Посета Николићима код Братунца

Представници Хуманитарне организације Срби за Србе су посјетили породицу Николић у Факовићима, 23 км од Братунца. Родитељи Златан и Невенка Николић имају шестеро дјеце: најстарију кћерку Јованку су удали у Србији док Јовану (15), Слађану (14), Бојану (12), Видоја (11) и Стефана (6) још увијек школују. Златан ради на грађевини у Црној Гори и долази кући сваких 2-3 мјесеца. Док он не донесе тешко зарађене дневнице, Невенка надничи код комшија да би могла прехранити дјецу.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/RepublikaSrpska/2017/Nikolic/n3.jpg

У октобру 2016. године, док су дјеца била сама у кући, инсталације су се запалиле и изгорјела им је кућа. Видоје се није успио ни обути, а припремљени доручак нико није дотакао. Ватрогасци су их нашли изнад куће испрепадане и гладне. Невенка је надничила а Златан радио далеко.

Општина Братунац их је тада успјела смјестити 4 километра од родне куће у Факовићима у приватни смјештај гдје им још увијек плаћа кирију. Јована, Слађана и Бојана иду у школу у Братунац док дјечаци иду у Факовиће гдје основна школа има само пет разреда.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/RepublikaSrpska/2017/Nikolic/n6.jpg

Приликом наше посјете нисмо никог нашли кући јер је њима мобилна телефонија недоступна па се нисмо могли ни најавити. Тражили смо их по селу и нашли Слађану и Бојану код једног комшије како плијеве башту јер су се с њим договориле да када то заврше он ће им заварити Стефану санке. У раду им је мали Стефан покушавао помоћи. Дјеца свакоденвно пјешаче 4 километра и мотају се око згаришта свог дома гдје се очито боље осјећају него у туђој кућу. Старија сестра Јована је у Братунцу полагала неке испите за упис у средњу школу.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/RepublikaSrpska/2017/Nikolic/n5.jpg

Њихов брат Видоје је са другом на другом крају села такође радио код неког комшије на њиви. Мајка је надничила у близини плијевећи туђе малине. Када су јој комшије јавиле да смо дошли, претрчала је тих 4 километра да јој дневница не пропадне.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/RepublikaSrpska/2017/Nikolic/n2.jpg

Малим Николићима хитно треба кров над главом јер је питање времена када ће морати тражити други смјештај. Начелник општине Братунац је спреман општинску земљу у Факовићима уступити тој породици и почетну плочу направити о трошку општине. Међутим за остале грађевинске радове немају средстава. У нади да ћемо се убрзо вратити са лијепим вијестима смо напустили мале, вриједне и веселе Николиће.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/RepublikaSrpska/2017/Nikolic/n1.jpg

За лијепе вијести требамо вас, добре људе, да са својим донацијама Николићима пробамо обезбједити кров над главом који су прошле зиме изгубили.