Космет је наш дом, а испоруком нове помоћи нашем народу, то и потврђујемо на делу!

Наш камен темељац, наш камен међаш, наш завет, наше Косово и Метохија. Шта је за нас Косово и Метохија, дом или кућа? Кућа се може продати и раскућити, дом не. За нас, Косово и Метохија је дом, онај коме се увек радо враћамо, дом из ког смо потекли, а који нисмо заборавили. Свраћамо да посетимо наше намучене сроднике, да им помогнемо да заједно сачувамо дом, у ком ће наша заједничка поколења спокојно живети, у ком ћемо се у вековима сабирати, хрлити с љубављу као старој мајци у наручје, прослављати заједничке нам славе испред дечанских, грачаничких, пећаршијских икона.

Недељама уназад, стрепње, немир, борбе видљиве и невидљиве, оне свакодневне и оне које нас тек очекују, прожимају душе и мисли свих који Космет сматрају својим домом. Ми као организација, наставили смо да радимо наш посао најбоље што умемо, без обзира на све околности. Посећено је седамнаест породица из косовског поморавља и ибарског колашина и пет породица са подручја Метохије. Вредност последње спроведене акције на подручју Космета у 2022. години износи 64.040 евра.

Обиласке породица започели смо посетом породици Станковића из села Доње Кормињане. Породицу чине отац Живорад, мајка Гордана, син Мирослав (28), његов брат Слободан (32) са супругом Сањом (35) и дечицом Тадијом (5) и Игњатом (2). Породици је обезбеђен грађевински материјал за нову кућу у износу од 3.000 евра, с обзиром да је кућа у којој живе доста стара, а да им недостаје средстава да доврше нову коју су започели да граде.

Након Станковића, у Пасјану посећујемо две породице. Богдан Петковић је самохрани отац, који живи са сином Матијом (14). Петковићима је обезбеђено основно покућство у виду шпорета, фрижидера, замрзивача, веш машине, шпорет на дрва, трпезаријског стола са четири столице и два кревета. Вредност испоручене помоћи износи 2.150 евра.

Њиховим комшијама породици Стојановић обезбеђена је ПВЦ столарија у износу од 3.300 евра. Породицу чине отац Слободан, супруга Милица и ћерке Софија (5), Лана (3) и Јована (1).

У селу Горње Кусце, посећујемо такође две младе породице. Прво је посећено домаћинство Цветковића, које чине родитељи Дејан и Снежана и беба Ника (2 месеца). Породица је донедавно живела приватно, али су успели да изграде своју кућу, којој је недостајала изолација. Наша организација је обезбедила тражени материјал за изолацију, за шта је издвојено 1.850 евра.

Породицу Стојановић чине отац Бојан, његова супруга Драгана и чак четири ћерке Милица (11), Теодора (8), Исидора (4) и Софија (2). Од пара које су добили од својих родитеља, купили су кућу у Кусцу коју су кренули да проширују, али немају средстава да је доврше. У ту сврху, обезбеђена им је ПВЦ столарија и материјал за изолацију. Издвојено је 2.350 евра да би се набавио поменути материјал.

У Новом Бадовцу помогнута је породица Владице и Данијеле Станишић. Са њима у кући су још и њихове две ћерке Магдалена (13) и Кристина (10). С обзиром да је породица расељена из Словиња, од општине су добили кућу, на којој је столарија доста лоша. Из тог разлога, обезбеђена им је нова ПВЦ столарија у износу од 2.150 евра.

Следећа помогнута породица, били су Младеновићи из Ливађа. Породицу чине родитељи Витомир и Сања и три ћерке Емилија (13), Христина (7) и Нина (3). И ова породица је започела са изградњом куће, што нас радује, јер самом градњом куће, породица је истрајна у намери да остане на Космету. Нажалост немају средстава за довршетак исте, тако да им је наша организација обезбедила материјал за изолацију куће у вредности од 1.850 евра.

Доња Гуштерица је била следећа локација, на којој је обезбеђена помоћ за још две породице. Прво је помоћ стигла до породице Лазаревић, коју чине супружници Игор и Ивана, са сином Миљаном (17) и ћерком Миљаном (14). Породица живи у доста старој кући, која је испуцала, а истовремено недостаје и додатног простора. Њима је обезбеђен грађевински материјал у вредности од 2.500 евра, како би започели радове на проширењу свог породичног дома.

 

Породицу Ђорђевић чине самохрани отац Небојша, његов син Стефан (14) и његови родитељи Бранче и Вишња. Породични дом им је знатно оштећен, након поплава које су погодиле ово подручје. Потребна је хитна санација, како би се спречило даље пропадање. Из тог разлога, обезбеђена је ПВЦ столарија и додатни грађевински материјал у вредности од 2.800 евра.

У месту Црквена Водица, помогли смо породицу Љубише Марковића. Љубиша има супругу Драгану, ћерке Анастасију (20), Андријану (18) и сина Василија (13). Навели су да им је најпотребнија помоћ у виду материјала за изолацију куће, који им је убрзо и испоручен. Вредност испоручене помоћи износи 1.800 евра.

Којићима из места Врбовац, обезбедили смо такође помоћ у виду ПВЦ столарије и поврх тога нешто ламината за дечије собе. Ово домаћинство чине супружници Небојша и Андријана, са дечицом Николом (14), Бобаном (9) и Андријом (8). Уплатили смо 3.400 евра, како би све било обезбеђено што треба.

Имајући у виду актуелне проблеме и притиске којима су изложени наши сународници на северу покрајине, а чија су последица поновне барикаде и блокаде магистралних путева, нисмо били у могућности лично да посетимо неколицину породица, којима је помоћ обезбеђена. Суштина је, да је породицама испоручена договорена помоћ, а утиске о значају добијене помоћи, чућемо неком другом приликом.

Договорена помоћ, испоручена је за породицу Радоја Нешића из Србовца. Радоје са супругом Бојаном има синове Немању (21), Давида (15) и Матију (14) и ћерку Даницу (10). Тренутно живе у старој кући, пошто нису још увек у могућности да се преселе у нову, коју им је општина саградила. Недостаје им малтене сво основно покућство, тако да им је наша организација обезбедила замрзивач, веш машину, кухињске елементее, сто са четири столице, четири кревета на развлачење, четири ормана и угаону гарнитуру. За све поменуто, издвојено је 2.700 евра, тако да ће Нешићи врло брзо моћи да се преселе у свој нови дом.

У Житковцу смо обезбедили помоћ за породицу Миломира и Лизе Филиповић. Миломир је имао заиста тежак живот, након што је протеран из села Балинце код Вучитрна, дуго је живео у просторијама на железничкој станици. Ипак је уз велики труд успео да прикупи нешто новца, како би купио кућу и мало земље. Са супругом Лизом, успешно одгаја четворо деце, ћерке Емилију (12), Јулију (11), Тијану (8) и сина Лазара (10). За њих смо обезбедили ПВЦ столарију, и по један електрични шпорет и шпорет на дрва. Вредност обезбеђене помоћи износи 2.800 евра.


Самохраној мајци Шмигић Бранкици из места Бањска, помогли смо набавком основног покућства, како би могла у нешто пристојнијим условима да одгаја сина Василија (13). Утрошили смо 2.000 евра, за набавку кухиње, фрижидера, електричног шпорета, замрзивача, угаоне гарнитуре, једног француског кревета, ормана и комоде. Породица треба да се ускоро усели у новоизграђене станове, које је финансирала држава Србија, тако да је било потребно обезбедити сво наведено покућство.

Нисмо могли да дођемо ни до Зубиног Потока, где смо помогли породице Обрадовић и Михајловић. Породицу Обрадовић чине отац Вељко и мајка Мирјана, и деца Ана (14) и Тамара (8). За грађевински материјал који је био наведен као примарна потреба овој породици за градњу нове куће, издвојено је 3.000 евра.

Тужна прича подстакла нас је да обезбедимо значајну помоћ породици самохраног оца Срећка Михајловића, који има четворо деце Анђелију (12), Снежану (10), Благоја (9) и Андрију (6). Живе од социјалних примања и повремених донација, које наставници у школи обезбеде за децу. Најстарије ћерке, практично још дечица, преузеле су обавезе око куће и око бриге о млађој браћи. Како нам је њихова наставница пренела у молби за помоћ, често пута су знали да дођу у школу зими, без основне обуће и одеће за зимске услове. Наша организација им је обезбедила помоћ у износу од 3.000 евра, којом је обухваћена набавка следећег покућства: тросед, двосед, фотеља, три ормана, фрижидер, машина за судове, микроталасна, усисивач, шпорет, мали сто, тепих и постељина.

На крају овог дела акције, помоћ је испоручена и породици Мутавџић из села Дрен. Отац Миладин, мајка Милица и ћеркице Јована (8) и Александра (3), живе доста тешко у старој кући. Жеља им је била да реновирају део куће, стога им је обезбеђена помоћ у виду грађевинског материјала у износу од 3.000 евра.


У Метохији, у склопу ове акције, испоручена је помоћ за пет породица. Прва помогнута породица, била је породица Вечевић из Велике Хоче, коју чине отац Бранко, супруга Марија, и деца Дејан (14), Милица (11) и Наташа (6). У заједници са њима живе и Бранков отац Станимир и мајка Светлана. За време рата 1999. године, на Паштрику је погинуо Бранков рођени брат. Вечевићима смо обезбедили помоћ у виду ПВЦ столарије у износу од 3.000 евра.

Посетили смо и породицу Милосављевић из Гораждевца. У овом домаћинству живе супружници Ивица и Јелена, са синчићима Василијем (3) и Петром (1). Породици је обезбеђен систем за грејање (радијатори и шпорет), а вредност испоручене помоћи износи такође 3.000 евра.

Стари познаници, породица Ђурић из Осојана, коју смо помогли два пута до сада, прво давне 2011. године набавком замрзивача и четири столице и почетком ове године набавком прикључака за пољопривредне машине, помогнути су опет, на велику молбу Епархије рашко-призренске. Циљ је био да се кроз заједничку акцију, купи кућа за ову породицу, како би власништво над кућом остало у српским рукама. У акцији су учествовали: Баштионик, Србија за младе, Сви за Космет, Фондација Делије, Епархија рашко-призренска и брачни пар В. Подсетимо, у овом домаћинству живе супружници Радош и Мирјана, са ћеркама Ивоном (14), Ланом (12) и Теом (10). Наша организација се прикључила овом апелу и приложили смо 10.000 евра, како би се поменута кућа купила.

У страдалном селу Рудице, посећена је породица Дејана Дашића. У овом домаћинству, он живи са супругом Магдаленом, сином Миљаном (14) и ћерком Симеоном (5). Породици смо помогли већ 2020. године, набавком материјала за изолацију куће, а овај пут смо у вредности од 650 евра, набавили кревет, орман и два сточића за спаваћу собу.

Акцију смо завршили, посетом породици Рашковић из села Дугоњево крај Клине. Самохрана мајка Силивија, у кући живи са сином Петром (10). Због потреба доградње једне собе, обезбеђен им је грађевински материјал у вредности од 3.000 евра.

Велику логистичку подршку у овој акцији, као и много пута пре тога, пружили су нам наши сарадници и пријатељи из Епархијске добротворне организације Мајка девет Југовића из Грачанице и манастира Високи Дечани.

Значајан допринос реализацији ове акције, дао је наш водећи Tattoo мајстор Слободан Пепић, који је организацијом Tattoo семинара у октобру ове године, заједно са учесницима, прикупио 20.064 евра, који су прослеђени нашој организацији.

Сви ми који у срцу носимо Косово и Метохију, можемо рећи да смо најбогатији људи на свету. Они који нам кажу да тамо нема више ништа наше и да све треба препустити, празних су срца, сиромашни, јер немају такво богатство, које би могли да изгубе. Радујемо се, јер смо приложили још једну велику добротворну акцију у богату ризницу за очување Космета, а та ризница је нешто највредније што ћемо оставити у завештање својим потомцима.

 

Тренутно стање
Последња промена: 9. јун 2024.
14.451.919 РСД
24.284 USD
10.684 CAD
41.203 EUR
10.640 EUR
147.786 SEK
66.739 NOK
Прикупљено од 2006.год:
15.532.402
Помогнутих породица:
3.300
Помогнуте деце:
16.000
Циљ за 2024.годину:
3.500.000 EUR

Прикупљено у току 2024.год: 1.434.905 € од 3.500.000 € (41%)

СМС на 7763 (200 дин.)
Динарски рачун
: 160-279491-71

 • Прикупљено у 2024.години: 39.051.966 дин.
 • Прикупљено од 2007. године: 596.283.785 дин.

Позови 17763 (3 КМ)
КМ
: 5620128130024158

 • Прикупљено у 2024.години: 130.769 КМ
 • Прикупљено од 2010. године: 3.261.530 КМ

Текући рачун: 510-91548-03

 • Прикупљено у 2024.години: 6.131 €
 • Прикупљено од 2015. године: 408.351 €

Check payable to: Serbs for Serbs
PO Box 34206, Chicago, IL 60634

 • Прикупљено у 2024.години: $ 74.954 USD
 • Прикупљено од 2010. године: $ 2.368.510 USD

Cheque payable to: Serbs for Serbs Canada
635 The Queensway, LL, Toronto, ON M8Y 1K6
Interac E-transfer to
donate@serbsforserbs.ca

 • Прикупљено у 2024.години: $ 85.458 CAD
 • Прикупљено од 2015. године: $ 1.310.355 CAD

BSB: 032-278
Account No: 878615
Customer: Serbs for Serbs Inc.

 • Прикупљено у 2024.години: $ 37.655 AUD
 • Прикупљено од 2022. године: $ 211.439 AUD

Пошаљи SZS на број 81190 (2,99 €)
IBAN
: DE97760695590002751992
Customer: Serben für Serben e. V.

 • Прикупљено у 2024.години: 56.604 €
 • Прикупљено од 2014. године: 842.209 €

Позив на број: 0901 300 201 (3 €)
IBAN
: AT973200000010364339
SWIFT/BIC: RLNWATWW
Customer: Org. f. hum. Hilfe – Srbi za Srbe

 • Прикупљено у 2024.години: 77.532 €
 • Прикупљено од 2011. године: 2.497.379 €

Пошаљи “SZS 30″ на 488 (од 1-99 CHF)
Konto
: 61-335679-5
IBAN: CH57 0900 0000 6133 5679 5
SWIFT: POFICHBEXXX
Customer: Org. f. hum. Hilfe Srbi za Srbe Swiss

 • Прикупљено у 2024.години: 22.699 CHF
 • Прикупљено од 2011. године: 844.612 CHF

VIPPS: 104414
DNB Bank
: 1503 83 80483

 • Прикупљено у 2024.години: 100.373 NOK
 • Прикупљено од 2016. године: 1.738.093 NOK