Успешно одржан први „Видовдански сабор са котлићијадомˮ на Малти!

Још један догађај одржан на велики празник, Видовдан 28. јуна у Буџиби на плажи Та Фра Бен, успешно је одржан Видовдански сабор са котлићијадом на Малти. Уз помоћ Српске православне Цркве, Куд „Дукат” , учесника такмичења и свих окупљених тога дана, за помоћ вишедетним породицама, сакупљено је 1.453 евра.

Ово је био четврти хуманитарни догађај на Малти. Кренуло се са Пикадом из блока не тако давно у фебруару ове године. Одржани су још Биоскоп из блока и Васкршња туцијада. Ово је до сада било најмасовније окупљање.

Захваљујемо се свим такмичарима и присутнима, као и онима који су подржали акцију, а нису били у могућности да присуствују. Поред скупљених донација сви заједно будимо свест о томе да широм Балкана постоје више десетина хиљада породица које живе у јако тешким условима за живот.

Захваљујемо се и спонзорима који су подржали први Видовдански сабор:

 • Бар Наша прича – 50 евра
 • Chef’s gril –  техничке ствари (гориво, агрегат, фрижидер, котлићи)
 • Prime time – озвучење
 • Tec ltd –  две тенде
 • Green Mt – селекцију и одлагање смећа

На самом турниру било је 6 екипа за котлиће, током такмичарског дела дана чланови екипа су се на смену купали у мору. Док је најмање један члан остајао да „држи” ватру и припрема јело. Екипе су упознате са тиме да је у току Петровдански пост и по слободној вољи могу да праве посно или мрсно, а представници Цркве су обезбедили посно послужење, традиционална српска јела.

Дан је био прелеп, не само због ведрог неба колико због здравог расположења. У другом делу дана, за окупљене госте и пријатеље одржана је мини приредба. Отворена је читањем текста из 1916. године Владике Николаја у Лондону у катедрали Светог Павла и интонирањем химне „Боже правде” у изведби Црквеног хора.

Најлепши део приредио је Куд Дукат, дечаци и девојчице старости од 6 до 11 година, извели су своју тачку. Такође су отпевали две песмице, на које нико од присутних није остао равнодушан. Певали су сви заједно са децом у глас, стегло се срце у грудима, очи засузиле.

Осетила се јака емоција, застајао је дах на тренутке и да нисмо тако поносан народ ко што јесмо плакали би једни пред другима тај дан без срама. На крају је Отац Ристо одржао помен и захвалио се свим присутнима. Нисмо и не смемо заборавити ко смо и никада не дозволити да се изгубимо од вере. Након тога се наставило дружење уз музику и „колце”. Скупу је присуствовала и бивша председница Малте, Marie-Louise Coleiro.

Дефинитивно је започета једна лепа традиција.

Редослед победника:

 1. Jah Rulz
 2. Марко Врсајковић и Никола Каралић
 3. Српски синови

Што се тиче награда , најуспешнији су добили поклон ваучере од спонзора:

 • Ресторан Фамилија – поклон ваучер од 50 евра
 • Ресторан Pasta&Co – поклон ваучер од 50 евра
 • Ресторан Paparrazi 29 – поклон вaучер за 4 особе
 • Хотел The Barrister – поклон ваучер, ноћ у хотелу за 2 особе

После свега захваљујемо се свим хуманим људима на пруженој подршци. Сви који су се затекли тамо намерно или случајно, сложиће се у једној ствари. Ово је било нешто више од дружења, поред донације која је прикупљена послата је јасна порука. Срби на Малти знају одакле су. Дижемо темеље на овом „малом камену” у Медитеранском мору. Нема предаје!