Завршена кућа шесточланој породици Братић – за лакши живот четворо малишана из Билеће (видео)

У току 2021. године смо први пут посјетили забачено и опустјело сеоце Брестице код Билеће. Возећи се по обронцима кршевитих херцеговачких брда, стигли смо до шесточлане породице Братић. Породицу чине отац отац Миро (36), мајка Ивана (33) те синови Видак (14), Томо (11), Радован (5) и кћерка Маја (9).

Отац Миро је једини запослен, а поред редовног посла Миро се бави још шумом и сточарством и у Брестицама држе 15 коза и три краве. Дјеца им помажу још од малих ногу, а прекаљени у борби за живот у кршу, постали су јаки као камењар којим газе, а у њиховом ријечнику не постоји ријеч предаја нити знају њене синониме.

Прије неколико година, Миро је успио да купи плац у Билећи на којем је почео градити кућу. На овај потез се одлучио највише због будућности дјеце. Како каже, једном се десило да је село сњежним наносима било потпуно одсјечено од људи, те је хеликоптер доносио потребне намирнице. Терен није само зими неприступачан него и осталом дијелу године, обзиром да се до Братића долази стрмим и катастрофалним макадамом, а пут је асфалтиран само једним дијелом. Такође, дјеци је тешко ићи у школу која је километрима удаљена јер аутобус по њих долази само до краја асфалтираног дијела пута.

Ови храбри родитељи одлучили су да поштеде своју дјецу ових мука и да им обезбиједе лакше одрастање. Међутим, у Брестицама намјеравају да се наставе бавити сточарством као што су то до сада радили. Своју ђедовину неће заборавити и пустити је да зарасте.

Са примањима које имају и данашњим поскупљењима, Братићима није било изводљиво да ни у наредних неколико година заврше кућу, а и тад. Тако да им је наша хуманитарна организација прискочила у помоћ. Током године у етапама смо куповали грађевински материјал, а вриједни отац Миро је својим рукама и уз помоћ најстаријих синова Видака и Томе градио кућу.

Тако је прва етапа радова била да подигну спрат куће у коме ће живјети. Након спрата куће стигао је кров и на кућу је постављена нова столарија, што је била друга етапа радова. Пред сам крај године кренули смо са унутрашњим радовима и постављањем изолације и фасаде на кућу. Ту се наш вриједни домаћин већ био уморио од радова, па смо у помоћ позвали и додатну екипу радника.

На самом крају године, када су завршени сви радови, као шлаг на торту кућа је опремељена намјештајем (кухиња, четири кревета, два радна стола, сто и шест столица, кревет самац, два ормара, пет мадраца, столица, тросјед, двосјед и фотеља) и бијелом техником (шпорет на дрва, фрижидер, два замрзивача и електрични шпорет) и постављена је заштитна ограда.

Укупна вриједност помоћи је износила 107.759,40 КМ.

Породица Братић жељела је  да се пресели у Билећу како би својој дјеци обезбиједила лакши и просперитетнији живот и успјели су у томе. Хиљаде хуманитараца се удруженим снагама укључило у акцију и малим Братићима успјело обезбиједити собе, топле кревете, простор за играње и доста нових другара  у насељу у којем сад живе. Свако по мало, није било тешко, а погледајте шта смо постигли!

Широм Херцеговине прошла година прошла је у организовању велик број различитих догађаја на којима се сакупљао новац за помоћ породици Братић. У акцију се укључио и Билећанин Немања Милићевић који је возио бицикл од Билеће до Манастира Острог и назад у дужини од око 200 километара да би сакупио новац за породицу Братић, у Требињу је одржана Тројка из блока и Синдикални концерт, док су наши Билећани за своје суграђане скупљали средства на Фолклору из блока, Мундијалу, Биоскопу и Билећа фест-у, а акцију је подржао и наш канадски огранак који из године у годину све више средстава обезбјеђује за пројекте у Републици Српској.

Хвала свима на уложеном труду јер нема ничег љепшег него на крају пројекта видјети осмијехе на лицима дјеце, а vвелико олакшање на родитељима.

НЕМА ПРЕДАЈЕ!

Рачуни и потврде финансиране помоћи