Упркос сметњама у развоју, Новаковићи осмијесима разгоне тугу. Имају и омиљену пјесму: „Пробај минут мог живота!”

Пробај минут мог живота” наслов је омиљене пјесме Живане Новаковић (19) из Патковаче код Бијељине. Не без разлога… Живана, њена браћа Љубиша (22) и Михајло (21), све троје имају сметње у развоју и живе у тешкој немаштини.

У свакој тужној пјесми ја се нађем. Погађају ме у срце!” – истакла је Живана, испричавши и како вријеме утиче на њено расположење. А није сваки дан сунчан…

Иако су свјесни свог стања и упркос проблемима са којима се суочавају, било да су здравствени, друштвени или социо-економски, широки осмијеси на њиховим лицима су ту. Упркос свакодневним мукама, које су већини нас непојмљиве, Новаковићи воле живот!

И ја сам љубитељ домаће музике. Опушта мисли и помаже ми да заборавим на бриге. Највише волим да слушам Слобу Радановића, Дарка Лазића и Емира Ђуловића. Некад, кад имам нешто сиће, волим отићи и у кафић на каву. Сам одем, неће нико са мном. Бринем и око стоке, набавио отац да бисмо се прехранили” – прича најстарији Љубиша, код кога су симптоми мало мање изражени у односу на брата и сестру.Не поред других, него са другима у игри, раду и учењу” – слоган је васпитно-образовне установе за дјецу са потешкоћама интелектуалног функционисања у коју су млађи Новаковићи својевремено ишли. Слоган одлично описује за чим они вапе. Нажалост, иако има добрих људи који им помажу, осуђени су на самоћу и живот у катастрофалним условима.

Мојој дјеци највише фале друштво и кућа. Имају они неких другова, али их немају гдје довести. Овдје је баш катастрофа, кад неко и дође сједне испред, стид их је ући. Нажалост, Живана и Михајло нису дуго ишли у ту школу, правили су неред. Цурица је пар пута пробала исјећи себи вене, јели су свеске, цијепали документа, морам стално уз њих бити. Ја бих највише вољела да су они како треба, да имају посао, да добијем унуче. Најсрећнија бих била да није оваква судбина наша, да не тражим ничију помоћ. Али шта ћу? Тежак је живот мој” – рекла је мајка Зорица, невидљива хероина!Зорица се заиста лавовски бори и, што је најважније, не губи наду. За огроман крст који носи чека је сигурна плата на небесима. Значило би јој и кад би јој се некако олакшао и овоземаљски живот, бар да дјеци не мора храну узимати на вересију, те стално изнова враћати дугове од ионако прениских примања. Да се не дешава да по пола дана немају ни шта јести. Подијелила је са нама и шта јој најтеже пада…

Најтеже је просити, срце се укочи када рекнем некоме имаш ли двије марке. Да им купим љеба да једу. Водим их и у манастир, сваког дана се молим Богу да нам сутрашњи дан донесе срећу, да и мени Сунце сине. Али страх ме је. Страх ме је ко ће да их пази кад мене не буде, ђе ће они? Ал’ шта ћу? Нек су они мени живи и здрави. Они су моје све. Они ми дају снагу да се борим, све ћу за њих дати. И нека су они тако, али су моји” – испричала је плачући и ударајући руком по срцу.


Исту бригу дијели и отац Зоран. Њега нисмо упознали пошто је био у надници. Да би бар некако могли преживјети, са својих шездесет година по највећој врућини од 7 до 7 обавља најтеже физичке послове. Учествовао је и у стварању Републике Српске.

Мој је супруг био на ратишту четири године. Бранио је српски народ и Републику Српску. Сада прима свега 84 марке борачке накнаде, што није чак ни 50 евра. Мој је човјек мени највећа подршка. Види он да ми није лако, а није ни њему. Подржавамо се у свему и поносна сам на њега. Бори се колико море, иако је и он оболио” – додала је Зорица.


Мајка Зорица је најмање причала о себи, иако и она има гомилу здравствених проблема (аритмија, притисак, болови у глави, бубрези...). На једно око скоро и не види. Принуђена је чак и на руке да пере одјећу (углавном подерану), за шта воду грије некад у лонцу, некад у флаши на сунцу. Али није кивна, каже „свако има своје муке у ово вријеме”.

Немам ни електрични шпорет, ложим цијело љето. У мене је 50 степени, а напољу 40. Шта ћу? Надам се у добре људе да ће ми помоћи. Ко море, а ко не море да опет Бог чува и благослови.И могла би се књига исписати о овим јунацима и свему оном што проживљавају. Могли бисмо и читав извјештај посветити само условима у којима живе, од неадекватног купатила и недостатка кревета, преко огромне влаге и напуклих прозора, до бубашваба и мува које у великим бројкама доприносе сабласним условима. Да не помињемо да им каблови до куће пролазе кроз грање, па било какво невријеме може хаос да направи!

Могао би се снимити и читав филм о најмлађим Новаковићима. Филм с насловом „Воља за животом!Својим осмијесима, ведрином и причљивошћу сигурно би нас научили многим важним животним лекцијама, а понајвише да бар будемо захвални на свему што имамо.

 

Размишљали смо да ли уопште да истичемо ову причу у први план, али они то заслужују. Новаковићи заслужују и желе да се за њихову причу чује. Оно што не заслужују јесу окретање главе и заборав!

Хуманитарна организација Срби за Србе зато упућује позив свим добрим људима да учинимо све што је до нас да им бар пружимо боље услове за живот. Не можемо ријешити све проблеме ове породице, али можемо им на конкретан начин показати да смо уз њих. Испод су сви начини за донирање путем којих ћемо прикупљати средства за реновирање, завршетак и опремање њихове куће, а ко жели да им и директно помогне за текуће трошкове које имају, нека нам се јави да га повежемо са породицом.


Сви начини за донирање по земљама:

 СРБИЈА
1. СМС на 7763 (200 динара)
2. Рачун: 160-279491-71
3. Pay Pal
4. Девизни рачун

 

 РЕПУБЛИКА СРПСКА
1. Позив на број 17763 из фиксне и мобилне телефоније (3 КМ)
2. Рачун: 56201281300241-58 (НЛБ развојна банка)
3. Pay Pal

 

 ЦРНА ГОРА
1. Рачун: 510-91548-03 (Црногорска комерцијална банка)
2. Pay Pal

 

 САД
1. Донаторска платформа (кредитне картице, текући рачун)
2. Pay Pal
3. Лични или бизнис чек на: Serbs for Serbs, Po Box 34206 Chicago, IL 60634
*сви донатори остварују право на пореске олакшице

 

 КАНАДА
1. Pay Pal
2. Путем чека на: Serbs for Serbs Canada, 635 The Queensway, Lower Level, Toronto, ON, M8Y 3B3
3. Е-трансфер на: donate@serbsforserbs.ca
*сви донатори остварују право на пореске олакшице

 

 НЕМАЧКА

1. IBAN: DE97 7606 9559 0002 7519 92
2. Pay Pal
3. Пошаљите текст SZS на 81190 (2.99 евра)
*сви донатори остварују право на пореске олакшице

 

 ШВАЈЦАРСКА
1. IBAN:CH57 0900 0000 6133 5679 5 Max-Högger-Strasse 6, 8048 Zürich
2. Twint: donate.raisenow.io/stbdh
3. PayPal
4. Пошаљите текст SZS 30 на 488 (број замените жељеним износом од 1 до 99 CHF)
*сви донатори остварују право на пореске олакшице

 

 АУСТРИЈА
1. IBAN:AT97 3200 0000 1036 4339
SWIFT/BIC: RLNWATWW
Customer: Org. f. hum. Hilfe – Srbi za Srbe
Kalvariengürtel 39/6, 8020 Graz Austria
2. Pay Pal
3. Позив на број 0901 300 201 из фиксне и мобилне телефоније (3 евра)

 

 ШВЕДСКА
1. SWISH: 1230 133 900
2. Pay Pal
3. Bank Giro: 5302-1077
4. Рачун: 5226 1060 858

 

 НОРВЕШКА
1. VIPPS број: 104 414
2. Pay Pal
3. Рачун: 1503 83 80483

 

Aустралија АУСТРАЛИЈА
1. BSB: 032-278
2. Account No: 878615, Westpac bank
3. Pay Pal
*сви донатори остварују право на пореске олакшице

 

 Patreon платформа 
Биткоин и Етереум