Од Блата, до нове куће – породица Раичевић усељена у свој нови дом! (видео)

Чекање се исплатило! Један од наших највећих пројеката у сваком погледу, успешно је окончан. Након две и по године од наше прве посете породици Раичевић из забаченог пештерског села Блато, дочекали смо да породицу уселимо у новоизграђену кућу у селу Трешњевица, које се налази на десетак километара од села у коме је породица до сада живела. Није било лако, али ни околности које су пратиле цео пројекат нису биле лаке ни једноставне.С обзиром да је био циљ да се породица пребаци ближе магистралном путу и школи, потребно је било пронаћи одговарајући плац за изградњу куће. То је и учињено крајем 2020. године, што је генерално и био увод у главни део пројекта – изградњу породичног дома за родитеље Србислава и Стојну и децу Мирослава (18), Миљану (16), Вању (14) и Радослава (12).

Раичевићи на плацу и након зидања куће

Тешко приступачни предели, оштра клима, израда пројектне документације али и успорено добијање свих неопходних дозвола за почетак изградње куће, условили су да цео пројекат потраје. Крајем претходне године смо објавили да је завршен добар део куће, тачније сива фаза и да нам у овој години преостаје да комплетирамо све и уселимо Раичевиће.

Можемо слободно рећи, да смо оформили једно право мини насеље у Трешњевици, с обзиром да је на само педесетак метара испод куће Раичевића и кућа коју смо изградили породици Којовић. У току 2022. године, за довршетак и опремање куће уложено је 3.116.683 динара, а свеукупно са утрошком за одрађене радове прошле године и куповину плаца, крајња цифра је импозантних 7.782.905 динара.

Испред старе куће некад и испред нове куће сада – Раичевићи су коначно добили нормалне услове за живот!

Најсрећнији у свему овоме су наравно били најмлађи Раичевићи, а први је утиске са нама поделио Радослав, чија је фотографија како јаше коња, била једна од упечатљивијих у 2020. години:

Свиђа ми се кућа. Посебно јер ми је сада близу школа. Пре сам ишао четрнаест километара од школе до куће, а сада имам само два километра.

У старој кући смо живели скучено, а сада ћемо сви имати своју собу, али и купатило, које тамо нисмо имали – додала је његова сестра Вања.

Мештани села, пријатељи организације и њихове најближе комшије породица Којовић, сви су дошли да увеличају славље, које су Раичевићи приредили. Уз како то и доликује, неизбежно освештавање куће коме је обавио протојереј-ставрофор Душан Михајловић, као и дочек са хлебом и соли у народној ношњи.

Није само стамбени део куће, оно што ће Раичевићима бити од користи, већ и велика подрумска просторија.

Некад и сад

Мама и тата се баве производњом млека и сира, а сад када је направљен овако простран подрум, имаће где да обављају тај посао и да одлажу то што направе – објаснио нам је најстарији Мирослав.

Некад и сад

Изградњом породичног дома, Раичевићима нисмо решили само стамбено питање, већ смо као што се да видети, обезбедили услове да могу да унапреде посао којим се тренутно баве и који им представља један од важнијих извора прихода.

Некад и сад

За крај, једногласна порука од Раичевића упућена свим донаторима организације Срби за Србе:

Хвала свима који су нам помогли око изградње куће, јер ће нам ово олакшати и променити живот набоље!

Ми се овом приликом додатно захваљујемо ћевaбџиницама Валтер, који су обезбедили шпорет на дрва, фрижидер и веш машину, међународној корпорацији BlackRock која је дала велики допринос у првом делу пројекта, Србима у Кини који су издвојили 2.000 евра и организацији Fidelity Charitable која је донирала 7.000 долара.

Потрудили смо се да испунимо давно изречену новогодишњу жељу Раичевића и да им обезбедимо нови дом, а уверили смо се да су ови фини и скромни људи то заиста и заслужили.

Рачуни и потврде финансиране помоћи