Помогнута прва породица у Српцу: Шесточлана породица Јакшић први пут добила купатило и нову кућу достојну сваког човјека!

Хуманитарна организација Срби за Србе први пут је зашла у село Ножичко код Српца. Пут нас није случајно навео тамо, ишли смо у посјету шесточланој породици Јакшић коју смо затекли у јако лошим условима.

Глава куће је мајка Слађана, с обзиром на то да је отац Здравко преминуо прошле године. Ту су и најстарији син Радован (18), близанци Саво и Анђела који имају 16 година, Гојко (14) те најмлађи Слађан (7).

Приликом наше прве посјете затекли смо доста тешке услове и кућу близу пропадања, а наш коментар био је следећи:

Купатило немају. Користе пољски ве-це или се полијевају кантама воде у просторији која је намијењена за купатило и тако се купају. Свуда је присутна влага, а дјеца немају своје собе. Мајка спава са најмлађим сином у једној собици, у другој, на једној угаоној спавају тројица браће, а кћерка борави у кухињи. Намјештај је дотрајао, излизан и нефункционалан.

Како су услови били изнимно лоши, те да бисмо спријечили даље пропадање куће, а због надолазеће зиме, били су једни од приоритета за помоћ наше организације. Општина Србац им је започела изгадњу куће, а ми смо је завршили и уселили Јакшиће у дом достојан сваког човјека.

Хуманитарна организација Срби за Србе комплетно је реновирала приземље куће – реновиране су три собе, остава и изграђено купатило, подигли смо спрат и ставили кров. Даље, урађена је и хидроизолација куће у доњем дијелу са новим стазама око куће и постављена фасада са изолацијом како би се трајно ријешио проблем влаге. Додатно замијењена је стара и постављена нова столарија на кући. За крај кућу смо опремили намјештајем (кухиња, ормар, сто и шест столица, лежај на развлачење, комода, кревет, два ормара, плакар и ноћни ормарићи) и бијелом техником (шпорет на дрва, електрични шпорет, фрижидер и замрзивач ). Вриједност радова и помоћи износила је 68.070 КМ.

Јакшићи данас имају нормалне услове за живот, чисте собе, миришљаве кревете, уредно купатило и кухињу, топле просторије и више не морају да брину. Не морају се стискати у малим креветима нити полијевати кантама воде да би се окупали. Сматрамо да је кућа сада више него функционална и трајаће дуго година, а рапидно пропадање исте је потпуно заустављено. Такође, породица има незавршен спрат куће који би по потреби и уз додатно улагање могао да се стави у употребу.

Захваљујемо се свим људима који су помогли у овој хуманој мисији, а посебно нашем огранку у Канади који је за потребе помоћи породици Јакшић организовао хуманитарни Фолклор из блока у Српском центру у Мисисаги!

Рачуни и потврде финансиране помоћи