Трактор и балирка стигли пред најлепшу кућу у селу – помогнути Недићи код Плужина

Помоћ Хуманитарне организације Срби за Србе у виду трактора и балирке стигла је на имање породице Недић из Доње Брезне код Плужина. У међувремену је искоришћен и први део наше помоћи (ламинат и грађевински материјал за изолацију куће), обезбеђен крајем 2020. године, па је стручни жири наше организације голим оком проценио да је ово сада најлепша кућа у селу!

Некадашњи изглед куће.

За трактор и балирку издвојено је 7.800 евра, тако да је сада укупна вредност помоћи за ову породицу 10.653 евра. Све је почело Фејсбук поруком 24. октобра прошле године у којој нам је домаћин Игор написао „како нико у Црној Гори да поклони неки трактор”.


Мислио сам, искрено, да нема наде с обзиром на сва изневерена очекивања до тада. Мало је рећи да сте ме изненадили, добили смо трактор свега пар месеци касније. Не знам како да вам се захвалим, стално причамо о вама! – рекао је Игор при завршној посети.

Породицу, поред Игора, чине супруга Нада и деца Лука (17), Марко (13) и Бојана (12), а две старије ћерке су удате. Мајка Нада има реуматоидни артритис који је омета у свакодневном функционисању и бризи о деци и домаћинству. Има ноћи када не може ни да заспе од болова. Игор је изгубио посао пре неколико година, па им је кућа коју су градили остала незавршена, а они у дуговима. Живе од пољопривреде и сточарства.

Више о вредним Недићима може се прочитати у извештају о нашој првој посети под називом:  „Помозите ми да одржим породицу” – прича породице Недић из Плужина.

Недићи су, пре наше посете, завршили постављање изолације и кречење куће, тако да је влага по зидовима сада иза њих.


Остало је да поставимо још само ламинат, али то ћемо после косидбе. Пуно нам значи све ово, посебно трактор и балирка. Ја косим своје, али и другима који не живе ту. Мора да се ради. Ништа не бисмо имали без рада, пре смо живели у колиби. Продао сам и нешто оваца како бих одмах отплатио мајстора, не желим више никоме да дугујем! – додао је Игор.

Млађа деца иду у сеоску школу „Бајо Пивљанин”Девет разреда те школе тренутно похађа свега осам ученика. Има разреда у којима нема нити једног детета. Када нису у школи, најмлађи Недићи помажу у свим сеоским пословима, а највише воле да чувају краве и овце.


Марко има неку ђевојку у селу, па чим уграби да не гледамо седа на бицикл и правац тамо – испричала нам је мајка Нада, а пошто је Марко „збрисао” пре него што смо отишли, није имао прилику да се „одбрани”. Убрзо након тога, имали смо прилику да га гледамо и у једном популарном видео клипу на Инстаграму.

Породица Недић помогнута је превасходно захваљујући редовним донаторима наше организације, којима и овог пута упућујемо неизмерну захвалност, уз позив и свима другима да постану део наше велике породице. Поручујемо овом акцијом и да нисмо заборавили наш народ у пивском крају!

Изглед куће пре:

Изглед куће сада:

Рачуни и потврде финансиране помоћи