„Боримо се и не дамо на себе” – стигла помоћ за Зејаке код Бијелог Поља

Хуманитарна организација Срби за Србе је помогла породици Зејак из села Дрндари код Бијелог Поља. Породицу чине самохрани отац Драган, Николина (5), Митар (8), Василиса (9) и Теодора (11). Помоћ се огледала у крави са телетом (1.200 евра), косачици (1.350 евра) и грађевинском материјалу (лиму и дасци) за покривање куће (1.642 евра). Пошто смо породици крајем прошле године испоручили и грађевински материјал за доградњу купатила (1.175 евра), укупна вредност помоћи износи 5.367 евра.

Зејаци живе неколико километара од главног пута и до њихове куће се долази лошим макадамом и кроз брдовит крај. Раније су живели у Бару, али су пре четири године, када се Драган разишао са супругом, дошли овде. Децу смо затекли таман кад су дотеривали краве.


Сваког дана их терамо на испашу на оно брдо што видите. Док су биле литије враћали смо их раније да бисмо могли да стигнемо – прича нам, сада већ, искусна чобаница Теодора.

И заиста, Зејаци су нас неколико пута пријатно изненађивали шаљући фотографије са литија у Бару и Бијелом Пољу које су организоване у циљу одбране провославних светиња. Деца су раздрагана и сложна.


Деца су мој понос. За мене могу рећи да сам овакав и онакав, али трудим се колико могу децу да изведем на прави пут и да им обезбедим боље услове за живот. Доста ми је значила ваша помоћ јер ме је подстакла и још неке ствари да завршим. Нешто мало спорије иде, али полако, даће Бог. Битно је да се боримо и да не дамо на себе – рекао је домаћин Драган.

И тако, Зејаци уз доста муке, али с осмесима на лицима, вредно воде своју свакодневну борбу. И да имамо шта, не бисмо могли оцу Драгану замерити ништа с обзиром да нас је купио не само лепим васпитањем своје дивне деце, већ и тиме што нас је, упркос својој немаштини, замолио да помогнемо једну другу породицу:


Истина је да треба и нама још свашта, али прече је њима сада. Ако можете икако, помозите им да започну изградњу куће.

Нисмо могли ништа обећати унапред с обзиром на преко 800 породица које имамо тренутно на чекању, али уздамо се у Божију и помоћ наших донатора да ћемо стићи до свих. Растали смо се пријатељски уз чашицу ракије у сеоској кафани где смо сели заједно са Драганом, његовим кумом и другим мештанима, уз наду да ће бити прилике и за нове сусрете.

Посебну захвалност дугујемо Србима у Кини који су овај пројекат подржали донацијом од 2.400 евра. Позивамо све донаторе наше организације и све људе добре воље да подрже и наредне активности наше организације у Црној Гори и широм Балкана!

Рачуни и потврде финансиране помоћи