У посети Миловановићима из Лознице

Крајем јула посетили смо једанаесточлану породицу Миловановић из села Трбушница код Лознице. Родитељи Дејан и Слађана имају осморо деце, Мирослава (20), Габријелу (17), Бојана (15), Бојану (15), Ивану (12), Анђелу (9), Здравка (6) и Борка (1). Мајка Слађана из првог брака има и сина Милоша (23). Породици је најпотребније уређење купатила, као и замена кровне констукције на кући због влаге и могућег урушавања. Највећи део средства за помоћ Миловановићима обезбеђен је на хуманитрном дербију у Лозници, као и на турниру Тројка из блока који је одржан у Тршићу.

Породица Миловановић прима и социјалну помоћ и дечији додатак. Дуговања и кредита немају, с тим што још увек отплаћују кућу коју су купили. Деца су добро васпитана, имају довољно одеће и обуће, али је неопходно реновирати купатило, јер тренутно као да га уопште и немају. Тата Дејан ради као грађевински радник када му искрсне неки посао, а често је у Русији у изузетно тешким условима и одвојен је од породице.

Струју и воду имају, постоје цеви које су купили скоро да спроведу воду и у купатило у којем тренутно скоро ништа не постоји (неопходни су бојлер, умиваоник, када, плочице,..). Породица се греје на дрва.

Приметно је доста влаге због лошег крова, тако да је неопходна тотална санација крова и рушење спрата до прве плоче што ће домаћин и урадити. Како нам кажу већ се дешавало да део крова падне, али хвала Богу нико није повређен до сада. Столарија, а нарочито прозори су у доста лошем стању. Породица од имања има нешто мало воћки у дворишту и мали плац. Миловановићи имају 3 козе, а планирају да озидају свињац од материјала који буду могла да се искористе од рушења крова и дотрајалог спрата.

Позивамо све људе добре воље да се укључе и прилозима помогну пројекте Хуманитарне организације Срби за Србе који имају за циљ да помогну социјално угрожене вишедетне српске породице широм Балкана.