У Васкршњој акцији на Косову и Метохији помогнутe 24 породицe и Народна кухиња

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе у јуну посетили су и помогли угрожене породице на простору Косова и Метохије у оквиру традиционалне Васкршње акције. Након овогодишње Божићне акције у којој смо прикупили помоћ за 17 породица у укупној вредности од 35.800 евра, у Васкршњој акцији помоћ је обезбеђена за 24 породице и Народну кухињу, а укупна вредност донације је 40.616 eвра!

Велику логистичку подршку у овој акцији, као и много пута пре тога, пружили су нам наши сарадници и пријатељи из Епархијске добротворне организације „Мајка девет Југовићаˮ из Грачанице и манастира Високи Дечани. Део средстава за ову акцију сакупљен је у акцији Биоскоп из блока.

Прва породица коју смо обишли је породица Ивице Ђурића из Лозишта код Бањске. Поред супруге Достане, ову породицу чини и син Младен (10). Од месечних прихода ова породица има само социјалну помоћ од 12.000 динара и дечији додатак 2.500 динара. Општина им је направила кућу, али нису имали ништа од покућства, па им је наша организација донирала – кухињу, фрижидер, електрични шпорет, шпорет на дрва, два кревета, ормар, веш машину, замрзивач и чесму. Вредност помоћи износи 1.780 евра.

Породица Горана Радосављевића из Бањске била је друга помогнута породица у Васкршњој акцији. Горан живи са супругом Светланом и децом: Наташом (19), Новаком (16) и Јеленом (14). Месечни приходи ове породице су 39.000 динара. Поред тога, делимично, им живот олакшава и 20-ак ари земље која је у њиховом поседу, а коју самостално обрађују. Супруга Светлана је ослепела пре пар месеци, након тешког можданог удара. Породици Радосављевић обезбеђени су материјал и санитарије за опремање купатила у кући коју граде већ годинама и ламинат за собе. Вредност помоћи износи 2.003 евра.

Трећа породица коју смо посетили, била је породица Димић из Могиле. Породицу Димић чине отац Бобан, мајка Наслија и деца – Валентина (3) и тек рођена Благица (6 месеци). Месечни приходи у овој породици своде се на социјалну помоћ од 12.000 динара, дечијег додатка од 5.000 динара и 87 евра косовске социјалне помоћи. Породицу Димић смо 2015. године у Божићној акцији помогли куповином шпорета. Сада смо им испоручили материјал за изградњу и опремање купатила. Вредност помоћи износи 1.203 евра.

Четврта породица коју смо обишли је породица младог Николе Јовића који са супругом Иваном, сином Александром (6 месеци),  родитељима Вукотом и Катом, као и братом Марком живи у селу Кусце. Породица живи од минималца који износи 11.000 динара и пензијом од 48.000 динара. Јовићи обрађују један хектар земље и узгајају шест коза. Наша организација породици је донирала ПВЦ столарију и ламинат за две собе. Вредност помоћи износи 1.340 евра.

Пета породица коју смо посетили, била је породица Марка Ђурића из Ранилуга. Марко живи са супругом Марином, сином Максимом (3) и братом Милошем. Ђурићи живе од 50.000 динара месечних примања јер Марко ради као вероучитељ. Помоћ која је овој породици обезбеђена је изолација за кућу у укупној вредности од 1.203 евра.

Породица Бобана Николића из Великог Ропотова била је шеста породица коју смо посетили. Поред Бобана, породицу Николић чине: супруга Марија и деца – Лана (7), Ирина (4) и Андрија (1). Од примања имају пензију која износи 14.000 динара и 26.000 динара на име туђе неге и помоћи јер Бобан има обољење бубрега и иде на дијализу три пута недељно. Општина је почела да им прави кућу, док је наша организација породици обезбедила покућство – електрични шпорет, замрзивач, два ормара и два кревета. Вредност помоћи износи 1.210 евра.

Седма породица коју смо посетили, је породица Антић из Ајановца. Породицу чине отац Радован, мајка Данијела, као и деца Никола (25), Немања (24) и Дејан (17). Најстарији син Никола је инвалид, те се у породичном дому Антића дограђује просторија која ће бити прилагођена његовим потребама, па смо у ту сврху донирали грађевински материјал за доградњу собе. Укупна вредност радова износи 2.700 евра, у чему је наша организација учествовала са 1.700 евра, док је 1.000 евра приложила хуманитарна организација Мајка девет Југовића.

Слободанка Филић, самохрана мајка из Стрезовца и њене две ћерке – Вања (24) и Милица (22) биле су осма породица коју смо посетили. Породица живи од социјалне помоћи у износу од 16.000 динара, као и од обрађивања 30 ари земље коју поседују. Породици Филић купили смо ПВЦ столарију (улазна врата и прозори), замрзивач и фрижидер. Вредност помоћи износи 1.170 евра.

Девета породица је породица Ђорђевић из Бостана. Поред младог брачног пара Данила (27) и трудне Иване (28), породицу Ђорђевић чине и сестра Дијана (20), брат Данијел (29) и мајка Зорица (53). Од месечних прихода имају плату у износу од 250 евра и пензију у износу од 35.000 динара. Породици Ђорђевић обезбедили смо материјал за изолацију куће, два прозора и ПВЦ улазна врата у износу од 2.001 евро.

Породица Перића из Прековца била је десета породица коју смо посетили. Мирослав и Маја Перић имају двоје деце – Василија (9) и Сару (7). Од прихода имају пензију од 35.000 динара и плату од 300 евра. Перићи су почели да се баве и пчеларством, за сада имају десетак кошница. Њима смо уручили грађевински материјал за уређење и унутрашњу изолацију спрата – собна врата, ламинат, кнауф табле, лепак, мрежицу, стаклену вуну, стиродур итд. Вредност помоћи износи 1.199 евра.

Добривоје и Владимирка Ђорђевић из Прековца били су једанаеста породица коју смо посетили. Ђорђевићи имају ћерке Марину (16) и Милену (5), а са њима живе и родитељи Станко и Милунка. Ђорђевићи имају 3 хектара земље и једну краву, а од прихода плату од 30.000 динара и пензију од 12.000 динара. Породици је обезбеђена ПВЦ столарија у износу од 1.300 евра.

Дванаеста породица коју смо помогли била је породица Синише Јовића из Зебинца. Синиша живи са супругом Разијом и децом – Марином (7) и Михајлом (6), као и мајком Великом. Јовићи се баве пољопривредом, обрађују 4 хектара земље, држе 6 крава и 9 оваца. Од месечних прихода имају минималац од 11.000 динара, дечији додатак 5.000 динара и пензију у износу од 90 евра. Породици Јовић смо обезбедили ПВЦ столарију и ламинат у износу од 1.544 евра.

Саша и Јасмина Ристић из Прековца, као и њихово двоје деце – Мила (7) и Тадија (5) били су тринаеста посећена породица. У домаћинству поред њих живе и Сашини родитељи Бранко и Светлана. Ристићи обрађују 2 хектара земље и имају 2 краве. Од прихода имају минималац од 11.000 динара, дечији додатак од 5.000 динара и плату од 300 евра. Породицу Ристић смо већ помагали у Божићној акцији 2014. године када су од наше организације добили кревет и шпорет на дрва. Овога пута помоћ је стигла у виду материјала за изолацију куће и ПВЦ столарије. Вредност помоћи износи 1.501 евра.

Четрнаеста породица била је породица Александра и Ане Крстић из Грачанице. Крстићи имају четири сина – Павла (6), Петра (3), Максима (1), и Јакова који се родио само месец дана пре наше посете. Ова породица живи од социјалне помоћи у износу од 20.000 динара и дечијег додатка од 7.500 дин. Помоћ коју смо обезбедили за ову породицу је материјал за сређивање купатила, степеништа и терасе. Вредност помоћи износи 1.700 евра.

Следећа породица из Грачанице, а уједно и петнаеста са нашег списка, била је породица Милоша и Снежане Максимовић. Породица Максимовић има сина Тодора (1) и живе од једне плате са остатком породице. Породици Максимовић обезбедили смо грађевински материјал за изградњу куће до прве плоче у вредности од 3.001 евро.

Шеснаеста породица коју смо обишли је породица Пешић из Прековца. Породицу поред оца Зорана и мајке Марије чине и деца – Огњен (10), Филип (6), Павле (4). Ова вредна породица обрађује 2 хектара земље и узгаја 20 оваца и краву. Од прихода на месечном нивоу имају плату од 300 евра и дечији додатак у износу од 7.500 динара. Породици смо обезбедили материјал за изолацију куће у вредности од 1.200 евра.

Породица Мирољуба и Весне Недељковић из Косовке Митровице била је седамнаеста породица, уједно и последња на простору Косова, коју смо помогли у Васкршњој акцији. Недељковићи имају три ћерке – Дуњу (3), Катарину (5) и Николину (5 месеци). Породица живи од социјалне помоћи у износу од 19.500 динара и дечијег додатка 7.500 дин. Станују у приватном смештају, без својих ствари, док су ствари које се ту налазе потпуно дотрајале. Наша организација помогла их је са два кревета, електричним шпоретом, фрижидером, замрзивачем и веш машином. Вредност помоћи износи 1.260 евра.

Као и много пута до сада, Хуманитарна организација Срби за Србе помогла је Народним кухињама на простору Косова и Метохије. Помоћ се огледа у виду ротационе косачице са карданом за обрађивање пољопривредног добра у Могили. Вредност помоћи износила је 800 евра. Уз то узет је 1.021 литар уља за народне кухиње у вредности од 1.001 евра.

Прва породица коју смо помогли у Метохији, а уједно и осамнаеста у Васкршњој акцији, била је породица Глигоријевић из села Новаке које се налази у општини Призрен. Бранимир и Милица Глигоријевић живе са близанцима Матијом (4) и Даријом (4), а ако Бог да треће дете би требало да се роди средином септембра. Помоћ коју је наша организација обезбедила је скупљач сена (сетвоспремач), односно балерину гард, затим гуме за трактор и филтере за сервис трактора. Вредност помоћи износи 2.400 евра. То је уједно и помоћ не само за Глигоријевиће, већ за читаво село које ће користити те машине. Због тога су се сви скупили и приредили нам ручак захвалности. Радује нас што смо имали прилику да помогнемо ове вредне и сложне људе!

Деветнаеста породица коју смо посетили је породица Здравка и Јелене Симић из Ораховца. Симићи живе као подстанари са своје две ћерке – Софијом (6) и Јефимијом (пет месеци). Породици Симић смо обезбедили алат за молерај и постављање керамике. Вредност помоћи износи 1500 евра.

Породица Маниташевић из Велике Хоче била је двадесета породица коју смо посетили. Отац Света и мајка Соња са својим синовима Слободаном (22) и Растком (19) одолевају тешком животу борећи се за боље сутра. Ова породица је у кући опремила собе са жељом да их издаје путницима који посете Велику Хочу. Породица није имала услове да среди купатило за госте, па им је наша организација донирала материјал за уређење купатила у вредности од 1.500 евра.

Породица Дашић била је двадесет и прва помогнута породица. Ова трочлана породица у којој живе отац Александар, мајка Слађана и ћерка Алексија (2) живи у Гораждевцу. Александар ради као млекар у манастиру и упоредо студира док је његова супруга Слађана незапослена. Породици Дашић обезбеђен је ламинат, а вредност донације је 1.000 евра.

Другу породицу коју смо обишли у Гораждевцу, а уједно и двадесет другу у оквиру Васкршње акције, била је породица Јововић. Ову скромну вишечлану породицу поред Александра и Марије Јововић чине и њихова деца – Дамјан (5), Ксенија (2) и Софија (2). Породици Јововић донирали смо два телета. Вредност донације износи 1.000 евра.

Двадесет трећа помогнута породица била је породица Ковачевић из Бање. Породицу чине Иван, његова супруга  Лидија и њихово четворо деце – Дамјан (14), Лазар (13), Невена (11), Миладин (7) и породица преминулог Ивановог брата – жена Маргарета и деца – Јелена (9) и Јован (8) који живе у заједници са њима. Породица има трактор, а оно што им је фалило, пошто обрађују земљу, су прикључне машине. Зато су им обезбеђени сакупљач сена, циклон, тањирача, плуг и дрљача у вредности од 2.400 евра.

Последња породица коју смо обишли и помогли у Васкршњој акцији била је породица Дубић из Сувог Лукавца.  Породицу чине Светислав и Бојана Дубић и њихово двоје деце – Лука (4) и Јана (2). Хуманитарна организација Срби за Србе уз помоћ својих донатора овој породици је обезбедила мотокултиватор у вредности од 2.500 евра.

Велика Васкршња акција била је само једна у низу акција наше организације коју смо спровели у 2019. години. Ипак, до краја године остао је велики број породица којима наша организација планира да помогне, па још једном позивамо све донаторе Хуманитарне организације Срби за Србе да наставе са континуираном подршком, како бисмо заједничким снагама учинили све што је у нашој моћи да помогнемо онима којима је помоћ најпотребнија.

 

Рачуни и потврде финансиране помоћи