СЗС у посјети Чекићима са Мањаче

Представници Хуманитарне организације Срби за Србе из Републике Српске обишли су почетком августа мјесеца деветочлану породицу Чекић из села Доња Кола које се налази на 20-ак километара од Бања Луке, на обронцима планине Мањаче. Породицу чине отац породице Ђуро и мајка Мирела и њихово седморо дјеце, Милутин (18), Богоје (14) и Генадије (9) које је Мирела добила са својим првим мужем и који живе заједно са њима у домаћинству и близнакиње Милица и Марија (4), Маја (3) и најмлађи Василије који је рођен почетком ове године и које су Ђуро и Мирела добили у заједничком животу.

 Простор у коме породица Чекић проводи највише времена

За породицу Чекић смо сазнали од наших пријатеља из Српског сабрања ,,Баштионик“ који су нам се и обратили са молбом за помоћ, а који су ову породицу помогли за Бадњи дан однијевши им пакете хигијене и основних намирница. У породици нико нема стално запослење и једини сигуран приход предстваља 240 КМ које добијају по основу дјечијег додатка и социјалне помоћи, а отац и најстарији синови надничељем успијевају да обезбиједе колико-толико основне услове за живот. Такође породица одгаја овце и свиње, а које су такође добили уз помоћ добрих људи и обрађује нешто земље које посједују уз кућу.

 Најмлађе сестре – Милица, Маја и Марија Чекић

Приликом посјете увјерили смо се да мајка породице изузетно води рачуна о својој дјеци, јер су дјеца лијепо васпитана и лијепо одњегована и такође су добри ђаци у школи, а од локалног парохијског свештеника Горана Ковачевића, који нам је и био домаћин и који нас је одвео код породице, смо сазнали да породица живи изузетно хришћански, да редовно долазе у цркву, да држе постове и да се редовно причешћују.

Највећи проблем породици представљају неусловна кућа у којој живе и која је због недостатка средстава остала незавршена. Уз помоћ пријатеља кућа је била завршена до првог спрата, мећутим без крова, неомалтерисана, без изолације, без подова и са једва некако уграђеном столаријом, што породици предстваља велики проблем у зимском и кишном периоду јер је укућанима хладно, пролази вода и ствара се велика влага.

Наиме, првобитни план наше организације је било покривање куће, стављање столарије и малтерисанње зидова како би породица ријешила овај ,,горући“ проблем, међутим овдје морамо да похвалимо неколико власника грађевинских предузећа, а који су жељели да остану анонимни, и који су удруженим радом од нашег првог контакта половином јуна мјесеца до наше посјете подигли још један спрат на кући и покрили кућу и чиме су нам умногоме олакшали посао и отворили нам врата да почнемо да радимо унутрашње радове у кући.

 Просторија која је намењена за будуће купатило

 Тренути изглед куће породице Чекић

План организације је да извршимо малтерисање зидова, постављање столарије и подова на кући и да породици направимо купатило. Процијењена вриједност средстава, која су потребна за извођење ових радова је 13.000 КМ, стога ћемо овдје још једном позвати све донаторе наше организације да се сходно својим могућностима укључе у акцију прикупљања средстава.

 Срби за Србе са породицом Чекић

На самом крају би похвалили сложност свих комшија, пријатеља и парохијана парохије Доња Кола на челу са свештеником Гораном, за свесрдну помоћ коју пружају и коју су и убудуће спремни да пруже породици Чекић и у коју смо се увјерили приликом наше посјете, а наша организација ће се потрудити да још једну породицу стамбено обезбиједи и олакша им тежак живот, који нажалост, имају све породице са четворо о и више дјеце које наша организација помаже.

Слога биће пораз врагу!

СЗС Република Српска