„Завртело ми се у стомаку када сте позвали да саопштите да ћете нам помоћиˮ – успешна прва СЗС акција у Тутину (видео)

Породица Бојовић из Тутина, коју чине самохрана мајка Љуља и њена деца Љубица (9) и Иван (6), напокон је добила своју нову кућу. Љуља је, присетимо се, дошла 2009. године из Албаније и удала се за Србина. Он је трагично настрадао на трактору 2016. године док је радио у шуми да би обезбедио кору хлеба за своју породицу. Тада је Љуља решила да уз помоћ свог девера и добрих људи остане да живи у Србији.У Тутину је, нажалост, остало сада већ мање од 1.000 Срба, тако да је њихов останак од великог значаја за целу српску заједницу. Након трагедије девер Радисав јој је рекао:


Иако не могу ништа да ти браним, волео бих да због деце останете овде и учинићу све да вам помогнем!

Унутрашњост започете куће током наше прве посете


Започета изградња куће током наше прве посете

Његово обећање није остало само на речима. Убрзо је покренута изградња куће која би се налазила ближе њему како би могао да, осим о својој породици, брине и о њима.


Хвала мом деверу без којег не знам шта бисмо. Хвала организацији ʻСтари Рас из Панчева која је стала иза акције. Хвала свим добрим људима, а хвала и вама у организацији Срби за Србе без које све ово не би било готово. Крајем прошле године понестало је средстава, а кућа је била урађена до плоче. Када сте дошли пролетос, нисам могла да поверујем да све може бити тако брзо готово, али улили сте ми огромну наду. Данас је, ево, кућа готова, опремљена, остало је још само воду да решимо и можемо да се уселимо – препричава домаћица Љуља.

Плац и кућа која се налази у насељу Митрова неће моћи да се отуђе док деца не напуне 18 година.


Брат и ја се стално играмо у комшилуку са осталом децом и нова кућа нам се пуно свиђа, имаћемо и своје собе. Иван, ипак, највише воли кад оде са стрицом у шуму да секу дрва – причала нам је мала Љубица која носи бакино име и стално се смешка.

Бојовићи сада напокон имају нову кућу и прилику за нови живот, али акција Хуманитарне организације Срби за Србе није на томе стала.


Лично смо се уверили како је вредни српски домаћин Радисав засукао рукаве како би им помогао стопирајући, притом, радове на својој кући. Тим потезом нас је одушевио, а временом смо сазнали и да је учествовао и у рату на Косову и Метохији као припадник полиције крајем деведесетих година. Решили смо, стога, да изненадимо њега и његову породицу тако што смо помогли и њима око постављања изолације на кући. То је укупно коштало 178.193 динара, док је 2.050.959 динара издвојено за Љуљу и децу. Од Радисава смо такође откупили краву са телетом, коју смо даровали породици Бандовић код Сјенице – рекао је Немања Мељанац, члан УО Х.О. Срби за Србе, који је координисао овом акцијом.


Радисав Бојовић, јунак ове наше приче, испричао нам је:


Искрено, када сте ме позвали месец дана након ваше прве посете, завртело ми се у стомаку од ишчекивања да ли ћете помоћи Љуљи или не. Јако сте ме обрадовали када сте се укључили. А за ово што сте помогли и мојој породици, не знам шта бих вам рекао. Знам да има пуно угроженијих породица, али хвала вам од срца што мислите и на нас који живимо овде. Стварно сте момци који не обећавају, али завршавају!


Радисав са представником наше организације током наше прве посете

Радисав живи са супругом Драганом, сином Немањом (18) који је успешан џудиста и ћерком Катарином (16).

Била је ово прва акција наше организација на подручју Тутина. Помогли смо две породице, а надамо се да ћемо их помоћи још у годинама пред нама. Позивамо стога све добре људе да буду наши редовни донатори!

 

Рачуни и потврде финансиране помоћи