Дружење уз палачинке и представљање Х.О. Срби за Србе у Словенији

Хуманитарна организација Срби за Србе је у недељу 3. фебруара 2019. године организовала хуманитарно дружење уз палачинке у Парохијском дому цркве Светих Ћирила и Методија у Љубљани. Уједно је одржано и представљање организације, као и прикупљање прилога за наше најугроженије сународнике на Балкану.

Свештенство је благословило читав скуп, а православни верници су показали да брину за ближње своје. У веома кратком времену прикупљено је 2.028,5 евра, 500 динара и 1 КМ и тиме је послата јасна порука: Срби ће се постарати за браћу своју, где год се она налазила!

Само недељу дана од нашег првог догађаја у Љубљани када је на Пикаду из блока прикупљено чак 900 евра, одржан је овај нови успешан скуп. На ова два догађаја прикупљено је скоро једнако средстава као и у читавој прошлој години у Словенији што показује да та земља убрзо постаје једно од нових упоришта наше организације. Посебно нас радује што је свештенство изразило велико интересовање и пружило огромну подршку за реализацију пројеката у оквиру наше хуманитарне организације.

Уз Божију помоћ, догађај се након литургије одржао у Парохијском дому пред више од 150 људи. Пред сам почетак отац Раде је одржао беседу и напоменуо како увек морамо да бринемо за ближње своје, а потом је уследило и представљање нашег рада. Чињенице су говориле саме за себе и слушаоце остављале без даха: преко 2.300 породица и 12 000 деце добило је нову наду и нову снагу да остану на својим вековним огњиштима. Потпомугнуте су народне кухиње на нашем Косову и Метохији, многе школе, вртићи, болнице и домаћинства у свим крајевима где живи српски народ захваљујући, сада већ, преко 20.000 донатора који су у протеклих 13 година уплатили преко 3.200.000 евра. О свему томе испред наше организације говорио је Саша Вигњевић из Приједора.

Поред формалног дела овог сабирања српске заједнице у Љубљани, млади људи поново су се удружили и испекли преко 400 палачинки и тако учинили догађај још интересантијим. Гости су стајали у дугим редовима како би пружили свој допринос у прикупљању прилога. И последња палачинка се појела, а за само два сата прикупљен је невероватан износ због чега се свима најискреније захваљујемо! Такође се захваљујемо и свештенству које у великој мери подупире наш рад, као и браћи из Београда, Граца, Приједора и Козарске Дубице која су дошла на овај скуп и свим осталим учесницима на њиховом доприносу.

На крају овог извештаја морамо напоменути да и даље позивамо све Србе широм Словеније да нам се активно придруже у нашем раду. План је да уследе догађаји широм Словеније који ће бити крунисани Тројком из блока у Љубљани и формалном регистрацијом новог огранка наше организације. Дођите и уверите се како су нам срца пуна после сваког догађаја који приредимо како би помогли и улепшали макар један дан нашој браћи и сестрама којима је потребна помоћ.

Списак свих приложника можете пронаћи у листи донација за фебруар.