23. новембра 2022.

Од Блата, до нове куће – породица Раичевић усељена у свој нови дом! (видео)

Чекање се исплатило! Један од наших највећих пројеката у сваком погледу, успешно је окончан. Након две и по године од наше прве посете породици Раичевић из забаченог пештерског села Блато, дочекали смо да породицу уселимо у новоизграђену кућу у селу Трешњевица, које се налази на десетак километара од села у коме је породица до сада живела. Није било лако, али ни околности које су пратиле цео пројекат нису биле лаке ни једноставне. С обзиром да је био циљ да се породица пребаци ближе магистралном путу и школи, потребно је било пронаћи одговарајући плац за изградњу куће. То је и учињено крајем 2020. године, што је генерално и био увод у главни део пројекта – изградњу породичног дома за родитеље Србислава и Стојну и децу Мирослава (18), Миљану (16), Вању (14) и Радослава (12). Раичевићи на плацу и након зидања куће Тешко приступачни предели, оштра клима, израда пројектне документације али и успорено добијање свих неопходних дозвола за почетак изградње куће, условили су да цео пројекат потраје. Крајем претходне године смо објавили да је завршен добар део куће, тачније сива фаза и да нам у овој години преостаје да комплетирамо све и уселимо Раичевиће. Можемо слободно рећи, да смо оформили једно право мини насеље у Трешњевици, с обзиром да је на само педесетак метара испод куће Раичевића и кућа коју смо изградили породици Којовић. У току 2022. године, за довршетак и опремање куће уложено је 3.116.683 динара, а свеукупно са утрошком за одрађене радове прошле године и куповину плаца, крајња цифра је импозантних 7.782.905 динара. Испред старе куће некад и испред нове куће сада – Раичевићи су коначно добили нормалне услове за живот! Најсрећнији у свему овоме су наравно били најмлађи Раичевићи, а први је утиске са нама поделио Радослав, чија је фотографија како јаше коња, била једна од упечатљивијих у 2020. години:
Свиђа ми се кућа. Посебно јер ми је сада близу школа. Пре сам ишао четрнаест километара од школе до куће, а сада имам само два километра.
У старој кући смо живели скучено, а сада ћемо сви имати своју собу, али и купатило, које тамо нисмо имали – додала је његова сестра Вања.
Мештани села, пријатељи организације и њихове најближе комшије породица Којовић, сви су дошли да увеличају славље, које су Раичевићи приредили. Уз како то и доликује, неизбежно освештавање куће коме је обавио протојереј-ставрофор Душан Михајловић, као и дочек са хлебом и соли у народној ношњи. Није само стамбени део куће, оно што ће Раичевићима бити од користи, већ и велика подрумска просторија. Некад и сад
Мама и тата се баве производњом млека и сира, а сад када је направљен овако простран подрум, имаће где да обављају тај посао и да одлажу то што направе – објаснио нам је најстарији Мирослав.
Некад и сад Изградњом породичног дома, Раичевићима нисмо решили само стамбено питање, већ смо као што се да видети, обезбедили услове да могу да унапреде посао којим се тренутно баве и који им представља један од важнијих извора прихода. Некад и сад За крај, једногласна порука од Раичевића упућена свим донаторима организације Срби за Србе:
Хвала свима који су нам помогли око изградње куће, јер ће нам ово олакшати и променити живот набоље!
Ми се овом приликом додатно захваљујемо ћевaбџиницама Валтер, који су обезбедили шпорет на дрва, фрижидер и веш машину, међународној корпорацији BlackRock која је дала велики допринос у првом делу пројекта, Србима у Кини који су издвојили 2.000 евра и организацији Fidelity Charitable која је донирала 7.000 долара. Потрудили смо се да испунимо давно изречену новогодишњу жељу Раичевића и да им обезбедимо нови дом, а уверили смо се да су ови фини и скромни људи то заиста и заслужили.
Рачуни и потврде финансиране помоћи

Повезане вести

Коментари