У Божићној акцији успешно испоручена помоћ за 15 породица на Косову и Метохији

Хуманитарна организација Срби за Србе организовала је своју традиционалну Божићну акцију на простору Косова и Метохије и тиме започела још једну годину помоћи угроженим породицама на простору наше јужне порајине. У овом извештају, налазе се помогнуте породице са Косова, док ће извештај помоћи за метохијске породице бити објављен у наредном периоду. Због проблема изазваних пандемијом корона вируса (COVID-19) завршетак акције каснио је неколико месеци.

Велику логистичку подршку у овој акцији, као и много пута пре тога, пружили су нам наши сарадници и пријатељи из Епархијске добротворне организације Мајка девет Југовића из Грачанице. У Божићној акцији на Косову помогнуто је 15 породица. Укупна вредност помоћи износи 27.979 еврa.

Прву породицу коју смо помогли је породица Негована Савића из села Извор (махала Миљковје). Породицу чине и млада супруга Нинослава, син Петар (4), ћерка Николија (2) и бака Милева. Од примања имају пензију 10.000 динара, социјалну помоћ 17.000 динара, дечији додатак 6.000 динара. Обрађују три хектара земље, имају једну краву и четрнаест оваца. У два наврата, породица је доживљавала непријатност јер су им лопови украли четири краве. Савиће смо помогли са грађевинским материјалом за доградњу и реновирање штале. Вредност помоћи износи 1.642 евра.

Породица број два на нашем списку за помоћ, била је породица Милоша Јовића из села Доње Мочаре. Домаћин Милош живи са младом супругом Иваном, синовима Душаном (3) и Лазаром (1), мајком Снежаном и оцем Југославом. Од примања имају социјалну помоћ 18.000 динара, минимлац 11.000 динара и дечији додатак 6.000 динара. Обрађују педесет ари земље. Породици смо обезбедили грађевински материјал за доградњу собе и пе-ве-це столарију. Укупна вредност помоћи износи 1.701 евро.

Трећа помогнута породица била је породица Живорада Стојковића из села Кусце. Породицу чине и мајка Сандра, ћерка Драгана (21), синови Дејан (19), Марко (17) и Немања (15). Од примања имају минималац 11.000 динара, социјалну помоћ 95 евра и дечији додатак 6.000 динара. Обрађују двадесет ари земље и имају три козе. Општина им је правила кућу, али су столарија и покућство били у лошем стању. Породици смо купили пе-ве-це столарију, кухињу, два кревета на спрат, ормар и усисивач. Укупна вредност помоћи износи 2.800 евра.

Горан Трајковић и његова супруга Светлана из села Понеш били су четврта помогнута породица на Косову. Трајковићи имају троје деце – ћерке Милицу (11) и Магдалену (9) и сина Матеју (6). Од примања имају плату 36.000 динара и дечији додатак 9.000 динара. Матеја има проблем са видом, има велику диоптрију па им доста новца одлази на његово лечење. У кући им је доста узак простор, живе у две собе у којима има доста влаге. Х.О. Срби за Србе заједно са донаторима обезбедила је породици грађевински материјал за изградње једне собе. Укупна вредност помоћи износи 1.502 евра.

Пета помогнута породица је породица Милоша Савића из села Горњи Ливоч. Породицу чине и супруга Милица, ћерка Мила (6 месеци), брат Слађан, отац Цветко и мајка Слађана. Породицу смо први пут помогли пре две године када смо им обезбедили пет оваца. Од примања имају очев минималац 11.000 динара и дечији додатак 3.000 динара. Милош ради приватно кад има посла. Обрађују педесет ари земље, имају две краве и пет оваца. Општина им је направила кућу, али је столарија била у доста лошем стању као и покућство. Породици смо купили пе-ве-це столарију, хидрофор, туш батерију и батерију за лавабо. Укупна вредност помоћи износи 2.600 евра.

У Грачаници смо помогли породицу Марка Николића. Он живи са младом супругом Александром и мајком Сузом. Од примања имају минималац 11.000 динара, а Марко ради приватно кад има посла. Марко се оженио пре пар месеци и тренутно сви живе у кући која је доста стара и не вреди у њу улагати. Они су направили нову кућу док му је отац био жив, али им је фалило покућство да би се уселили. Марко и Александра су млади брачни пар и раде на проширењу породице. Николићима смо обезбедили веш машину, фриждер, замрзивач, електрични шпорет, шпорет на дрва, лавабо са огледалом, чесме за купатило и кухињу. Укупна вредност помоћи износи 1.500 евра.

Седма помогнута породица била је породица Мирковић из села Нови Бадовац. Породицу чине: муж Душко, супруга Ивана, ћерке Милица (12) и Јована (8) и син Богдан (2). Душко ради као аутомеханичар у градском превозу. Кући има радионицу и после посла ради у њој. Станују приватно, започели су да праве кућу, па им је општина у томе делимично помогла. Породици је обезбеђена пе-ве-це столарија, цреп и поклопци, материјал за реновирање купатила и уведена им је електрична инсталација. Укупна вредност помоћи износи 1.701 евро.

Славко и Сандра Живић живе у селу Добротин. Живићи имају двоје деце – Јефимију (11) и Матеја (10). Од месечних примања имају плату 250 евра и дечији додатак 6.000 динара. Обрађују хектар земље. Породици је обезбеђен материјал за реновирање купатила и веш машина. Укупна вредност помоћи износи 1.231 евро.

Девета помогнута породица су такође Живићи из села Добротин. Породицу чине брачни пар Дејан и Слађана синови Бојан (23) и Бранко (17), Дејанова мајка Надежда и брат Милош. Од месечних примања имају Надеждину пензију 90 евра, туђу негу за Милоша 10.000 динара, Дејанову плату 25.000 динара, минималац Слађане 11.000 динара и Бојанову плату 200 евра. Породици је купљена пе-ве-це столарија и веш машина. Укупна вредност помоћи износи 1.699 евра.

Ненад Младеновић живи са супругом Соњом у селу Доња Гуштерица. Породицу чине и ћерке Милица (20) и Тамара (17), син Душан (14) и мајка Слободанка. Од примања имају социјалну помоћ 22.000 динара, дечији додатак 6.000 динара и пензију 17.000 динара. Обрађује три хектара земље. Ненад и Соња радили су на телевизији Приштина, али је Ненад добио отказ 2003. године а Соња 2010. године. Породици је обезбеђен материјал за реновирање купатила и пе-ве-це столарија. Укупна вредност помоћи износи 1.300 евра.

Једанаеста помогнута породица била је породица Ивана Микића из села Сушица. Иван живи са супругом Сузаном, ћерком Невеном (7), сином Луком (5) и мајком Видосавом. Од примања имају пензију 17.000 динара и минималац 11.000 динара. Обрађују три хектара земље. Кућа у којој живе је у доста лошем стању, па су Микићи започели да праве кућу али због финансијске ситуације нису били у могућности да је заврше. Породици смо обезбедили грађевински материјал за изградњу куће. Укупна вредност помоћи износи 2.001 еврo.

Четворочлана породица Цветковић из села Стража била је дванаеста помогнута породица. Породицу чине Слободан, Кристина и њихова деца Михајло (5) и Теодор (1). Од примања имају социјалну помоћ 17.000 динара и дечији 6.000 динара. Обрађују четири хектара земље. Баве се сточарством. Живе у зајединици са родитељима и браћом. Породици смо обезбедили грађевински материјал за изградњу куће. Укупна вредност помоћи износи 2.000 еврa.

Арсићи живе у селу Врбовац. Породицу чине Горан, Јелена и њихови синови Лазар (9), Петар (7), Вељко (5) и Душан (5 месеци). Од примања имају дечији додатак 9.000 динара и матерински додатак 18.000 динара. Живе у доста тешким условима, у две собе. Породици смо обезбедили: замрзивач, фриждер, усисивач, пеглу, шпорет на дрва, три кревета, пе-ве-це врата, сто и шест столица, два ормара, хидрофор и веш машину. Укупна вредност помоћи износи 2.400 евра.

Четрнаеста помогнута породица била је породица Миодрага Ристића и његове супруге Зорице. Ристићи живе у селу Ливађе и имају троје деце – Ивану (28), Игора (24) и Горана (19). Од месечних примања имају плата у износу од 32.000 динара. Столарија у кући била је у веома лошем стању па смо породицу помогли са пе-ве-це столаријом. Укупна вредност помоћи износи 1.900 евра.

Последња породица коју смо помогли у Божићној акцији била је породица Николе Арсића из Грачанице. Никола живи у великој породичној заједници са супругом Јеленом, синовима Милошем (18), Петром (14), Миланом (11), братом Ненадом, снајом Александром, братанцима Лазаром (14) и Александром (9), братаницом Анђелијом (3), оцем Слободаном и мајком Недом. Никола који ради као чистач у Дому здравља у Грачаници са супругом чисти локале по селу како би зарадили додатна средства за живот. Арсићима смо обезбедили грађевински материјал за проширење простора. Укупна вредност помоћи износи 2.002 евра.

Захваљујемо се свим донаторима који су и ове године у великом броју учествовали у Божићној акцији на Косову и Метохији.

Рачуни и потврде финансиране помоћи