У Северној Македонији посећено девет породица

Након успешно спроведене септембарске акције на простору Северне Македоније, на крају 2019. године, организација Срби за Србе обишла је девет нових породица за које је помоћ планирана у току ове године. Велику логистичку подршку у овој акцији, као и много пута пре тога, пружили су нам наши сарадници и пријатељи из Културно-информативног центра Срба у Републици Северној Македонији – СПОНА.

У акцији је обиђено девет породица – Нешковић, Перовић (посета породици објављена је и у посебном извештају), Цветановић, Величковић, Лазаревски, Величковић, Петковић, Досев и Мајетић (посета породици објављена је и у посебном извештају).

Прва породица коју смо посетили била је породица Нешковић из Кучевишта. Породицу чине: отац Љубиша, Милица (7) Стефанија (5) и Николија (3). Мајка их је напустила почетком децембра 2019. Отац ради у водоводу. Живе у старој кући на коју је пре двадесетак година надозидан још један спрат, који никада није сређен до краја, и није још увек услован за живот. Од просторија имају једну собу где сви спавају, и другу собу коју користе када је топло јер немају грејања. Породица Нешковић изразила је молбу да им се помогне у виду столарије, кречења, сређивања купатила, стављања ламината, електричног шпорета и пећи на дрва.

Породица Перовић Срећка, такође из Кучевишта, била је друга породица коју смо обишли. Супруга Љиљана, деца Кристијан (7), Анастасија (13), Петар (12) и Светлана (9). Отац ради у железари, мајка у пекари, а помагали смо их већ два пута са електричним шпоретом, храном, улазним вратима и прозорима. Кућа у којој живе је у основи веома стара, па је на ту основу надограђивано још просторија, а само је тај надограђени део у добром стању. Породици је потребна помоћ у виду сређивања дечијих соба, изградња купатила, набавка намештаја и кревета за децу, комплетно реновирање једне неусловне собе, санација крова, кухиња, тросед на развлачење и нов шпорет.
Deleted:

Трећа посећена породица била је породица Цветановић из Старог Нагоричана. Далибор и Гоца, живе са децом: Симоном (18), Миланом (13) и Кристијаном (10). Потребна им је бела техника, комбиновани фрижидер, веш машина, електрични шпорет, столарија, сређивање купатила, туш кабина, прозор и врата.

Породица Лазаревски Стоје била је четврта обиђена породица. Лазаревски живе у селу Стрновце у Старом Нагоричану. Поред оца Стоје, породицу чине и мајка Благица, деца Катерина (16) и Мите (14). Породица нема никаква примања, баве се пољопривредом, држе краве и магаре и од тога живе. Са њима живи и бака, док је ћерка тренутно у школском интернату у Куманову. Живе у катастрофалним условима у старој кући, која није могуће да се реновира, тако да је једина опција куповина нове куће.

Породица Величковић Слађане из Татариновца, била је пета обиђена породица. Породицу чине и Лука (10), ћерке Бојана (25) и Марија (23) које су удате, док је трећа ћерка, нажалост, преминула, када је имала седамнаест година, као и отац који се упокојио пре осам година. Породици је потребна помоћ у виду санације крова, сређивање купатила и увођење воде у кућу.

Шеста обиђена породица била је породица Величковић Србе из Татариновца. Живе од пољопривреде и додатка за четврто дете. Породицу чине и мајка Дијана, деца Симона (16), Андреј (10) Јована (12) и Анастасија (14). Потребан им је шпорет на дрва, електрични шпорет, реновирање купатила и кухиња.

Петковићи из Старог Нагоричана били су седма обиђена породица. Отац Зоран, супруга Фросина и син Филип (14). Супруга је запослена, док се муж бави пољопривредом. Породици је потребна косачица за трактор.

Породица Досев Панче из Старог Нагоричана била је осма обиђена породица. Породицу чине и мајка Данијела, деца Дамјан (15), Стефан (19). Отац ради у општини као домар, док мајка ради као књиговођа. Потребна им је кујна и улазна врата.

Породица Мајетић била је последња посећена породица. Мајетићи живе у селу Секирце, Општина Долнени. Породицу чине отац Васе, мајка Гордана, деца  Наталија (15), Сара (9) Гоце и Горан (8), Стефан (2 месеца). Са њима живе и очева мајка и брат  који је инвалид. Отац Васе имао је још два брата која су преминула један од сепсе, а други је изгорео у пожару. Живе од пољопривреде – узгајају дуван, и имају додатак на треће дете. Породица живи у старој трошној кући без воде, купатила и ве-це-а. Кућа је стара преко сто година и у веома је лошем стању.

Хуманитарна организација Срби за Србе позива све донаторе да се прикључе акцијама које спроводимо у Северној Македонији, како би ове године направили још један искорак и помогли ову област са највећом помоћи до сада!