У Скопљу помогнуте породице Крстић и Тoмов

Као увод у велике пројекте, који су сами по себи доста захтевнији, а које ћемо надамо се ускоро завршити на подручју Северне Македоније, успешно је окончано неколико условно речено мањих пројеката помоћи вишедетним породицама.

У епицентру наших најновијих активности биле су две породице из скопских приградских општина. Породице смо иначе посетили пре неколико месеци, како би утврдили њихове потребе, а сада смо их посетили како би документовали помоћ која им је обезбеђена.

Прва породица која је добила договорену помоћ, била је породица Крстић из насеља Маркова Сушица, које припада скопској општини Студеничани. Једна дивна породица, оставила је благо речено прелеп утисак на све нас. Одлука да напусте град и преселе се на село, како би у природном амбијенту и у традиционалном духу одгајали своју децу, додатно нас је одушевила. Дарко и Маја, верујући, високообразовани људи, створили су прави мали рај за своју дечицу Анастасију (6), Вука (3) и Лазара (8). Лепа и уређена кућа, пространо двориште препуно разних справа за дечију занимацију као у најбољим играоницама, воћњак, повртњак, кућни љубимци, све је то на услузи дечици за њихов квалитетнији и здравији живот. Маја је иначе из Новог Сада, по занимању професор клавира, док Дарко ради при олимпијском комитету у Скопљу. Без јаке вере не би могли све ово да створе, а ни да опстану на овом лепом, али опет изолованом месту. Заиста је било задовољство разменити утиске са овом породицом, али и уживати у помоћи која им је обезбеђена, јер знамо да ће Крстићи знати то да цене и да искористе на прави начин. С обзиром да се цео плац налази на падини, главнина помоћи се односила на изградњу великог потпорног зида, како би се зауставило одроњавање плаца, али и како би Крстићи могли да наставе са уређењем имања и изградњом разних помоћних објеката. Поред тога, обезбедили смо им и пластеник димензије 8х5 м, у ком ће узгајати махом поврће за своје потребе. Свеукупно је издвојено 5.800 евра за помоћ дивним Крстићима.

Нешто другачију ситуацију затекли смо код породице Томов из насеља Текија, које припада скопској општини Илинден. Супружници Данијел и Марина имају четворо деце, Марију (12), Михајла (9), Калина (5) и Дамјана (1). Данијел радом на грађевини покушава да обезбеди средства за живот своје породице. Немогућност да се заради довољно, како би се прехрањивала деца, али и уложило у скромну кућу која је полако почела да пропада, проблем је са којим се ова породица суочава. Као приоритет у решавању наведених проблема, означен је кров. Тако да је наша помоћ била усмерена ка томе. Издвојили смо укупно 9.451 евро, како би се платио материјал и радови на санацији крова, а истовремено је урађена и санација септичке јаме.

Рачуни и потврде финансиране помоћи