Уручена награда СЗС за Херојско дело

Традиционалне награде града Београда најуспешнијима за прошлу годину уручене су на свечаности у Скупштини града 18. априла. Међу добитницима је и Хуманитарна организација Срби за Србе која је добила признање за Херојско дело помоћи угроженим српским породицама у Васкршњој акцији на Косову и Метохији.

Испред Хуманитарне организације Срби за Србе, награду је примио председник организације у Србији господин Игор Рашула. Градоначелник Београда Синиша Мали и председник Скупштине града Никола Никодијевић уручили су награде града Београда свим лауретаима у 19 области за 2017. годину.

Уједно, председник Хуманитарне организације Срби за Србе Игор Рашула, обратио се у име свих добитнка награде града Београда присутним гостима:

Уважене даме и господо,

Поверена ми је част да вам се обратим и захвалим у име свих добитника престижне награде града Београда најзаслужнијима за 2017. годину, а уједно желим да у своје лично име честитам на овом признању свим награђенима.

Такође, у име Хуманитарне организације Срби за Србе коју представљам, свих њених чланова, донатора и пријатеља из Београда, Србије и широм света, желим да упутим речи захвалности на додељеној награди за херојско дело, у склопу Васкршње акције помоћи за 15 породица и њихових 45 деце на Косову и Метохији у укупној вредности од 3,2 милиона динара.

Свако од данас награђених лауреата иза себе је оставио својеврсну задужбину – у култури, науци, филму, спорту, позоришту, музици, проналазаштву, медицини, образовању, новинарству, архитектури и стваралаштву. Београд, као задужбина наших предака, град је познатих задужбинара али и често заборављених задужбина, те сваке године препознаје и награђује своје нове задужбинаре, који свако у својим областима рада и доприноса ствара и оставља иза себе нове, веће или мање задужбине.

Позивам све награђене добитнике да наставе са својим задужбинарским радом и након ове награде, јер ће тиме подстаћи друге наше суграђане да можда и они буду на месту награђених следеће године. Позивам све чланове, донаторе и пријатеље Хуманитарне организације Срби за Србе да својим херојским делима наставе да пружају помоћ породицама или боље речено витезовима нашег доба на Косову и Метохији – задужбини српског народа.

Такође, позивам и све цењене госте овог свечаног скупа да након изласка из Старог двора, ако већ нису, пожуре да и сами постану задужбинари, јер “…Ако не можеш подићи цркву, можеш оправити чесму, посадити дрво украј пута, и гладнога нахранити, жеднога напојити, кандила у цркви запалити, или поклонити се светим ћивотима по нашим светим манастирима. Има сто начина да постанеш задужбинар. Изабери који хоћеш и можеш.“ Св. Владика Николаj Велимировић