Завршене куће породицама у Лопарама

Хуманитарна организација Срби за Србе у склопу једног од својих највећих пројеката –  БОРБА ПРОТИВ ПОПЛАВА – завршила је акцију помоћи за породице са децом које су настрадале од последица поплава и клизишта током 2014. године на територији општине Лопаре у Републици Српској. Завршени су радови на изградњи три куће породицама Митровић, Гашић и Јокић. Укупна вредност помоћи износи 78.296 КМ.

 Клизиште је у потпуности онеспособило живот у кући породици Митровић

Ове три породице су остале без својих домова због клизишта која су нанијела велику штету становницима Лопара. Прва породица којој смо помогли је породица Митровић.

 Постављање темеља за изградњу нове куће породици Митровић

Милосавка Митровић је самохрана мајка четворо дијеце: Перице (19), Стојанке (17), Драгане (10) и Дражена (8). Били су приморани да се иселе из породичне куће која је оштећена током одрона, али се није срушила него је клизиште створило пукотине и нанијело велику штету после које више није безбједно живјети у њој. Породица се привремено преселила у локалну ветеринарску станицу и надала се да ће се стећи услови и да ће се вратити нормалном животу.

 Тренутно стање куће породице Митровић

Хуманитарна организација Срби за Србе испунила је њихову наду и изградила за Митровиће кућу на плацу који је великодушно обезбједила општина Лопаре, а за изградњу је потрошено 23.357,60 КМ. На новој кући породице Митровић је настављено са радовима током 2015. године – урађена је фасада и уређена је унутрашњост. У наставку акције потрошено је 10.430,18 КМ и кућа је спремљена за усељење. Хуманитарна организација Срби за Србе је 2015. године предала кључеве од новог дома Митровићима.

 Срби за Србе са породицом Митровић у њиховом новом дому

Општина Лопаре има план да у 2016. години доведе воду до куће како би породица коначно могла да се усели и врати нормалном животу. Укупна новчана средства која су потрошена за изградњу куће породици Митровић износе 33.787,78 КМ.

 Породица Гашић испред своје старе приземне куће 2014. године

Друга помогнута породица је породица Гашић. Они су живјели у приземљу куће која је током клизишта била затрпана блатом због незгодног нагиба терена. Код њих је било могуће на већ постојећем приземљу куће изградити нови дом, тако да се одмах прешло са речи на дела.

 Радови на дозиђивању новог спрата

 Тренутни изглед породичне куће Гашића

Многобројну породицу чине отац Цвијетин и супруга Марина који имају шесторо дијеце, од којих су двије ћерке удате. Са родитељима су још увек Дијана (24), Ристо (19), Винка (15), и Ивана (10 ). Са њима под истим кровом живе и Цвијетинови родитељи Дико и Пелка, и његов брат Ристо. Ристо има двоје дијеце – Данијела (12) и Блаженка (11).

 Најмлађи Гашићи поред материјала за унутрашње малтање

До 2015. године кућа је озидана и покривена, а уложено је 13.857,03 КМ, док је у 2015. години купљена столарија и материјал за малтање унутрашњих зидова у вредности од 4.284,30 КМ. За остале радове на својој новој кући ће се побринути многобројна, вредна породица.

 Марина Гашић са децом испред своје дограђене куће

Укупна новчана средства која су потрошена за изградњу куће породице Гашић су 18.141,33 КМ.

 Испуцали зидови на кући породице Јокић, 2014. године

Трећа породица којој је Хуманитарна организација Срби за Србе изградила кућу је породица Јокић из села Пипери. Мајска клизишта су покренула брдо изнад њихове куће и помјерила је. Кућа није срушена, али геолошка комисија је утврдила да породица Јокић мора напустити дом.

 Озидани темељи за нову кућу Јокићима

 Радови током 2014. године на новој кући породце Јокић

Отац Сретен и супруга Љуба живе са троје деце Данијелом (20), Неђом (18) и Марком (13). Сретен, нажалост, болује од трихинозе. Поред дјеце, издржава и супругину мајку која болује од Паркисонове болести. Током године Јокићи су имали и смртни случај – након тешке болести Сретенова мајка је умрла. Породица Јокић живи у сиромаштву, без икаквих примања.

 Тренутни изглед нове куће породице Јокић

До 2015. године у градњу новог дома за Јокиће уложено је 15.150 КМ, а наставак радова је слиједио и у 2015. години када је кућа покривена, столарија постављена и унутрашњи радови приведени крају. Током 2015. године утрошено је још 11.216,46 КМ. Сада породица Јокић напокон има кућу у којој могу мирно да живе.

 Заједничка слика са Јокићима испред нове куће

Укупна новачана средства која су потрошена за изградњу куће породици Јокић су 26.366,46 КМ.

 Уручење захвалнице Хуманитарној организацији Срби за Србе

Средином прошле године општина Лопаре уручила је Хуманитарној организацији Срби за Србе захвалницу за помоћ у санацији штете настале након поплава.

 Захвалница општине Лопаре

Породице Митровић, Гашић и Јокић се захваљују донаторима из целог света који су били уз њих када је најтеже и омогућили им нови кров над главом, као и добрим људима који су им помагали да се радови заврше.

Рачуни и потврде финансиране помоћи