Живот у кући старој 100 година – посета породици Перуничић код Бијелог Поља

У селу Павино Поље на самом „крају” општине Бијело Поље живи породица Перуничић. Драган и Светлана имају четири снажна разлога за живот, четири сина. Илија (18), Никола (16), Иван (16) и Божидар (13) одрастају у кући старој скоро 100 година. До куће се стиже након неколико километара вожње макадамом.

Дочекао нас је Божидар који је, иначе, рођен на Бадње вече, па у складу са тим носи и име. На питање где су преостала браћа, одговорио нам је:


Илија иде у школу у Подгорици, а Никола и Иван су у Шавнику.

Имају они и ближих градова од Шавника, али тамо могу бесплатно да користе дом што је пресудило у избору школе. Кад нису у школи, ови момци су од велике помоћи свом оцу.


Имамо пет хектара земље, стари воћњак, врт са поврћем, две краве, десетак кокошака и једну свињу. Кад су ту, око свега ми помажу. Мени су, иначе, отац и брат погинули у саобраћају, а рано сам остао и без мајке. Супруга и синови су ми све што имам – каже отац Драган.

За Перуничиће смо сазнали преко оца Дарка Пејића из Бијелог Поља јер се Црква летос ангажовала да им обезбеди краву, након што су остали без једне. Код њих смо стигли у сумрак, па нисмо могли направити много фотографија како би дочарали прелепе пејзаже који окружују њихову кућу.


Јесте лепо, али је и тешко. Боримо се колико можемо, али, нажалост, посла за мене нема. Идем у дневницу кад има негде. Нама је, иначе, увек било лакше да одемо да тргујемо у Србији у Бродареву, него да идемо у Бијело Поље, али сада то није могуће због границе – додаје Драган.

У породици су сви, Богу хвала, здрави. Једино домаћин има проблема са притиском. Воду у кући немају, као ни купатило. Покућство је старо и дотрајало.


Жеља нам је да направимо једно купатило, али пуно би нам значили трактор и прикључне машине. Стари који смо имали је покварен и не вреди поправљати га. Ако можете шта, помозите.

Саслушали смо жеље ове скромне породице и обећали да ћемо их имати у виду у наредном периоду. Позивамо све донаторе Хуманитарне организације Срби за Србе да учествују у овој и свим другим акцијама које спроводимо.