У посети породици Шиник код Градишке

Извештај: СЗС Република Српска /ФОТО ГАЛЕРИЈА/ /ДОНИРАЈТЕ/У Горњем Подградцу, 20 километара од Градишке, живјели су млади брачни пар Ранко и Јована Шиник са своје четворо дјеце: Дамјан (14), Андреја (13), Миленко (10) и Невена (6) и очекили су принову, којој су сви жељно ишчекивали. На породу 27. октобра 2016. мајка Јована умире дарујући својој породици дјечака којем дају име Јован и који сада има 6 мјесеци. Ранко са својом дјецом и даље живи у кући коју је са Јованом стекао. Планове и снове који су имали за будућност више не спомиње јер се сада мора сам бринути о дјеци.
У посети породици Шиник код Градишке
0 €
Сакупљено 0 од 10.000 евра
http://www.srbizasrbe.net/images/RepublikaSrpska/2017/Sinik/s6.jpg У Горњем Подградцу, 20 километара од Градишке, живјели су млади брачни пар Ранко и Јована Шиник са своје четворо дјеце: Дамјан (14), Андреја (13), Миленко (10) и Невена (6) и очекили су принову, којој су сви жељно ишчекивали. На породу 27. октобра 2016. мајка Јована умире дарујући својој породици дјечака којем дају име Јован и који сада има 6 мјесеци. Ранко са својом дјецом и даље живи у кући коју је са Јованом стекао. Планове и снове који су имали за будућност више не спомиње јер се сада мора сам бринути о дјеци.

http://www.srbizasrbe.net/images/RepublikaSrpska/2017/Sinik/s2.jpgРанкови родитељи станују близу њега, тако да је Ранко могао прихватити привремени посао возача за оближњу пилану јер се бака и деда брину о дјеци када он оде на ноћњу вожњу. За малог Јована се брине Ранкова сестра. Хуманитарну организацију Срби за Србе је контактирала њихова суграђанка са молбом да их обиђемо и видимо можемо ли некако Ранку помоћи да својој дјеци обезбједи нормалан живот.http://www.srbizasrbe.net/images/RepublikaSrpska/2017/Sinik/s5.jpg Приликом наше посјете, читава породица је била на окупу. Ранкова сестра је довела и малог Јована. Бака је кухала ручак. Ранко је из ноћне смјене одмарао.http://www.srbizasrbe.net/images/RepublikaSrpska/2017/Sinik/s4.jpgПородица живи испод Козаре у предјелу пуном шуме. Главна дјелатност локалног становништва је рад на државној шуми. Општина додијели један рејон под шумом предузетнику и он то сијече и извлачи за њихов рачун. То је добро плаћен посао али су неопходне машине.http://www.srbizasrbe.net/images/RepublikaSrpska/2017/Sinik/s3.jpg Ранко и покојна супруга су планирали да дигну кредит и купе трактор који би Ранку омогућио да општина и њима додијели једна рејон. Чак су набавили и неопходне прикључке потребне за извлачење шуме. Ти планови сада без Јоване су Ранку скоро немогући јер би велики кредит био ризик за њега самог. Брига за дјецом му је ипак на првом мјесту а отплата евентулног кредита је превелика обавеза.

http://www.srbizasrbe.net/images/RepublikaSrpska/2017/Sinik/s1.jpg

Просто не вјерујући да би му могао неко помоћи, Ранко прича како би то њему било идеално јер би константно био у близини дјеце. Не би морао путовати. Можда би се чак могао усудити да подигне неки мањи кредит па да и он помогне у куповини трактора. Прича Ранко о томе као о неком далеком сну који се неће остварити и полако се „загријава“ у причи која га враћа у сретна времена када је то планирао са Јованом. Ти велики трактори коштају од 15.000 до 20. 000 КМ. Можемо ли сви скупа пробати малим Шиницима тату задржати кући, да не путује далеко од њих, када већ мама није ту?

У посети породици Шиник код Градишке

Повезане вести

Коментари

  • ПАТРИОТА

    Хвала пуно свима који су помогли овој породици, део материјала је стигао и ускоро крећу радови иако је потребно још средстава да се цела кућа заврши.
    Надам се да деца неће дочекати зиму у овим нехуманим условима.
    Бог вас благословио и наградио за ваше доброчинство!