„Ја сам свестан да је данас тешко издвојити велика средства, али мени би и једна цигла много значила“ – помозимо скромном Рајку Делићу из Обреновца

Породицу Делић чине отац Рајко, мајка Васиљка, као и деца Драгослав (16), Горан (14), Стеван (12), Марија (10) и син из Рајковог првог брака који живи у Београду али је често код њих, Ристо (27).

Рајко је ратни војни инвалид, и због тога је спречен да се бави било каквим тежим физичким пословима. Приморан је да често одмара јер гелери који су му остали у телу му стварају проблеме у свакодневном функционисању. Али он се и поред свега тога труди да што више обезбеди за своју породицу, па тако често одлази у манастире где поред помоћи коју пружа успут успе и да заради нешто додатног новца, јер је једини извор прихода за породицу Делић инвалиднина коју Рајко прима.

У тренутку наше посете, Рајко је био на таквом путу у Херцеговини.

Васиљка је домаћица која брине о деци али узгаја кокошке и поврће у пластенику, напомиње да је све природно и да успе нешто да прода ако остане вишка од њихових потреба. Каже и да док нису имали мотокултиватор, земљу су обраћивали ручно.

Драгослав од влаге у кући која је последица великих поплава 2014. године има астму, али је такође веома добар ђак средње школе „Никола Тесла“ у Београду. Освојио је награду на општинском такмичењу из технике и технологије, воли природне науке као и његов брат Горан (14) који је ученик седмог разреда. Стеван иде у пети разред а Марија у трећи.

Ова лепо васпитана и љупка деца деле једну спаваћу собу, док њихови родитељи спавају у предсобљу јер је у њиховој спаваћој соби много велика влага.

Рајко се из Херцеговине на кратко јавио телефоном, и на наше питање шта им је најважније да им се обезбеди он скромно додаје:

„Ја сам свестан да је данас тешко, и да је тешко издвојити велика средства, али и иједна цигла мени би била довољна.“

Оно што и његова супруга и он прво напомињу да је у најлошијем стању је кров куће који прокишњава, као и огромна влага која је у целој кући.

Пошто се Рајко бави дубокорезом, значила би му комбинована столарска машина.

Хајде да заједничким снагама обезбедимо суву и мирисну кућу без влаге, чије зидове красе иконе православних светаца и Рајкови радови дубореза.