању Драганових родитеља, сву бригу о њиховој деци на себе је преузела Сузанина мајка, бака Нада која чува и подиже њихово четворо деце: Стефана (25 година), Даницу (23 године), Димитрија (13 година) и Ђорђа (10 година).

Крстиће смо затекли у веома тешкој ситуацији: живе од бака Надине пензије, а преосталу зараду у њиховој кући доноси унука Даница која је запослена и унук Стефан који ради повремене сезонске послове. Поред тога што се труде да зараде, Стефан и Даница су и студенти Рударског факултета у Бору. Упркос тешкој ситуацији породица се труди да уредно измирује све рачуне. Сва деца су скромна, вредна и лепо васпитана, а најмлађи Димитрије и Ђорђе су одлични ђаци. Живе у кући скромног ентеријера, али Крстићи свој животни простор одржавају изузетно чистим и уредним.

У приземљу се налазе купатило, просторија у којој су кухиња и трпезарија и дневна соба у којој отац и мајка спавају када дођу, што се јако ретко дешава. На спрату се налази просторија која је предвиђена за купатило, са немалтерисаним, зидовима и три собе. У једној баба спава са млађим унуцима на једном француском лежају, у другој су старији брат и сестра на одвојеним креветима, а трећа им служи за одлагање ствари. У њој најмлађи не спавају, јер преко зиме имају великих проблема са загревањем куће, а посебно на спрату јер кућа нема изолацију, греју се на стари шпорет који се налази у приземљу и пећ на дрва која се налази у собу код старије деце.

За дрва се сналазе тако што најстарији син иде у шуму и помаже другима да секу дрва, па му плаћају такође у огреву. У току зиме потроше и до 40 кубних метара дрва. Оба грејна тела су у лошем стању и дотрајала. Немају простор за пластеник, нити обрадивих површина. Имају мањи свињац са две свиње, где би могла евентуално да се убаци још једна свиња. Сезонски гаје и пилиће, а имају и седам ћурки. Простор за живину је такође скроман. Немају довољно новца да купују храну за живину и због тога не могу да имају више живине. Електрични апарати и бела техника су прилично времешни (полован електрични шпорет, фрижидер стар око 40 година).

Могући облици помоћи су:

  • изолација спрата куће чиме би превазишли проблем са грејањем и деца би могла да користе све собе на спрату (мали да пређу из бабине у собу са креветима на спрат или да пређу код старијег брата, а сестра да добије своју собу)
  • централно грејање (жеља породице)
  • набавка беле технике и електричних апарата
  • куповина једне свиње, живине и живинске хране

Позивамо све људе добре воље да се укључе и прилозима помогну пројекте Хуманитарне организације Срби за Србе који имају за циљ да помогну социјално угрожене вишедетне српске породице широм Балкана.