Купљена кућа за Николиће из Братунца

Представници Хуманитарне организације Срби за Србе посетили су почетком године седмочлану породицу Николић из засеока Факовићи крај Братунца, којој је прошле године трагичним случајем изгорела кућа. Отац Златан и мајка Невенка подижу петоро деце – Јовану (15), Слађану (14), Бојану (12), Видоја (11) и Стефана (6), а настарија ћерка Јованка се удала у Србији.

Отац Златан је често на далеким путевима у Црној Гори где ради тешке физичке послове, а мајка Невенка је такође највећи део времена у надничењу код комшија, па је несрећни пожар затекао најмлађе Николиће саме код куће – хвала Богу, сви су на време побегли,а ли ране у душама остале су заувек.

Дечица су гледала како гори њихова кућа и ко зна када ће и да ли ће бол од тог призора проћи. Време пролази и лечи све ране, а у помоћ овој многодетној породици одмах су потрчали добри људи из општине Братунац – изнајмили су им кућу близу њихове и сместили их у њу.

Купљена кућа за породицу Николић из Братунца који ће бити њихов нов породични дом

Када су дошли представници организације Срби за Србе у разговору са породицом и представницима општине дошло је до закључка да је најбоље за будућност малишана да се кућа у коју су се привремено преселили откупи и да у њој Николићи наставе да живе.

Речено – учињено!

Захваљујући донаторима из целог света које је потресла трагедија ове породице, врло брзо су прикупљене донације у износу од 20.000 конвертибилних марака за откуп нове куће за нови почетак живота. Општина Братунац је тада још једном показала да су дела много битнија од речи, па је учествовала и у куповини куће са додатних 10.000 марака! На тај начин ујединио се хумани свет и врло брзо зацртани план је био испуњен.

Из згаришта старе куће отишли су уплашени и несигурни у сутрашњи дан, а сада, годину дана касније, Николићи имају сигуран ослонац за нови почетак! Кућа која им је купљена дошла је и са вредном окућницом – две штале и кукуризарник сада припадају вредним Николићима, који ће од њих направити нешто корисно.

И приликом прве посете, а и касније, представници организације Срби за Србе уверили су се да је породица заиста вредна и радна – сва деца се помажу међусобно и не беже од лакших послова које пронађу код комшија на селу, а поред тога одлични су ученици у школи, која им је далеко и где им долазак сваки дан представља велики трошак.

Њихов нови дом, коме је потребно доста да се потпуно уреди за живот, и штале у којима гаје кокошке, овце и свиње, ускоро ће почети још више да се пуне сваким благом, а приликом последње посете представника организације Срби за Србе већ је дошло велико духовно благо – икона Пресвете Богородице, дар братства манастира Хиландар.

Новој кући потребно је сређивање – малтерисање, кречење и други неопходни грађевински радови, уз набавку покућства, те позивамо све људе добре воље да породици директно помогну око даљег опремања куће.

Деца су наша будућност!

Рачуни и потврде финансиране помоћи