17. фебруара 2010.

СЗС у посети Павловићима

СЗС у посети Павловићима
У среду 17. фебруара представници хуманитарне организације Срби за Србе из Београда посетили су породицу Павловић из села Обудовци у Републици Српској. Били смо почаствовани да будемо угошћени у дому оца породице Жељка који је четири године учествовао у Отаџбинским ратовима на простору бивше Југославије, а који је заједно са својом породицом препуштен забораву српског друштва као и хиљаде других српских војника, добровољаца и инвалида! Павловићима смо уручили помоћ у храни, слаткише за децу, дрва за огрев, неколико лепих Православних књига, као и средства за довршетак изградње куће.

Породица Павловић нас је дочекала као своје најрођеније. Тешки услови за живот у недовршеној кући и хладним просторијама нису успели да сломе дух и наду ниједном од Павловића. Невероватно је са каквим оптимизмом и ведрином плени ова, морам да истакнем, итекако вредна и поштена породица! Домаћин Жељко је рекао једну реченицу која је на нас оставила посебан утисак, "нисам ја сиромашан него богат, јер је мој дух у мени богат". Деца су била просто одушевљена нашим доласком, чекали су нас нестрпљиво од раног јутра. Срећа и радост кад су нас угледали нису се могли сакрити са њихових лица, али су они нас још више обрадовали својом бистрином, поверењем а пре свега својом свешћу, јер и поред игре и шале са нама, нису престајали да захваљују за поклоне и помоћ који су добили. Жељко и његова супруга су се безброј пута захваљивали и нама али и свим донаторима, па овом приликом желим да вам свима кажем ВЕЛИКО ХВАЛА од Павловића, али и од нас. Није тешко приметити колико је овој породици и даље потребна помоћ, али колико им је ова помоћ значила најбоље је посведочила мала Ратка, најмлађи члан породице. Кад смо се вратили из продавнице са намирницама, Ратка је одмах уочила пакет млека а онда је рекла, "јао, па ја ћу сад имати да пијем млека".

Помогли смо Павловиће са средствима у вредности од 1.980 евра. Кров који је изграђен је од непроцењивог значаја за Павловиће. Више не морају да брину да ли ће им прокишњавати када падне киша. Пошто је мало проширен у страну, изашао је скупље па смо са 400 евра исплатили тај дуг. Иначе грађевинска фирма је кров јако добро завршила. Зидови су неизоловани и незамалтерисани, а ни под није постављен, тако да је 1.200 евра уложено за постављање изолације, малтерисање,  инсталацију пода и да електричар повеже струју. За куповину дрва смо издвојили 155 еура, купили смо основне животне намирнице за 205 евра, а за 20 евра смо узели поклоне којима су се деца посебно обрадовала, књиге "Свети Ђорђе" и "Веронаука у кући", као и фудбалску лопту.

Помоћ породици Павловић ускоро ће поново уручити и хуманитарна организација из Швајцарске ''Немањићи Тићино'' са којом ћемо заједничким снагама пројекат наше организације спровести успешно и у релативно кратком временском року. Надамо се да ће акција наше организације пробудити државне институције Републике Србије и Републике Српске како би се породицама бивших бораца у Отаџбинским ратовима од 1990 до 1999 године обезбедио пристојан живот са свим друштвеним бенефицијама које ове породице заслужују и које имају потребу за истом.

Повезане вести

Коментари